Stå sitt kast

Hans Linde (v) m fl må ha helt rätt i att intresset från västvärlden varit minimalt för Afghanistan tidigare. Jag ser dock inte det som en anledning till att man ska dra tillbaka några trupper från Afghanistan. Snarare gläds jag åt att USA nu väljer att skicka ytterligare 30 000 man till landet. Även Sverige ska som bekant förstärka sitt truppbidrag.

Den militära närvaron är en förutsättning för att skydda de civila insatser som måste till för att återuppbygga Afghanistan och det är därför viktigt att sådana satsningar också genomförs.

Jag tror inte ett dugg på att ett tillbakadragande av de militära styrkorna från Afghanistan är ett realistiskt alternativ för åstadkomma en dräglig livssituation i landet. Stabilitet kanske, efter att talibanerna tagit över igen, men då handlar det om en terrorbalans. Man har gång på gång kunnat höra om vad talibanerna anser om förhandlingar och dagens rapport ifrån norra Pakistan förstärker det än mer. Det är dock svårt att se ett slut på stridigheterna i Afghanistan såvida man inte även kan komma åt talibanernas basområden i Pakistan. Antalet anfall mot NATO:s underhållslinjer genom Pakistan har också ökat och man har nu kommit långt i förhandingarna om att öppna en nordlig underhållslinje.

Att lämna Afghanistan nu skulle vara mer stjälp än hjälp. Har man åtagit sig en uppgift är det bara att fullfölja den.


Jag är oerhört besviken på svensk media som helt undviker att rapportera från de svenska insatserna utomlands, framförallt Afghanistan och Kosovo, utom när någonting håller på att gå på tok. Hade det varit för mycket begärt att någon svensk tidning eller nyhetsprogram gjorde ett reportage nu till julen för att visa vårt stöd till de svenskar som viger ett år av sina liv för andra?

28/12 Thage G Petersson är i farten nu igen. Han är så tröttsam att jag inte orkar göra ett nytt inlägg av det hela.

8 kommentarer:

Anonym sa...
25 december 2008 13:50  

Välkommen till Sverige om ett antal år!

Anonym sa...
25 december 2008 13:50  

För att inte tala om att de svenska soldaterna riskerar sina liv för andra människor! Än så länge har vi haft tur, och inga dödsfall i tjänsten har inträffat, men det kan snabbt ändras.

Anonym sa...
25 december 2008 14:05  

Tyvärr, Du har helt rätt! Beträffande de västerländska muslimerna sägs det vara så att huvuddelen som inte instämmer i Talibanernas åsikter, men, oavsett om det förekommer en intern diskussition så är det utåt en massiv tystnad och den som tiger, han instämmer! Skall det bli en förändring och en acceptans av muslimer måste de gå ut i "den vanliga världen" och ta avstånd från alla liknande extrema galenskaper, annars kommer hela väst att misstro allt vad Islam heter! Det här bekräftar ju annars allt vad folk i allmänhet anser att Islam står för! Vem/ vilka gynnar det? Islam, som för några hundra år sedan stod för religionsfrihet, vetenskapliga framsteg, allt som västerlandet var emot!

Anonym sa...
25 december 2008 19:14  

KYH skrev: "Islam, som för några hundra år sedan stod för religionsfrihet, vetenskapliga framsteg, allt som västerlandet var emot!"
Det är en myt att islam stått för ovanstående värden.
När de muslimska horderna med svärdets hjälp expanderade från den Arabiska halvön anammade de de ockuperade folkens kulturella och vetenskapliga framsteg.
När det gäller religionsfrihet så var de muslimska regimerna toleranta mot andra religionsutövare om de fanns sig i att betala speciell skatt och underkasta sig speciella lagar. Det var bara muslimer som var fullvärdiga medborgare.

Islamofoben

Anonym sa...
25 december 2008 23:39  

Detta är inte extermister när det kommer till islam. Dessa talibaner är fromma muslimer som följer islams läror. Detta är islam. Detta är vad islam har att erbjuda.

Men de svenska kvinnoorganisationerna kommer applådera talibanerna oavsett.

pennan sa...
26 december 2008 20:45  

USA skulle befria den Afghanska kvinnan från förtryck, säkert? Nu upprepas samma historia om Pakistan, ett nytt terrordåd utan starka bevis.

Lyckas Nato kontrollera Afganistan och Pakistan så har man så gott som isolerat Iran´s alla gränser, ett land som har världens näst största reservat på naturgas. Då kan de förhindra distributionen landvägen till t.ex. Kina.

Nato planerar dessutom att bygga baser i Kazakhstan och Uzbekistan, vilket även kan försvåra för rysk naturgas.

Wiseman sa...
27 december 2008 00:02  

Pennan: Nej, USA:s anfall mot Afghanistan, sanktionerat av FN, syftade till att få slut på Afghanistan som världens terrorbas nr 1. Att ge ett sargat och förtryckt land möjlighet till demokrati och utveckling tycker jag är en bra bieffekt. Och som hela mitt inlägg syftar på, vad skulle man nu vinna på att lämna Afghanistan oavsett om man nu tycker det var rätt eller fel att gå in i Afghanistan? Landet förpassas återigen till ett terrorstyre från Medeltidens mörkaste dagar. Människor som inte trivs med det får antingen finna sig i att dö eller fly landet. Till vilken nytta? Är det bättre säga åt dem att "tyvärr, vi tycker som sagt inte att ni är värda något och vi orkar inte göra något åt saken. Passar det inte att bli styrda av talibanerna så kan ni ju alltid flytta till Karlskoga eller Gdansk.

Jag tror nog att iransk gas till Kina kommer ganska långt ner på priolistan. Sen vet jag inte var den ryska naturgasen kommer in i bilden? Naturgasnäten är redan utbyggda i Kazakstan och Uzbekistan. Ska man oroa sig för något är det väl snarast hur Ryssland försöker hindra en ny pipeline över icke-ryskt territorium till Europa från Kaspiska Havet. Det är kanske inte någon tillfällighet att Ryssland så starkt håller just Syd-Ossetien och Tjetjenien? Ryssland hotar ju för övrigt återigen Ukraina med gasstopp, vilket även drabbar Europa. Mycket effektivt påtryckningsmedel när det är som kallast.

Anledningen till intresset för Uzbekistan och Turkmenistan är för att man ska kunna öppna en ny underhållslinje till Afghanistan utan att behöva vara beroende av Pakistan och den mycket sårbara underhållslinjen över numera talibanstyrt territorium.

Är du intresserad av gas, olja och politik rekommenderar jag varmt en kurs i säkerhetspolitik i Uppsala. Mycket givande.

Anonym sa...
27 december 2008 11:17  

Och till på köpet är det frivilligt för Svenska officerare att delta i internationella insatser. Vissa viger inte ett år av sitt liv frivilligt uan de är ett dolt krav för att få jobba kvar med det dom antälldes för. Pinsamt av Försvaret att inte våga ta i denna "bajsmacka" utan hoppas att via artiklar och uttalanden få alla officerare att förstå vad dom borde göra (utan att säg det rakt ut) men inte vilja betala för det... Många vill nog hjälpa dom som har det svårt men vill samtidigt ha en ärlig arbesgivare som vill betala.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade