Debatten fortsätter

Aftenposten fortsätter granska "jagerfly"-beslutet i Norge. Idag har man en intervju med en redaktör för Jane's som inte drar sig för att jämställa Norge med en bananrepublik. (Fast det hade ju varit roligare om han hade sagt sovjetrepublik och gett Björn Rosengren rätt i efterhand)

SVT Rapport tog också upp Norgeaffären igår. Det ska bli väldigt intressant att se hur det utvecklar sig. Efter att ha tittat lite på resulatet och de prestanda som släppts för JSF kontra Gripen, känns det väldigt mycket som om Norge valt att jämföra en fullutvecklad JSF med den nuvarande C/D-versionen av Gripen istället för NG. Naturligtvis blir ju det mycket bättre om man vill motivera en redan utsedd vinnare. Den ekonomiska jämförelsen ska vi inte ens prata om. Bara en sån sak att JSF skulle vara billigare trots nästan dubbla bränsleförbrukningen och kostsamt underhåll av stealthytskiktet efter varje flygning....

Jag hoppas Aftenposten fortsätter att gräva. Det finns en hel del intressant dolt under ytan. Det blir också intressant att höra resultatet av samtalen när norska representanter kommit till Sverige för att förklara sig.


Norrmän: Innan ni i kommentarerna kritiserar mig för att jag förespråkar JAS som ni gjort efter tidigare inlägg, vill jag klara ut följande.

Ni får köpa vilket flygplan ni vill. Om jag vore er skulle jag välja amerikanskt men inte p g a prestanda eller ekonomi, för de argumenten får jag svårligen ihop, utan istället för de mervärden ett amerikanskt köp ger i form av bl a säkerhetspolitiska garantier, taktiskt och teknisk utveckling m m. Det enda jag önskar är att er regering säger det rätt ut istället för komma dåliga svepskäl. Men så blir det ju när man har en regering som är vad vi i Sverige refererar till som en "röd-grön röra".

4 kommentarer:

Anonym sa...
1 december 2008 15:33  

Det mesta av debatten om Norges flygplanval utgår från att upphandling av stridsflygplan sker på samma premisser som när ett landsting handlar plåster. Det är i och för sig inte så märkligt eftersom de flesta regeringar älskar att framställa det så. Sanningen är emellertid att säljare av stridsflygplan är tillverkarlandets politiker och köpare av stridsflygplan är köparlandets politiker. Utvärderingen tar därför hänsyn till ett antal faktorer som respektive politiker inte öppet redovisar.
Den säljande industrin har alltså begränsat inflytande över affärens utformning men kan ofta ändock påverka politiska makthavare/politiska partier genom en lämplig favör. Sådant sker dock naturligtvis inte i Skandinavien.

Kungen sa...
1 december 2008 19:38  

Vad är den sittande norska regeringen intresserad av?
Naturligtvis så är det mycket viktigare att vinna det stora politiska spelet både inrikes och utrikes än att sitta med den bästa produkten iform av ett vasst stridsflygplan. Detta pris i form av en osäker och kanske ganska dyr produkt (JSF) är man garanterat villig att betala.
Detta val garanterar en fortsatt bra utrikespolitisk hållning till onkel sam vilket förmodligen är det viktigaste i sammanhanget.
Hur skall detta då presenteras och evalueras?
Naturligtvis så måste det vara en ojämn kamp så att inte hemmaopinionen eller SV har minsta möjlighet att ifrågasätta resultatet.
Om man sedan använder sig av felaktiga uppgifter i evalueringen så spelar man ett mycket högt spel och kanske sätter regeringsposten på spel om debatten hamnar dithän.
Vad är då priset för detta?
Priset är väl endast ett lite sämre förhållande med grannen i öster under en tid men det går väl över.
Jag säger som bloggförfattaren köp vilket plan som helst jag tycker bara det är ytterst intressant att följa spelet och är förvånad vad man är beredd att sätta på spel.

Anonym sa...
5 december 2008 14:46  

Kolla in det här:
http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?session=dae.43290897.1228484251.x2Z0D38AAAEAABVVEN8AAAAp&prod=100347&modele=feature

Vad det än är som norrmännen säger, så inte talar de ur skägget precis!

Wiseman sa...
5 december 2008 15:02  

Tack så mycket för länken, Upandaway! Mycket intressant och bekräftar ju det vi redan visste.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade