Från senaste dygnet

Bo Pellnäs har idag en debattartikel på Brännpunkt som liksom vanligt är mycket bra och träffande. Låt oss hoppas att utrikesministern lyder Pellnäs uppmaning.

Gunilla Wahlén (försvarsberedningen och försvarsutskottet) har också en debattartikel på Brännpunkt om SAC (C-17), men har även uttalat sig om Försvarsmaktens vara eller inte vara. För mig som officer känns det verkligen som uppochnervända världen när Vänsterpartiet gång på gång gör uttalanden av den här kalibern:

"Vi såg hur Ryssland firade 1 maj i år, för första gången på många år med en militärparad. Landet drömmer också om en återgång till att bli en stormakt. Och de ambitionerna kan hota vårt land. Det måste vi ha en beredskap för."

Definitivt en försvarspolitiker som växer i mina ögon. Man ska noga komma ihåg att tidigare har vi alltid talat om att det ska finnas en chans till återtagning och mobilisering. Med det förslag från HKV som nu ligger sätter man ett definitivt stopp för detta. Ordet mobilisering försvinner. De styrkor som kan försvara landet är de 8000 soldater man där talar om plus ett kraftfullt reducerat hemvärn.


Det absolut mest intressanta och lovande uttalandet kommer Håkan Juholt (också försvarsberedningen och försvarsutskottet):

"Det går att göra stora rationaliseringar genom att skära i de stödmyndigheter som är kopplade till försvaret och inte minst i centralbyråkratin, som är orimligt stor. Vi sitter med en organisation med tusentals officerare som bara kostar. I stället ska det skäras i de operativa enheterna. Det är skogstokigt."

Det är inte utan att man funderar om försvarsutskottet och beredningen läser denna blogg emellanåt?

TV 4-nyheterna berättar att allmänheten har ett mycket lågt förtroende för Försvaret och beredskapen. Är det någon som är förvånad? Det är också intressant att notera uppfattningen att ett nordiskt samarbete är att någon annan ska lösa det svenska försvaret förutom det egna landets. Ett samarbete innebär att alla parter bidrar med något. Är det en part som inte bidrar handlar det om bistånd. Jag tror t ex inte att Finland eller Norge är intresserat av att sköta försvaret av norra Sverige eftersom man dimensionerat sina försvar både ekonomiskt och organisatoriskt för att försvara det egna landet. 1+0 blir aldrig mer än 1, men 1+1 kan bli betydligt mer än 2.

Slutligen hoppas jag att ni inte missade Utrikespolitiska Instituets Thomas Ries i Aktuellt igår där han talade om Ryssland offensiva energipolitik, vilket jag tidigare berört i inlägg om gasledningen och dessutom i ett av gårdagens om Arktis. Som grädde på moset planerar nu ryska flygvapnet att offentligt basera i Abkhazien. Det finns all anledning att t o m utöka Försvarets storlek.

6 kommentarer:

Anonym sa...
17 maj 2008 10:02  

Bra ledare i UNT idag.

http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=25,00.html

Inget nytt egentligen.

TRIDENT sa...
17 maj 2008 12:35  

Är det inte dags att officerskåren mangrant bojkottar utlandstjänstgöring intills dess att Försvarspolitiken och Försvarsmakten hanteras på ett anständigt sätt och slutar vara lekstuga åt inkompetenta politiker.

Själv har jag efter mer än 20 år i FM ALDRIG upplevt det som nu händer - inget som ens varit i närheten. Farsen som utspelas hade gjort sig bättre i en bananrepublik än i ett demokratiskt och civiliserat land.

Jag har haft funderingar på att söka utlandsstyrkan - men så f..n heller efter detta. Skulle jag lämna familjen och riskera liv och lem för klåpare som Tolgfors och Reinfeldt...

ALDRIG!

Wiseman sa...
17 maj 2008 13:40  

Trident: Min anledning till tveksamhet för utlandstjänstgöring hittar du om läser inlägget som finns under taggen "Kongo".

Anonym sa...
17 maj 2008 17:33  

Oerhört klockrent inlägg! Kämpa på!

Trident: Varför går inte officerskåren ut i strejk? Ni har väl bättre insyn i hur hotbilden mot Sverige är än några riksdagspolitiker som sitter i försvarsberedningen, där ideologin styr hotet!

Anonym sa...
17 maj 2008 19:18  

Utlandstjänst, nej tack! Av samma anledningar trident och Wiseman så utomordentligt sammanfattat.

Visst skulle det vara skönt att jacka ur det bistra klimatet (både väder och ekonomi) här hemma och åka bort för ett tag. Men jag personligen ser inte hur vår säkerhetspolitik gynnas genom vår insats i tex Afghanistan.

my 2 cents

Pansarknekt

TRIDENT sa...
17 maj 2008 20:48  

Strejk är inte det rätta vapnet att ta till - däremot är jag övertygad om att den flykt av yngre som kommer att ske blir förödande för Försvarsmakten.

Det kommer m.a.o. att bli självmarkerande att nuvarande "behandling" av Försvarsmakten och dess anställda inte accepteras. Personligen känner jag en handfull som redan slutat och ännu fler som letar aktivt efter nytt (civilt) jobb. Nu är det de yngre och ambitiösa som slutar d.v.s. de som Försvarsmakten vill och måste ha kvar.

Personalen är Försvarsmaktens viktigaste resurs - ändå behandlas den gång efter annan som något som katten släpat in. Det senaste exemplet på Försvarsmaktens oförmåga att handa personal är alla turerna kring uppsägningen av NBG-anställda. Här försöker Försvarsmakten bl.a. att tvinga till uttag av semester - trots att det bryter mot lagen, man vill även att semester ska tas ut under uppsägningstiden vilket heller inte går såvida den enskilde inte går med på det.

ÖB sa efter att vid förra försvarsbeslutet - efter att ha ljugit två årskullar officersaspiranter rakt upp i ansiktet - att uppsägningen av personal var hans livs dummaste beslut. Hör och häpna - nu är han där igen, fast den här gången vill han kringgå lagstiftningen och rekrytera samtidigt som det sägs upp.

Jag undra hur många som egentligen vill arbete hos en arbetsgivare som behandlar personalen värre än en brukspatron från sekelskiftet.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade