Svensk försvarspolitik - som en dålig hollywoodkopia

När man i SvD får läsa om förslag efter förslag om förbandsnerläggningar där det ena är mer hårresande än det andra, lyfter man knappt på ögonbrynen när man läser om att Skövde töms på militär verksamhet. Det är ungefär som att jämföra med Polisskolanfilmerna. Den första var underhållande, den andra ok och sen gick det utför. Refererandet till "insatta källor i försvarsledningen" låter ungefär som skvallertidningarna när skriver om kungabarnen.

Som sagt tidigare, det är ingen idé att bli upprörd. Allt som presenteras i detta skede är ändå bara rykten och dimridåer. Det kommer att dröja några månader innan förslagen börjar ta fastare form.

Däremot finns det en sanning i artikeln:

"Vid alla tidigare förbandsnedläggningar har Skövde varit heligt. Orsaken är de många förbanden och skolorna där i kombination med att ledande arméofficerare ofta tjänstgjort i Skövde."

"Särintressena" i Högkvarteret styr Försvarsmakten i alldeles för hög omfattning.

DN

4 kommentarer:

Anonym sa...
31 maj 2008 12:02  

Visst har det nu äntligen kommit upp till ytan att Högkvarteret och delar av Försvarsmakten länge varit en "skyddad verkstad" för de anställda. Visst är det rent ut sagt självklart att organisationen måste saneras som ett första steg innan ekonomin kan börja få vettig form. På den ståndpunkten är jag helt med på vad Borg och Tolgfors anser.
Men att denna "sanering" även kommer att påverka Sveriges säkerhet är fruktansvärt! Jag har för mig att det i lagboken står att Sveriges regering har ansvar för att kunna försvara Sverige mot angrepp. Vad tror de sig kunna försvara med 8000 soldater, 10000 åldrande officerare och 16000 hemvärnsmän, samt ett 60-tal Gripen? Rosenbad kanske - under några timmar?
I samma veva diskuterar regeringen att det borde bli lag att alla är med i A-kassan, precis som det är lag att ha trafikförsäkring på fordon.
Men kommer jag kunna ringa A-kassan och få ut ersättning för att mitt företag slagits ut pga fientlig ockupation? Och kommer jag kunna få försäkringsersättning om min bil krossats under en förbipasserande T-90-stridsvagn?
Försvaret är ju grundmuren till att vi ska kunna få ut ersättning från A-kassa och trafikförsäkring; men där tycker sig Tolgfors inte se någon fientlig verksamhet "inom överskådlig framtid" trots den oro som energitillgångar norrut kan skapa. Är han blind? Döv? Mutad?
Är Försvarsberedningen betald av utländsk makt? Klart NATO vill att vi ska känna oss hotade, så vi går med i organisationen. Och klart KGB/FSB vill ha en öppen, oförsvarad yta att agera på för att sätta Norge under press om konflikten om Barents Hav och Antarktis vidareutvecklas. Man kan ju klart börja undra vem som egentligen håller i trådarna för att det ska framgå att Sverige, till skillnad mot resten av regionen, inte anser att någon konflikt kan uppkomma.

Wiseman sa...
31 maj 2008 14:23  

Det finns en sak som är värre än någon som bara är korkad. Det är någon som medvetet gör ett dåligt jobb.

Tabby sa...
31 maj 2008 17:49  

Det där var ju lite oväntat. det blir ju lite mer spännande när de kommer med det riktiga beslutet ifall de tom vågar röra P4. Jag måste erkänna att jag inte riktigt ser lömsamheten i att flytta 1 Pansarbataljon, 1 underhållsbataljon, Markstridsskolan osv. Men jag antar att de tänker likadant som när de tog bort förmågan att sammöva på I19.

Anonym sa...
31 maj 2008 23:19  

Kom att tänka på en liten text jag skrev ihop för någon dag sen.

Det sitter för många på förarplatsen i fordonet Försvarsmakten..
ÖB styr tillsammans med Generaldirektör Marie Hafström,
Det sitter några generaler på golvet som sköter gaspedalen.
Några andra generealer bromsar och ett gäng "specialstyrkor" samt NBG och liknande som röjjer hejjvilt med växelspaken..
Och i baksätet sitter politikerna och stryper bensinslangen.

Svensson står utanför och börjar nog inse att det inte bara är ÖB&co i framsätet som är osaken till att fordonet uppvisar en mängd konstiga beteenden...

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade