Vilken försvarsallians tillhör Sverige?

ÖB tog igår steget fullt ut att säga att Sverige inte längre kan försvaras av Försvarsmakten. Det är något som man inom Försvarsmakten som organisation sagt i många år. Tydligen är försvarsminister Sten Tolgfors också av den åsikten eftersom han fällde detta politiskt ganska anmärningsvärda uttalande:

"Det är också flera år sedan vi övergav tanken att Sverige ensamt ska kunna stå emot en invasion. Det grundades på att den hotbilden inte längre finns. "

Om nu t o m regeringen haft klart för sig i flera år att Sverige inte ensamt klarar sitt försvar, vilken försvarsallians har vi ingått i för att trygga landet? Så vitt jag vet ingen, vilket gör detta till ett ganska högt spel. Det råkar vara så att det normalt är svårare att finna trogna och fasta vänner när man redan har krisen i knät. Det tror jag de flesta individer som ramlat genom samhällets skyddsnät kan vittna om och detsamma gäller för säkerhetspolitiken. Jag finner som sagt detta högst anmärkningsvärt och jag tror att medborgarna gärna skulle vilja veta vem eller vilka som förväntas komma till vårt försvar och vilka garantier vi har för detta.


Nu har också Ekonomistyrningsverket kommit med sin rapport om Försvarsmakten. I den föreslås ÖB tas ifrån den ekonomiska beslutanderätten. Också detta är högst kontroversiellt. Faktum är att det går helt emot de tankar som yttrades vid gårdagens panelsamtal med försvarsutskottet om resultatet av FB 04. Där talades det istället om det som jag alltid har förespråkat, att ÖB själv får besluta om hela försvarsbudgetens nyttjande istället för att den som nu ska vara låst till särskilda konton av politikerna.

Slutligen utgör Johan Tunbergers debattartikel på Brännpunkt mycket intressant och träffande läsning. Lägg särskilt märke till biten om särintressen. Jag tror detta är en stark orsak till varför AJB valts ut som flyttförband, förmodligen till Karlsborg. Tanken är tydligen att luftslottet "luftburen bataljon" också ska läggas ner för att bli till ett nytt jägarförband tillsammans med resterna av AJB. Kan det månne ha något att göra med att Försvarsmakten aldrig får den helikopterförmåga man behöver för förbandet? Tidigare redovisades krav på 25 HKP 14 för att lyfta bataljonen. 18 helikoptrar beställdes men endast drygt hälften av trupptransportmodell.

1 kommentarer:

Wiseman sa...
19 maj 2008 06:14  

Tack för tipsen, Nizze! Jo, jag har hört en del om turerna kring PRIO och det har inte låtit bra.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade