Hur tänker Tolgfors? - del II

Inte helt oväntat fortsatte ju debatten idag om försvarsminister Tolgfors debattartikel i DN igår. Jag höll på att köra av vägen i morse när jag lyssnad på Ekot på väg till jobbet och orsaken var denna:

"Att Norge är med i Nato tycker inte Tolgfors är ett problem. Vid en kris skulle de svenska flygplanen kunna placeras på baser i Sverige, exempelvis de allmänna vägar som sedan länge är tänkta att vara flygbaser i hotfulla lägen. "

Är Tolgfors medveten om att hela Flygvapnets krigsbassystem (populärt känt som vägbaser) är avvecklat? Idag skall Flygvapnet uppträda från hemmaflottiljerna i händelse av krig. En mycket begåvad lösning eftersom flottiljerna saknar i princip alla former av fortifikatoriskt skydd. Det skulle idag räcka med fyra kryssningsrobotar för att slå ut hela det svenska Flygvapnet på backen (några fler om man ska plocka även utbildningsdivisionerna i Såtenäs och testverksamheten i Linköping, där förmågorna är lägre).

Det är väl knappast så att Tolgfors har för avsikt att spendera några miljarder på att återuppbygga den så omsorgfullt avvecklade krigsbasorganisationen?

Vidare talades det löst om en gemensam bas i Norra Sverige och en i södra Norge. Det är knappast en lösning som tilltalar norrmännen. För det första är norrmännen betydligt mer inriktade på att bedriva skarp verksamhet dagligen än vi svenskar. För det andra vill man i Norge koncentrera förmågorna till norra Atlantkusten eftersom det är där man möter Ryssland. Då är det knappast intressant att flytta till Luleå, som väl måste vara den plats som avses.

Lite snabb googling på Tolgfors, Norge för det senaste dygnet visar att de flesta tidningarnas ledarsidor inte är imponerade av innehållet i gårdagens debattartikel. Definitivt inte imponerade.

Sydsvenskan, NA, SvD,

Jag är förvånad över att inte Aftenposten och dess läsare slagit ner hårdare på formuleringen om att avbryta samarbetet i händelse av kris/krig i Norge.

9 kommentarer:

Kungen sa...
11 juni 2008 22:54  

Om man hänger med i debatten kring Norges nya flygplanköp så inser man att det är av yttersta vikt att snabbt möta ryssen på sina patrulleringar. Denna inställning är tydlig både på militär och politisk nivå. Man är bla bekymrad över JSF:s ev för låga maxfart och därmed dess ev oförmåga att hinna ikapp ryssen. Ekvationen att flytta incidentberedskapen till Sverige är för mig svår att förstå. Jag anser att man borde sätta munkavle på Tolgfors då det alltför ofta kommer uttalanden vilka med all tydlighet blottar en stor okunskap i området.

Wiseman sa...
11 juni 2008 23:23  

Jag håller med dig, men är det inte bättre att ge honom ännu mer mediautrymme? Till slut har det hoppat så mycket grodor att vi blir av med honom. Odenberg får vi väl knappast tillbaka, men förhoppningsvis någon bättre än Tolgfors.

Anonym sa...
12 juni 2008 05:53  

Känns betryggande att ha en försvarsminister som är vapenvägrare! har inte ens gjort värnplikt, detta är hemskt, ett hån mot de som arbetar i försvaret idag!

Wiseman sa...
12 juni 2008 06:50  

Det är väl ett hån mot hela befolkningen?

Anonym sa...
12 juni 2008 08:24  

Efter att Leni Björklund utnämnts till försvarsminister 2002 tänkte jag att nu kan vi aldrig få en sämre försvarsminister. Det kunde vi!

Anonym: Att ha en vapenvägrare som försvarsminister är inte bara ett hån emot försvaret, det är ett hån mot hela svenska folket!

//Anders

Hugo sa...
12 juni 2008 09:12  

Sossarna var fordom okrönta mästare på att utnämna "stolpskott" till statsråd. Listan kan göras lång, Ines, Margareta, Leijon, Bosse m fl.

Nu har Alliansen sällat sig till samlingen med utnämningen av Tolgfors. Det är bedrövligt.

Anonym sa...
12 juni 2008 13:59  

Anonym: Känns det inte ännu tryggare att sagde "försvarsminister" egentligen hunsas runt av en totalvägrare i hästsvans?

Wiseman sa...
12 juni 2008 14:47  

På den gamla sossetiden satte man ju dit stolpskott på de ministerposter man hade för avsikt att låta någon annan driva. T ex Bodström på UD, där Palme själv ville ansvara för utrikespolitiken. Det verkar ju vara ungefär så här också. Tolgfors är marionetten och Borg håller i snörena.

Anonym sa...
12 juni 2008 15:23  

Det var väl länge sen det var Sossar och Moderater? Det är väl snarare politiker och vanliga människor. De flesta partierna har övergett någon form av ideologi och kör mer på personliga race mot ära och rikedom. Dessutom verkar de existera i en helt annan värld än oss andra.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade