Vansinnet fortsätter

SvD visar idag upp en ny lista med kulhål över nerläggningshotade förband. Detta skall enligt SvD vara den just nu aktuella listan i HKV. Även denna lista ska man ta med en nypa salt, eftersom allt som Försvarsmakten kommer att redovisa fram till i höst endast utgör rekommendationer som tar fastare form ju längre tiden går. I höst blir istället frågan politiskt och då kan i princip vad som helst ske. Det vet man av tidigare erfarenheter.

Positivt att se på den senaste listan är att Försvarsmakten vill avveckla stödmyndigheterna som man inte har "befälsrätt" över, såsom t ex FortV. I detta fall rör det enligt SvD bara skötseln av hemliga objekt. Kanske är man rädd för att regeringen ska sälja ut FortV?

Dock ska man inte ta ut segern i förskott eftersom det är allmänt känt hur effektivt FMLOG är, vilket är en del av Försvarsmakten. Som en elak tunga håller jag inte FortV:s generaldirektörs uttalande som alltför otroligt: "Jag tror inte att de kan tjäna pengar på det här. Tvärtom blir det dyrare, det är min uppfattning". Klart det kommer att bli dyrare för Försvarsmakten. Hittills har det ju det ju varit regel att om man på förbanden får för sig att man kan få ner de fasta kostnaderna en aning genom att säga upp hyran på en byggnad, omedelbart får en hyreshöjning på de övriga byggnaderna för att FortV ska kompensera.


I vilket fall som helst är det inte utan att man kan kritisera dessa "rykten" som lämnar HKV och i de anställdas och folkets huvuden blir till halvsanningar. Detta gör att folk slits mellan hopp och djup förtvivlan och har svårt att fungera bra på jobbet och i familjen. Värst anser jag det vara för dem som befinner sig längst ut i loopen och inte har tillgång till all information vi har här hemma, utan får en hel del rykten genom anhöriga och bekanta per telefon och mail. Det är just Utlandsstyrkan jag menar. Om Försvarsmaktens anställda har svårt att fungera ordentligt på hemmaplan och man t ex ställer den normala verksamheten för att hålla operationssäkerheten och istället sätta sig ner och diskutera läget, vad ska man då göra i Utlandsstyrkan? Där är det ännu skarpare verksamhet, med liv och död som vardag. Möjligheten att säga till afghaner att för tillfället inte försöka gräva ner IED:er för att FS 15 måste ta itu med lite mjuka frågor och har inte möjlighet att genomföra patruller, existerar ju inte.

Var det någon som tänkte på det i HKV?

7 kommentarer:

Anonym sa...
14 maj 2008 08:40  

Kan bara instämma i det du skriver. Fortv-hyrorna är ju sjukt höga. Visste inte att FM var kassa på logistik, är det så? /Karin

För den som inte redan skrivit på eller skaffat M90-band, rekommenderar jag
www.nufardetvaranog.se

..... sa...
14 maj 2008 09:27  

Nu är det snart varje "bäste broder" för sig själv.
Att det drabbar "doers" i skarp utlandstjänst, det bryr sig inte en pressad "policymaker" i HKV om.
Det är helt säkert.
För att citera dig själv, "…det vet man av tidigare erfarenheter".

Tyvärr...

Anonym sa...
14 maj 2008 10:05  

Ok lägg ner pliktverket,kanske FortV men lägg inte ner FOI den kompetens som finns samlad där blir omöjlig att återskapa.

Tänkaren

Anonym sa...
14 maj 2008 23:08  

Sant gällande FOI. Det bör ICKE läggas ned. DOCK bör det lyftas ut ur försvarsbudgeten för att tydliggöra var alla pengar går.

FOI bidrar till rikets försvar men inte i lika direkt som till exempel FRA eller SÄPO för den delen.

Det finns flera mål med en budget vilka bör tas i beakande. Att budgeten är realistisk och tilldelar resurser efter uppgift och behov är ett minimikrav men läsbarhet är ett viktigt mål i sig.

Problemet med försvarsbudgeten har varit att den varit oöverskådlig. Detta har sedan lett till förvirring gällande vart pengar går, osthyvelmentalitet angående besparingar och övriga problem.

Om försvarsbudgeten var tydlig till sin konstruktion så skulle man mycket lättare kunna peka på olika delar och ställa sig frågan hur mycket man kan spara och vilka konsekvenser det får.

Tyvärr så kommer förmodligen försvarsbudgeten fortsätta vara ett oöverskådligt härke.

Anonym sa...
15 maj 2008 11:25  

Har via SVD hittat till din blogg och ville bara säga att jag håller med allt du skriver, skönt att se att det finns en del vettiga människor där ute också!

Är själv rätt så insatt i frågan och jag blir mer och mer mörkrädd över den miljardförstöring som sker inom försvaret och som har skett under lång tid, när ska någon ställas till svars för eländet? Oansvarslösheten är ju svindlande. Två exempel, två bland otroligt många:

1. Förr-förra försvarsbeslutet: F10 i Ängelholm står mot F17 i Kallinge, Kallinge blir kvar trots att F10 hade anpassats för gripen och fått nya lokaler för 800 miljoner kronor, samma investeringar måste göras i Kallinge, och nu kommer väl den flottiljen läggas ned också.

2. Förra hösten: Sverige har 70 JAS A/B och 70 C/D, regeringen tar beslut att uppgradera 30 A/B till C/D och skrota alternativt leasa ut resten. Denna uppgradering pågår just nu. Samtidigt kommer antalet gripen i och med nästa försvarsbeslut att minska till 60 stycken C/D! Sluträkning: 30 ombyggda C/D plus ytterligare 10 läggs på hyllan, alternativt skrotas. Miljarder har rullat till absolut ingen nytta.

Till detta tillkommer alla vansinnga och ekonomiskt ytterst tvivelaktiga flyttningar av förband, flygstridsskolan, nedläggningen av artbat i boden för att i nästa försvarsbeslut ändå flytta upp A8 i kristinehamn, flytt av AMF 1 m.fl. etcetera etcetera.

Jag blir så förbannad över allt det här att jag önskar att jag inte var så insatt utan fick leva i ljuvlig okunskap. När jag gjorde lumpen för 6 år sedan kändes det ändå som att saker och ting funkade rätt så bra, visst fanns det mycket färre brigader än på 80-talet men de som fanns (främst de 5 mekaniska brigaderna i boden, skövde, strängnäs, revingehed och på gotland) var topputrustade och i världsklass. Nu finns bara 8(svindyra) spillror kvar, och vårat försvar är ett skämt. När ska någon ställas till svars för eländet? Och när ska regeringen åka på studieresa i finland för att se hur riktigt försvarspolitik bedrivs?

Carlsson tycker sa...
15 maj 2008 12:09  

Det är mängder av sjuka förhållanden som åstadkommit detta. Hyrorna som du beskriver så väl är bara en del. En pensionsåldershöjning på tio åt har också bidragit.

Anonym sa...
15 maj 2008 18:29  

Äh fy fan. Nu är det inte inkompetens och svågerpolitik det handlar om längre, nu är det rent landsförräderi. Glad att jag skjöt ut mig för några år sen men blir jäkligt orolig för vart firman och riket är på väg.

Man slutade att betala försäkringen eftersom det inte har brunnit på länge, men nu verkar man plocka bort och sälja brandvarnaren också...

lider med dig och er som är kvar.

för övrigt bra och klarsynta reflektioner från dig wiseman - följer din blogg med stort intresse.

// fd yoff

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade