Fråga till Staffan Danielsson (c)

Staffan Danielsson (c) var en av de ledamöter som deltog i torsdagens försvarsdebatt. Han har skrivit om den på sin blogg och jag har där ställt en fråga till honom apropå debatten och regeringens planeringsanvisningar för Försvarsmakten:

"För egen del (och i princip alla mina kollegor i grönt och blått också) undrar jag verkligen hur Regeringen och Alliansen har för avsikt att lösa följande ekvation (som du kanske redan läst om på min blogg):

- Regeringens planeringsanvisningar för Försvarsmakten låser budgeten till 40 mdr kr/år till 2014 i 2008 års penningvärde i det för varje år aktulla penningvärdet (hade otur när jag tänkte, rättar det i uppföljningskommentar /Wiseman kommentar.

- Försvarsmaktens köpkraft minskar med 1,5-3 mdr kr ÅRLIGEN p g a ökade lönekostnader, inflation, teknisk faktor (teknik blir ständigt dyrare) och en rad andra orsaker. Det innebär att framåt 2014 kan försvarsbudgeten ligga på runt 30 mdr kr i dagens penningvärde. I absolut bästa fall, runt 35 mdr kr.

- Regeringen vill ha ett försvar med bättre förmåga och högre beredskap. "Gripbart här och nu" med stående förband med kontraktsanställd personal, vilket kommer att höja lönekostnaderna drastiskt jämfört med värnplikt.

- Samtidigt lovar man från Regeringen att inga förband läggs ner i närtid, vilket av alla tolkas som fram till valet.

Hur löser man nu denna ekvation med ökade krav på förmåga och beredskap, höjda personalkostnader men med en raskt minskande budget?

söndag, december 14, 2008"

Det ska bli mycket intressant att se vad svaret blir.

1 kommentarer:

Anonym sa...
17 december 2008 kl. 20:28  

http://falkopingsskvaller.blogspot.com/2007/05/frsvarsmakten-fm-har-lmnat-in-sin.html

Regeringen är överens med försvarsberedningen. Försvarsberedningen vill halvera antalet soldater i insatsorganisationen och skära bort förmågebredden. Gissa vad vårens försvarsproposition kommer att föreslå?

/nilli

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade