Intet nytt under solen

"Sverige kan inte försvaras" - Man vet att det är värre än så när t o m landets överbefälhavare yttrar de orden. Det är en ståndpunkt som vi längre ut i organisationen har hävdat i många år nu efter de kontinuerliga nedskärningarna.

Några saker står klara efter dagens offentliggörande. Jägarbataljonen i Arvidsjaur ska flyttas och stora delar av Hemvärnet försvinner.

Att lägga ner verksamheten i Arvidsjaur förefaller mig vara så otroligt korkat. AJB är ett ytterst kompetent förband som till stor del ansvarat för de svenska förbanden i Afghanistan. Förbandet är ringa resurskrävande ekonomiskt, men har mycket hög output i förmåga. För att bara nämna rekrytering till internationell tjänst, är det betydligt mer än hälften av soldaterna som söker detta. Mot alla odds har förbandet ej heller några problem att rekrytera officerare, trots ett läge som borde få vilken stockholmare som helst att bli avskräckt, men icke!

Framförallt måste man förvånas över beslutet när man väger in förbandets vinterförmåga. Förbandet är ett av få jägarförband i västvärlden som har denna och är därmed en ytterst attraktiv resurs, vilket man flera gånger visat prov på i Afghanistan. HKV:s beslut innebär tydligen att förmågan att verka i ödemark, kyla och mörker inte är något för morgondagens försvarsmakt. AJB ingår ju också som stark komponent i det som kallas Garnison Nord och som samordnar AJB, I 19, A 9 och F 21 övningar och resurser. Som sagt, ett ytterst märkligt beslut...

Likaså förvånar jag mig över nerdragningarna inom Hemvärnet. Det är inte många år sedan Försvarsmakten beordrades ge upp sjöräddningen för att den skulle läggas på civil entreprenad. Sedan dess har vi som tur är varit förskonade från nya Estonia, för jag tror inte att ett nytt Estonia skulle gå så bra som det gjorde med de resurser man då hade med helikoptrar från Söderhamn, Berga, Visby, Ronneby och Säve (missade nog t o m någon plats). Nu står det en helikopter i Sundsvall, en i Stockholm, en på Visby och en i Göteborg. Inte samma utrymme och inte samma antal.

Nu gör man om det hela, men med Hemvärnet. Vem ska nu komma och rädda tant Agda under stormen Hilda? Det tål att tänkas på.

Jag finner dock följande formulering i det kompletterande budgetunderlaget för 2009 från Försvarsmakten vara mycket intressant: "Den ryska ambitionen att stärka sin roll som internationell aktör, vilken utmynnar i en offensiv energistrategi samt ökad militär förmåga och aktivitet, påverkar den säkerhetspolitiska utvecklingen i närområdet."

Denna "offensiva energistrategi" kommer med största sannolikhet att starkast manifesteras på Nordkalotten när man tävlar om att först roffa åt sig så stora tillgångar som möjligt av de olje- och gasfyndigheter som blir exploaterbara när klimatförändringarna nu gör att isen drar sig tillbaka. Det är inte för inte som ryssarna gjorde så stor sak av utplacerandet av flaggan under isen i höstas och dagarna därefter började med sina bombarpatruller. Jakten på energitillgångar i Ishavet kommer att bli något i stil med Klondyke om några år, vilket våra grannländer, övriga EU och NATO insett. I Sverige diskuterar vi istället hur många förband vi ska lägga ner i norr.


Än är inte sista ordet sagt och beslutet klubbat (sannolikt runt årsskiftet), men något är ruttet i konungariket Sverige, inte minst inom försvarspolitiken.

SvD, 2, 3, 4
Sydsvenskan
(Det är också lite tidstypiskt att Aftonbladet så här på kvällen inte med ett ord nämner försvarsturbulensen utan istället stort slår upp mördarsniglar, sanningens ögonblick och lyxfällan...)

5 kommentarer:

Krigsblogg 2007 sa...
16 maj 2008 02:33  

Hej Wiseman... När man trodde att det inte kunde bli värre, så blir det faktiskt det!

Tanken är tydligen att vi skall ha en krigsmakt på motsvarande en (1!) förstärkt brigad...

Det är, ta mig s-n, så att man kan börja grina...

Har du någon aning om det finns något man kan göra?

/Din förbundne. Erik

Anonym sa...
16 maj 2008 03:15  

"Torsdag 15 maj 2008

Sverige deltar i multilateralt samarbete om strategiska flygtransporter (FöU11)

Riksdagen godkände att Sverige ansluter sig till det multilaterala samarbetet om strategiska flygtransporter (SAC). Syftet är att Försvarsmakten behöver ha tillgång till strategisk flygtransportkapacitet som snabbt kan transportera skrymmande och tung utrustning över stora avstånd till platser som saknar storflygplatser med terminalkapacitet och där det råder en förhöjd hotbild för flyg." Riksdagen.se
Noterade att detta beslutet tog inte upp i pressen. Det vad nog dom enda bra nyheterna for forsvaret idag.

Wiseman sa...
16 maj 2008 08:26  

Erik: Eftersom du är en duktig faktasökare och skribent så är mitt förslag att försöker få in några debattartiklar samt mailar riksdagsledamöter. Det är trots allt riksdagen som kommer att säga bu eller bä om HKV:s förslag.

Krigsblogg 2007 sa...
19 maj 2008 22:42  

Hallå där Wiseman...

Jag har börjat "lobba" lite lokalt här i Skåne...

De flesta jag har fått kontakt med befinner sig på den borgerliga flygeln (mest Centern och Moderaterna). Det sjuka är att alla (ALLA!) politiker tycker att det nuvarande försvarspolitiken är en katastrof...

Men alla verkar samtidigt (och det gäller främst Moderaterna) helt strykrädda vis-à-vis Stockholm, partikansliet och "finansen" (läs: Anders Borg)...

De antyder att en centralt placerad minoritet har kört över "partiopinionen".

Arma fosterland...

/Erik

Wiseman sa...
19 maj 2008 22:53  

Ja, man ska inte underskatta den centrala partipiskan. Jag har dragit samma erfarenheter som du, men mycket positivt är att det är många som ifrågasätter nyttan med stödmyndigheterna och varför de ska vara fristående.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade