Förstärkning på väg

Lätta uav-systemet Falken

Försvarsmakten offentliggör nu att man beslutat förstärka ISAF-bidraget med en pluton (3 st) strf 90, med största sannolikhet efter det mediala tryck som blev resulatet av de eldöverfall som genomfördes mot svenska fordon i början av november.

Med strf 90 ökar den svenska skyddsnivån och eldkraften betydligt, men samtidigt har jag svårt att se att uppdrag som tidigare genomförts med terrängbilar ska kunna utföras med just annat än terrängbilar och det innebär att skyddsnivån ligger kvar. Naturligtvis kommer man att kunna genomföra en del eskortuppdrag med stridsfordon, speciellt då en högre hotbild föreligger.

Enligt mil.se och SVT kommer även ett lätt UAV-system tillföras förbandet i Afghanistan. Egentligen är det rätt märkligt att detta inte redan skett. Det är som det brukar vara i svensk försvarspolitik - sent ska syndaren vakna.

Detta glädjer mig att se: "Två före detta chefer i Afghanistan ska senast i mitten av december ge förslag på hur verksamheten i Mazar-e-Sharif kan utvecklas ytterligare." Mycket bra. Låt chefen på plats föra kriget och ge vederbörande det stöd och de resurser som behövs. Låt hoppas att så också var fallet med stridsfordonen, så det inte är så att man i Stockholm bestämt åt chefen på plats vad han behöver. Risken för detta är annars ganska stor då ett större medialt tryck har funnits.

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade