Vad sysslar norrmännen med?

I Norge har det nu blivit stor debatt hur framräkningen av JSF som det klart billigaste alternativet gått till. Det är tal om en felräkning på struntsumman 140 mdr NOK. Det är väl förmodligen växelpengar när man badar i olja. Eller kanske inte eftersom Aftenposten nu vill ha svar av regeringen hur man egentligen har gått till väga för att komma fram till dessa siffror.

Det som stör mig mest i hela affären är hur Norge utmålar Gripen som ett sekunda system som inte duger någonting till och det reagerar tydligen norrmän på också:

"Like fullt sitter den norske forsvarsminister på en pressekonferanse i Oslo noen dager senere og sier at den svenske konkurrenten JAS-39 Gripen NG er "ubrukelig" til å forsvare Norge. Man kan da spørre, skal Sverige forsvare seg selv og eventuelt Norge med "ubrukelige" Gripen (til og med en eldre versjon)? Det blir ikke troverdig forsvar av slikt, trass i erklæringer fra forsvars- og utenriksministre samt forsvarssjefer i de nordiske land. Og har man ikke et troverdig forsvar i bunnen, blir erklæringer om felles skjebne og felles innsats bare luftige ord."

Framförallt stör det mig att man nu från norsk sida verkar ha blandat sig i försäljningen av Gripen till Kroatien, men det kanske är gentjänsten man är skyldig för att ha fått 65% rabatt på sina flygplan.

I det långa loppet lär det bli vi svenskar som kan räcka lång näsa åt norrmännen när räkningarna börjar trilla in. Det leverantörerna av krigsmateriel inte får in vid materielaffären brukar de ta igen på underhållet och uppgraderingar. Och med tanke på att priset på en JSF ofta talas om att ligga runt 1 miljard SEK och Norge fick sina för runt 370 milj kr kan det bli intressant.

NyT, 2, 3

Just nu känner jag så här för Norge...




Edit 22:50 Jag ser nu att Dick Erixon också har ett bra inlägg i ämnet.

14 kommentarer:

Anonym sa...
26 november 2008 kl. 08:54  

Mosevisionens kommentar var klockren - fast jag egentligen älskar Norge...

Anonym sa...
26 november 2008 kl. 13:35  

Rekker nese til nordmenn skriver du.Vi har vel råd til og koste på oss det beste,som ikke er saab sitt fly.se på volvo = Blitt dårlig og dyrt.Har selv hatt en ny volvo som var bare dritt og full av feil .Bare missunelige dere svensker som skriver negativt om Norge

Anonym sa...
26 november 2008 kl. 15:53  

Jeg har fulgt denne prosessen tett, og skjønner at noen er besviken...MEN dette var en anbudskonkurranse...,det betyr nødvendigvis en vinner, og en taper.

Norge presiserer, at mht deres krav, så er JSF best. Som i alle andre anbud, være seg bygg, eller prosjekter av andre typer, der vil jo ingen anse taperen for ubrukelig. Det kan hende det har egenskaper som er bedre på enkelte områder. I slike anbud blir det egentlig aldri pratet om tapere, men man sier "man fikk ikke kontrakten..denne gangen"

Jeg mener jo også argumentet mht skarpe operasjoner, der JSF oftere returnerer med helt fly og uskadet pilot, er veldig viktig.

Når det gjelder samarbeid industriellt og sikkerhetspolitisk, så tror jeg mulighetene er tilstede allikevel. Selvfølgelig er det pr idag lite penger i potten, men alle avtaler kan gjøres på et grunnlag, der vi har flere ben å stå på. F eks har vi et bredere utvalg av flytyper å støtte oss på i en skarp situasjon...og ærlig, det er vel på samme side vi forventer å stå i slike saker? Hvis svensk industri skulle presses inn i en gjenkjøps-avtale på bakgrunn av flykjøp, ville ihvertfall store føringer blitt tildelt bedriftene, som kanskje ikke alltid ville være til deres beste.

Norsk utenrikspolitisk institutt(NUPI) har de senere år fått i oppdrag å øke det nordiske samarbeidet rundt nordområdene, der spesiellt den sikkerhetspolitiske delen med bl a svenskene, er prioritert. Jeg tror man skal bygge på den muligheten. SV er engang i den norske regjeringen, og pga flysaken, så vil disse presse på, for andre løsninger, for å forbedre forholdet til sverige...dette bør de rette kunne benytte seg av.

Altså to gode grunner for å jobbe videre med andre ting enn fly-spørsmålet. Industri er sverige meget gode på, norge ønsker garantert samarbeid.

Wiseman sa...
26 november 2008 kl. 16:09  

13.35: Då tror jag du helt har missat poängen och definitivt inte läst mina andra inlägg om jagerflyköpet.

Vad jag inte gillar är de offentliga argumenten för att köpa JSF. Hade norska regeringen gått ut och sagt rakt av att vi köper amerikanskt p g a de säkerhetsgarantier det innebär hade det varit helt ok, istället för att som nu dikta upp en historia. Och varför i helvete ska Norge blanda sig i om Sverige vill sälja Gripen till Kroatien?

Hade du och 15.53 läst mina andra inlägg hade ni sett att jag också valt JSF, men inte p g a att den skulle vara billigare (knappast) eller mycket bättre. Snarare p g a den support Onkel Sam erbjuder i form av taktikutveckling och säkerhetspolitiska garantier som Sverige aldrig kan matcha. Eurofighter-konsortiet visste vad de gjorde när de drog sig ur affären, medan blåögda svenskar trodde på en fair competition med korten på bordet. Det var ju trots allt ingen bananrepublik som skulle köpa flygplan.

Anonym sa...
26 november 2008 kl. 16:26  

Du tar jo fundamentalt feil, eller tror du virkelig det er holdt en skjult agenda på tross av de kvalitets-sikringer som har vært under prosessen?

Les de sidene som ligger hos regjeringen på departementene sine sider. Hvis du fortsatt mener dette har vært styrt av "garantier fra SAM", så er du jo bare en synser.I en prosess som dette må du jo komme med bevis på dine påstander..,da ville det garantert vært hasta la vista til norske regjeringen.

Hemmelighold i prosessen har i stor grad vært pga leverandørenes egne interesser, dette vil briefes i ettertid med partene, om de vil ha en bedre innformasjon.

Nei, dette er bare tull, de påstandene du bygger på er besvart fra norge. Det var i en fase der prosessen mht testing fortsatt ikke var ferdig, og de kun hadde svenskenes påstander på papiret å forholde seg til, noe som også ble presisert. Testene har blitt gjort etter dette, og da også konklusjonene.

Det er ikke bare å kaste rundt seg med usakeligheter fordi om dere har mistet en kontrakt!

Anonym sa...
26 november 2008 kl. 17:22  

Vi har kjøpt fly til den framtidige overnasjonale EU/NWO hæren som angrepsvåpen. Derfor. Du og dine medborgere har akkurat godtatt EU grunnloven hvor dere også er en del av bank imperiet.

Trodde noen virkelig at vi kjøpte fly til å forsvare landet med ? Hvis valget ikke var tatt ville ikke Eurofighter trukket seg ut. Eller kanskje de ikke har kunnskap om politikken til andre nasjoner ?

Wiseman sa...
26 november 2008 kl. 18:08  

16.26: Jag har läst de två dokument som är publicerade och de innehåller i princip ingen fakta om själva testerna där man ställt flygplanen mot varandra. Vilket hotscenario använder man? Vilka ryska robotar? I vilken fart? Vad är det för fartyg som ska bekämpas? Av ett flygplan eller i grupp? Det är fakta som aldrig kommer att avslöjas för allmänheten och då är det svårt att ha några synpunkter på dem eller "kvalitetssäkringen". När kvalitetssäkringen innehåller en skillnad på 140 mdr NOK blir jag lite förbryllad, men det är tydligen bara jag. Men det är bara att gratulera till fortsatt goda relationer till USA. Jag skulle som sagt också ha valt JSF, men jag ställer mig ytterst tveksam till dess överlägsenhet i prestanda.

För mig är det ändå ointressant hur Norge kom fram till resultatet. Det är era pengar. Vill ni inte ha vårt flygplan så accepterar jag det fullt ut. Vad jag och många svenskar irriterar oss på är istället det som skildras i den här artikeln samt Norge helt plötsligt blandar sig i Saabs affärer i Kroatien: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2787989.ece

Anonym sa...
26 november 2008 kl. 20:46  

Vadå JSF är bättre? JAS är både snabbare, billigare och mer rörligt än vad en JSF kommer att bli. JAS har även en nyutvecklad radar som gör JSF och andra plan synliga. Stealth-teknologi är en gammal teknologi. Det är mycket märkligt att man stirrar sig blind på Stealth-tekniken. Den är en teknisk fluga som ger lite mindre synliga och fula flygplan idag, men som om fem år -- när riktig bredbandsradar är legio innanför alla radomer -- ger flygplan som är fullt synliga, men fortfarande jävligt fula.
JAS-39 Gripen med framtidens radar slår F-35 JSF och andra Stealth-tramserier 10 gånger av 10.
Att tro något annat vittnar bara om bristande insikt i elektromagnetisk fältteori...

Kungen sa...
26 november 2008 kl. 21:17  

Anonym 15.53 skriver att det måste finnas en vinnare och en förlorare. Detta tycker jag är helt riktigt och jag anser attvi svenskar måste kunna ta en förlust i form av ett tappat kontrakt så är det bara. Ett gammalt ordspråk man kan ta till är "ger man sig in i leken tåla".
Vad som jag tycker är trist och förvånande i detta fall då vår granne efter att ha avgjort kampen tar tillfället i akt att försöka lägga värderingar i kommande kontraktsförhandlingar på ett minst sagt negativt sätt.
Förklara gärna för mig vad man ser för vinning i att sprida enligt mig osanningar till eventuellt kommande kunder (Kroatien, Danmark). Jag tycker att det visar på otroligt dålig respekt till en medtävlare vilken man bjudit in i anbudsförfarandet. Jag vill med detta inlägg slå ett slag för det som kallas sportmanship.

Anonym sa...
27 november 2008 kl. 16:36  

Svensken er som humlen. Humlen har ingen aerodynamiske forutsettninger til å kunne fly. Men det vet ikke humlen. Så den flyr.

Anonym sa...
28 november 2008 kl. 19:06  

Norrmanen är livrädd för att bli ockuperad igen och säljer sin själ för att slippa det. Svensken försöker desperat förtränga att krig finns och säljer sin själ för att slippa det.

Det här kan man ju göra film på...

Tabby sa...
28 november 2008 kl. 20:59  

Jag antar att det är den gammla lillebrors-mentaliteten. Norrmännen har inte glömt att de var ockuperade av oss i nära hundra år så därför sparkar de på oss lite där de kan och om de kan förstöra en JAS affär mellan oss och ett tredje land så är det en rätt bra spark från lillebror.

Arne sa...
30 november 2008 kl. 21:04  

Inga lögner om historien, tack. Karl XII försökte ockupera Norge 2 gånger. Först gången hade han för lite mat och andra gången dog han. Men Sverige har aldrig ockuperat Norge. I unionens tid var båda länderna separata med egna regeringar under samma kung och med gemensam utrikespolitik.
Kan vi lämna historien nu och diskutera JSF-gripen affären?

Tabby sa...
1 december 2008 kl. 09:02  

Det är irrelevant hur vi ser på unionstiden ifall norrmännen ser på den annorlunda. Det är Historia 101. Om du vill sparka liv i debatten angående JSF-JAS så får du faktiskt komma med ett relevant inlägg som för debatten framåt och sen hoppas att folk läser den kommentaren och sen svarar. Det fungerar inte att bara bestämma att debatten ska fortsätta för ditt höga nöjes skull ifall den varit inaktiv i nästan en vecka.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade