Utrikespolitiken som inrikespolitik igen?

Aftonbladets debattsida går Urban Ahlin till hård attack mot regeringen som han anser ej tar ansvar för att Sverige deltar i FN-ledda militära insatser.  Ahlin ser en rad fördelar för Sveriges roll genom att Sverige tar ett större militärt ansvar i FN-ledda insatser. Framförallt vill han se ett svenskt deltagande i Sydsudan med ett ingenjörförband.

Ahlins initiativ är ju naturligtvis vällovligt, men man blir ju lite fundersam över den socialdemokratiska försvarspolitiken, när Ahlin strax efter partiet härom veckan lade fram en skuggbudget där anslaget för internationella insatser minskas med 140 mkr årligen, lägger fram ett förslag om en helt ny insats. Till råga på allt måste man återigen fundera över vilken verklighetsförankring Ahlin och i förlängningen förmodligen också Håkan Juholt har denna gång. Är det måhända på samma sätt nu som med sommarens Libyendebacle och kravet på 5 flygplan och en bordningsstyrka?

Det man ska veta är att Försvarsmakten är hårt ansträngd i genomförandet av Afghanistaninsatsen och bemanningen där till följd av än så länge mycket låga personalnivåer i organisationen. Sverige ska naturligtvis delta i FN-ledda insatser, men för att mäkta med en insats liknande vad som efterfrågas i Sydsudan, krävs det att något betydligt större land är villigt att ta ledartröjan, framförallt avseende logistik. Tyvärr har Försvarsmakten inte heller de personalnivåer att man kan bemanna en insats med ingenjörtrupp längre än en enstaka rotation, varvid det kommer att bli en mycket kort insats. Minns vilket liv det blev när det framkom att Tchadförbandet endast skulle verka med full operativ förmåga i någon enstaka vecka innan åtgärder för hemfärd skulle påbörjas.

Att kräva ett påbörjande ytterligare en markoperativ insats i ett logistiskt extremt svårt operationsområde med en förbandstyp med mycket ansträngda personella resurser, är inte trovärdigt utan måste tyvärr stämplas som ett blekt slag i inrikespolitiken med utrikespolitiken som slagträ. Tyvärr verkar inte Ahlin vara lika intresserad av att samtala med representanter för Försvarsmakten som han verkar vara av att tala med FN-delegater, annars hade Socialdemokraterna kanske lanserat mer realistiska förslag.


Läs också SvD:s Ledarblogg hur det kan gå till när man pratar på lite annat sätt med Försvarsmakten

24 kommentarer:

Magnus Redin sa...
24 oktober 2011 kl. 18:58  

Det skulle bli ett intressant politiskt fyrverkeri inom rörelsen om S föreslog att flytta pengar från biståndsbudgeten till försvarsbudgeten för att kunna göra mer för att stabilisera trasiga länder.

Undrar vad deras politiskt mera realistiska förslag till finansiering är? Skall det lösas inom försvarsbudgeten behövs det riktigt kreativa lösningar, månne man har tänkt sig att hyra in billigare soldater från hyllan på världsmarknaden?

Anonym sa...
24 oktober 2011 kl. 19:21  

Som ett ytterligare inlägg om FN och dess roll som fredsbevarare kan man läsa detta: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fn-flaggan-borde-hissas-pa-halv-stang_6576685.svd
Mycket bra skrivet av Fredrik Segerfeldt anser jag! Tyvärr är FN genom dess storlek för korrumperat för att kunna vara effektivt i hanterandet av konflikter i världen...
GK

Magnus Redin sa...
24 oktober 2011 kl. 21:03  

Det vore guld att ha en FN motsvarighet för demokratier. EU har lite av den rollen men federalisternas euro som de försöker rädda med centralstyrning riskerar att sabotera utvecklandet av den rollen.

Anonym sa...
24 oktober 2011 kl. 21:29  

@Wiseman

Du skriver "en förbandstyp med mycket ansträngda personella resurser"

Endast IEDD (ej CMD), Hund och Geo är hårt ansträngda. Ingenjörförband består av mycket annat.

Ing2 har anmält att man i nuläget klarar i alla fall två rotationer med kompanis storlek. Visserligen inte utan konsekvenser men såna finns det alltid.

/Ingenjör

Band sa...
24 oktober 2011 kl. 22:52  

Återigen är minnet kort (kanske håller det för politiker bara under innevarande mandatperiod?!)
Själv tittade jag bara på från sidan, men alla som var inblandade i det arbete som på FM lade ner på att skapa en Sudan-insats mellan 2006 och 2008 kan intyga att det var omfattande förberedelser till, som det heter, "inte ringa kostnad" men även i tid för de som var inblandade.

När allt var klart och det då svensk-norska förbandet skulle åka gick Sudans ledning helt enkelt ut och deklarerade att det ju var en välkänd och etablerad sanning att ALLA svenska och norska officerare var kontrakterade av både CIA och MOSSAD. Jag undrar vad som övertygat Urban Ahlin om att vi nu är mer välkomna i ett FN-bidrag i Sudan, eller Sydsudan?

Anonym sa...
24 oktober 2011 kl. 23:33  

Hur kommer det sig att det inte bara kommenderas till utlandstjänst på 1-3 år rakt av och sen får de vara hemmifrån den tiden? Permis går ju alltid att ordna. Fan det de får betalt för nu för tiden, att göra som de blir tillsagda under kontraktstiden.

Wiseman sa...
25 oktober 2011 kl. 01:05  

Ingenjör: Två rotationer är ca ett år och med rätt kraftfulla följder för övrig verksamhet.

jan-olov sa...
25 oktober 2011 kl. 08:29  

Vi bör inte åta oss några fler utlandsmissioner nu utan kontrollerat avveckla de vi har mht säkerhetsläget på marken.

Istället bör vi ytterliggare föra över medel från det internationella anslaget till materielanskaffning och förbandsverksamhet i takt takt med avvecklingen ovan.

Det stora problemet är som bekant vårt mkt stora återtagningsbehov och behöver jag nämna bristen på luftvärn,ett nästan oförsvarat Gotland,luftförsvaret,marinen osv

Där skall fokus och resurser ligga nu och framåt enl min bestämnda mening.

Anonym sa...
25 oktober 2011 kl. 11:18  

Det var som tusan. Finns det så många gamla Ing 1 och Ing 3:are kvar att Ing 2 anser sig kunna genom föra två rotationer.

Advokat Stockholm - Affärsjuridik sa...
25 oktober 2011 kl. 15:34  

Intressant att ni diskuterar detta, funderar i liknande banor.

Anonym sa...
25 oktober 2011 kl. 18:28  

@Wiseman
Som sagt, inte utan konsekvenser men såna finns det alltid. Om nu politikerna vill ha en insats, vilket inte är beslutat än, så kan det väl knappast finnas något annat som för stunden är viktigare.

@Anonym 11:18
Det beror snarare på en förbandschef med rätt inställning till vad som är viktigt.

/Ingenjör

Anonym sa...
26 oktober 2011 kl. 08:02  

Wiseman, personalfrågan kan vara ett argument mot fler insatser, men inte en neddragning av anslaget för fredsfrämjande. Detta anslag har nämligen underutnyttjats med ca 850 miljoner 2009 och 350 miljoner 2010.

Wiseman sa...
26 oktober 2011 kl. 08:08  

Ingenjör: Beslut bör föregås av diskussioner. Att fatta ett beslut utan att ha tillgång till ingångsvärden är vad som ofta definieras som tjänstefel.


08.02: Förvisso, men en markinsats med stor maskinpark i ett område med stora logistiska svårigheter, och utan övertygande lead nation kommer att kosta avsevärda summor. Underutnyttjandet ska också kunna användas som buffert vid förstärkning/utökningar av befintliga insatser.

Anonym sa...
26 oktober 2011 kl. 08:44  

Wiseman, då måste du definiera hur stor förstärkningsbufferten behöver vara. Den kan ju inte definieras som "allt som inte används i nuvarande insatser".

Med din argumentation antar jag dessutom att du anser att FL01/02 inte borde ha blivit av? Måste ju ha knaprat avsevärt på ev förstärkningsutrymme...

Wiseman sa...
26 oktober 2011 kl. 08:59  

08.44: Det gjorde Libyeninsatsen säkerligen, men grundproblemet var ändå att (s) avsåg minska budgeten med 140 mkr årligen samtidigt som man avsåg öka åtagandena ordentligt.

Anonym sa...
27 oktober 2011 kl. 18:01  

Intressant som vanligt.

Vad tycker Wiseman och läsare om detta inlägg: http://blogg.forsvarsmakten.se/debatt/2011/10/26/foredome-i-praktiken/

?

//Tore

J.K Nilsson sa...
27 oktober 2011 kl. 18:39  

//Tore, orka. Finns så mycket att gräva i för att göra försvarsmakten till en attraktiv arbetsgivare och sedan 1 April i år är vi en hel hoper arbetstagare som ser hur "Den gode arbetsgivaren" har chanserat. Titta bara på hur den gode arbetsgivaren de senaste veckorna har struntat i utlandsavtalet och satt anställda på pottkanten så att de nu misstänks för smuggling.

Jag kan inte ens med bästa ansträngning försöka låsas om att jag bryr mig att Officerare skall vara något stilmässigt föredömme. Så mycket trötta huvuden, så mycket frusturation så mycket ignorans i från högre chefskap.

Försök för någon gångs skull att lyfta den här firman så kommer stoltheten att visa upp sig. Just nu skulle det behövas massiva doser SSRI för att överleva fram till jul.

J.K Nilsson

Anonym sa...
27 oktober 2011 kl. 21:12  

Tja ingen kommer ju lura i mig att flygvapen personal inte skulle veta vad som får lastas i ett flygplan eller inte så har de stoppat in sprit och andra egen inhandlade prylar så har de skett med full insikt om att detta ej är tillåtet.

Anonym sa...
27 oktober 2011 kl. 21:30  

Tore!
Läs insändaren i Försvarets Forum nr 6 2011, där beskrivs väl i vilken ände som förruttnelsen började.

Bygdemajoren

Anonym sa...
27 oktober 2011 kl. 23:13  

Vi får ju hoppas att det inte kommer EN ENDA piratkopierad film, skiva eller afghanmatta med någon leaveflight från Mazaar-e-sheriff. För där finns ju den RÄTTA läran.

Eller hur samhällsbärare? Fy fan för detta kotteri-sicken mediaanka-och inte en enda chef från Försvarsmakten som stod upp och till media sa "det här ska ni skita i". Finns inga såna chefer på den exekutiva nivån i FM. Pax Vobiscum.

gruelse sa...
27 oktober 2011 kl. 23:43  

Jag ser Urban Ahlins (UA) utspel i Aftonbladet, att skicka svenska ingenjörstrupper till Sudan, som ett ytterligare steg i svensk Natoanpassning och ett test på vår militära internationella interoperabilitet. Förmodligen vill UA att den svenska insatsen ska ledas av Nato. Det är i alla fall svårt att tänka sig några andra alternativ, med tanke på hur västvärlden körde över Afrikanska unionen i Libyen härförleden och vår animositet gentemot Kinas geopolitiska intressen i Afrika.

Man kan skönja en strategi i UA:s senaste utspel; i Afghanistan testas svenskt infanteri, i Adenviken svensk marin och i Libyen har svenskt flygvapen testats. Så nu ska troligen svenska ingenjörstrupper testas i internationella operationer i Sudan.

För att övergången från gårdagens säkerhetsdoktrin, grundad på alliansfrihet, värnplikt och ett starkt inhemskt territorialförsvar, ska gå så smidigt som möjligt till den nya icke folkförankrade säkerhetsdoktrinen - Natomedlemskap, måste en så stor del som möjligt av vår militära kapacitet testas i Natoledda insatser, gärna i förtäckta ordalag som FN. I linje med denna övergång bör Försvarsmakten döpas om till Krigsmakten.

Som fosterlandsvän har jag en misstänksam hållning till globaliseringsförespråkaren UA, eftersom han synes prioritera en global världsordning framför den suveräna, demokratiska nationalstaten Sverige. Han är nämligen medlem i den ”Trilaterala kommissionen”, som är en Bilderbergliknande organisation. Se http://www.trilateral.org/ , http://sv.wikipedia.org/wiki/Trilateral_Commission.

J.K Nilsson sa...
28 oktober 2011 kl. 19:54  

Anonym 21:12, vilka grejor fick inte lastas på ett luftfartyg enligt IATA?

J.K Nilsson

Sleipnir sa...
28 oktober 2011 kl. 20:10  

Bäste anonym. Truppen i Afghanistan har i vart fall den goda smaken (eller rättare sagt så har förbandet sådan koll) att man inte tillåter att man nyttjar godstransporter för privata ändamål. Om det mot förmodan händer så stoppas det av godset i Uppsala.

Anonym sa...
28 oktober 2011 kl. 23:51  

Sleipnirs förband i Afghanistan har sådan koll att det bågnar. Killarna med KOLLEN.

Sleipnirs förband har koll, låter handgranater vara kvar i stridsvästar som skickas på tvätt.

Sleipnirs förband har koll, låter ammunitionslådor vara lösa i bilarna-så de kan få extra mycket skador när det körs på nåt explosivt.

Sleipnirs förband har koll, gör som 415:e skkomp-smäller av ett granatgevär i en logementkorridor.

Sleipnirs förband har koll, tycker att verkligheten finns i Afghanistan.

Sleipnirs förband har koll, kan stanna i sandlådan-saknad av ingen. Gör er skillnad där-här behövs den inte.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade