Kalla fötter i kalla kriget

F d ÖB Bengt Gustafsson gästbloggar hos Försvar & Säkerhet om sin forskning kring det hemliga svenska NATO-samarbetet som kom till en vändpunkt 1984, då mycket av dokumenten förstördes och nya amiraler och generaler inte längre informerades av ÖB. Gustafsson funderar kring huruvida detta inte var ett resultat av att Sovjetunionen dragit åt tumskruvarna mot den nya svenska Palmeregeringen att markera mot USA, samtidigt som Palme skulle ha blivit oroad över det växande antalet officerare som kände till planeringen.

Gustafssons forskning går därmed på samma linje som Robert Dalsjös Lifeline lost, i vilken beskrivs hur den tidigare regeringen Palme på 70-talet ej meddelade den nya borgerliga regeringen om livlinan västerut, varvid denna regering bedrev den säkerhetspolitik man trodde var gällande. Det hade varit ett socialdemokratiskt självmord att meddela detta faktum till den borgerliga regeringen som hade kunnat utnyttja informationen till att sopa Palmes socialdemokrati av banan. Kanske växte den oro Gustafsson beskriver fram redan då? Allt stod att förlora med att bli avslöjade med en politisk linje som var diametralt motsatt till den starka linje man officiellt stod för.

De enda som var förda bakom ljuset var den svenska befolkningen, när bägge stormaktsblocken var väl medvetna om vad som försiggick. Sverige utgjorde under det kalla kriget halva den europeiska fronten från Barents Hav till Medelhavet mellan NATO och Warzawapakten. I händelse av ett tredje världskrig i Europa är det svårt att se att man skulle acceptera att halva spelplanen var off-limits. Det fanns då all anledning för såväl NATO, WP som Sverige att redan i fredstid genomföra långtgående förberedelser för det fall alla utgick ifrån, nämligen att Sverige skulle stödja NATO.


Visst är det väl en ödets nyck i så fall att vi i dagens i Sverige, där solidaritetsförsklaringen ska utgöra en hörnsten i vår säkerhetspolitik samtidigt utifrån ett missuppfattat arv inte har tillåtit oss göra förberedelser för att ta emot utländsk militär hjälp, när sanningen egentligen är att vi historiskt hade mycket långt gångna förberedelser, men officiellt var alliansfria med uttalad avsikt att vara neutrala i händelse av krig i närområdet?


9 kommentarer:

Försvar och säkerhet sa...
3 oktober 2011 08:58  

Huvudet på spiken om den avslutande paradoxen!

Anonym sa...
3 oktober 2011 18:11  

jo

och ironiskt nog så var nog sannolikheten för att vi verkligen får / fått utländsk militär hjälp större då än nu

men på något sätt känns det typiskt för den svenska försvarspolitiken

Anonym sa...
3 oktober 2011 19:44  

Men absolut mest märkligt är att det krävs en fd ÖB som forskare för att förstå sammanhangen.

Socialdemokraterna hade Sverige i en liten ask fram tills oljan gjorde dem beroende av omvärlden och när den ekonomiska gräddfilen efter andra världskriget väl kom ifatt verkligheten.

När kommer kaos avvecklingen av invasionsförsvaret få betala sitt egentliga pris? Allt vi sparat kommer som en räkning när vi ligger nere för just räknining.

MUf romantiken kring yrkesförsvar kommer att visa sig, iklar språk - gå åt fanders. Vi är inte i Sverige tillräckligt segraderade i ekonomiskaklasser och så länge vi har gratis högskola (motsv.) finns det inget insitament för att fattiga, inkl medelklass (som i USA och i England) ska tvingas välja göra några år i kronans kläder.

Svar mig den som kan argumentera att detta är fel och att vi har slagit in på rätt riktning. Jag saknar de argumenten. Ge mig dem eller bekräfta att jag har rätt.

Anonym sa...
3 oktober 2011 20:21  

Mälsten. Vad hände vid Mälstens minspärr 1982? I det direkta efterspelet till Hårsfjärdenincidenten lär det ha varit så att vid Mälstens minstation plötsligt fick eldförbud vid en given tidpunkt. Strax efter får minstationen indikering att något närmar sig under vattnet-och passerar minstationen utan att minorna får utlösas.

Händelsen lär ska vara noterad i krigsdagbok på marinchefs- eller ÖB-nivå men har förkommit. Händelsen ska också ha varit efter att en grönfärgad markeringsladdning släppts från något under vattnet. Just den gröna markeringen lär ska vara signifikant för NATO-relaterade ubåtsövningar.

Någon som kan reflektera-rätta till-eller vidimera det jag skrivit?

Vad hände vid Mälsten 1982?

Anonym sa...
3 oktober 2011 23:10  

Vad hände vid Mälstens minstation efter Hårsfjärdsincidenten 1982?

Lövet sa...
4 oktober 2011 15:28  

@Anonym 3 oktober 2011 19:44: Som skrev "Vi är inte i Sverige tillräckligt segraderade i ekonomiskaklasser och så länge vi har gratis högskola (motsv.) finns det inget insitament för att fattiga, inkl medelklass (som i USA och i England) ska tvingas välja göra några år i kronans kläder."

Med den medvetna sk "jämställdhetssatsning" som gjorts under de senaste 30 årens skola och som nu förstärks under
Björklund och Sabunis ledning så har andelen pojkar som slås ut från grundskola och gymnasium ökat i allt snabbare takt.

Som kanonmatsfabrik kan man inte tänka sig en bättre miljö än den svenska flickskolan.

...Man kanske får leva med lite biverkningar i form av gängkrig och andra våldsamheter i väntan på att de sugs upp av (trumvirvel här) Insatsförsvaret.

Anonym sa...
4 oktober 2011 18:21  

@ Anonym om Mälsten

De sovjetiska ubåtarna var i svenska vatten för att förbereda sig för angrepp på Sverige. Om det också förekom NATO-ubåtar, så var de i så fall här för att förbereda sig för försvar mot Sovjetunionen. Viss skillnad i hur de båda fallen skulle hanteras, anser jag.

/Chris Anderson

Sambandsadjutanten sa...
5 oktober 2011 15:09  

Att Sossarna med Palme i spetsen spelade under täcket med NATO finns många exempel på, framförallt inom underrättelseområdet. Man kan ju tycka att man balanserade på en ytterst slak lina då man ena stunden kallade folk för "satans mördare" och i nästa stund gladeligen utbytte underrättelser.

Anonym sa...
6 oktober 2011 09:09  

"Pooling and sharing" är det också en sådan där "force multiplier" som skall göra att Tolgfors' Army "här och nu" kan mobiliseras och slänga tillbaka Stormakten i Östersjön?

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade