Nya Försvarsmakten


Går man in på http://www.mil.se/ idag möts man av en ny "kort" presentation av Försvarsmakten och dess uppgifter.

"Försvarsmakten är ständigt beredd att genomföra internationella insatser, hävda Sveriges nationella integritet och att stödja samhället vid större kriser. Förmågan till väpnad strid skiljer Försvarsmakten från andra myndigheter. Vår uppgift är i första hand att hantera militära hot och väpnade konflikter. Personalen arbetar i dag världen över med fredsfrämjande insatser. Försvarsmakten är en av Sveriges största myndigheter och leds av överbefälhavaren. "


Lägg noga märke till att i första meningen har "försvara Sverige mot ett väpnat angrepp utgått". Sådant sysslar inte den nya Försvarsmakten med. Förmodligen ligger den uppgiften ute för upphandling av entreprenad.

6 kommentarer:

Unknown sa...
5 juni 2008 kl. 16:24  

En intressant fråga:

Hur utkräver man ansvar från regeringen i händelse av att regeringen missköter sitt ansvar i en fråga som kan hänföras till skyddet av rikets säkerhet? Vilken lag är det som syftar till att säkerställa att regeringen fullföljer sitt samhällsuppdrag vad gäller nationens förmåga att hävda rätten till sitt eget territorium?

Anonym sa...
5 juni 2008 kl. 16:39  

Det är helt sinnes att vår egna militära makt inte kan skydda oss. det är som att ha en dyrförsäkring som inte gör ett piss:(

Anonym sa...
5 juni 2008 kl. 23:25  

Kanske är det så att vi inte behöver något försvar överhuvudtaget. I alla fall inte ett större försvar än att vi klarar Högvakten och statsbesöken. Sedan räcker det med HKV/INFO och dess propagandamaskineri. Om vi bara säger att det svenska försvaret är slagkraftigt tillräckligt högt och tillräckligt många gånger, så blir det ju en sanning, eller hur?
Varför inte utveckla det här med nätverksförsvar ytterligare ett steg. Tänk om vi kunde övergå till ett helt virtuellt försvar! Alla som vill vara med och försvara Sverige kan koppla upp sig och spela med. Vi kan koppla på fullt fusk också, så att alla är odödliga och har obegränsat med am så kan Tolgfors också vara med. Det kommer att bli hur billigt som helst. Finansministern kommer att bli skitglad!

//Sierra Lima

Anonym sa...
9 juni 2008 kl. 09:24  

anonym 2: Helt rätt - det var dit Johan Kihl siktade med sina sensorpuckar och aerostater. Mot ett helt vapenfritt utvecklat "Nätverksförsvar" i vilket fi skulle trassla in sig. Tyvärr så slog fällan igen över FM och ÖB som nu sitter insnodda i den av Anders Borg spunna väven så till den grad att de nog aldrig kommer ut igen.

Anonym sa...
25 juni 2008 kl. 17:18  

Se kommentarer till artikeln...

Det som händer med Försvarsmakten idag är ett resultat av en radikalt förändrad säkerhetspolitik. Vi måste kritisera skeenden i deras rätta sammanhang. Om vi tolkar det som händer i Försvarsmakten utifrån något som beslutsfattarna betraktar som förlegat (invasionsförsvar av Sverige), så kommer de att avfärda oss som oinitierade svammelpellar.

Varför ifrågasätts inte den förändrade säkerhetspolitiken? Den är grunden för de förändringar som görs i Försvarsmakten. Den ändrades för många år sedan utan större reaktioner. Det är så dags att reagera nu.

Om vi vill återgå till den "gamla" säkerhetspolitiken (ett starkt, avskräckande, invasionsförsvar baserat på alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig), hur ska vi finansiera det? Försvarsförmåga kostar mer idag, likväl som att spela datorspel kostar mer än att spela yatzy.

Frågan är inte så enkel som att vi skulle kunna behålla det som var bra, för det kan vi inte. Om vi hade behållt 36 cykelskyttebrigader med traktor, gevär m/96 och yllestass, så är det inte bra idag. Om vi behåller 36 brigader upphottade till "bra" standard, så räcker inte statskassan till. Alltså krävs helt nya lösningar.

I det perspektivet verkar det lämpligt med ett litet territoriellt hot och en ny säkerhetspolitik som medger lösningar som vi har råd med...men är det korrekt?

Istället för att kverulera om obehagliga symptom utan någon som helst sjukdomsinsikt, så borde vi diskutera hur sjukdomen ska botas.

Så länge vi inte gör det, så ger vi beslutsfattarna fritt spelfält att rationalisera och avfärda alla kritiker.

Mer konstruktiv kritik tack...

Wiseman sa...
25 juni 2008 kl. 18:49  

Vi som var i smeten visste ju redan vid millennieskiftet vad den förda försvarspolitiken innebar för försvarsförmågan. Det är först nu som Svensson börjat inse detta och många politiker. Man kan snabbt sluta sig till att ju mer en politiker talar om "den svåra omställningen från invasionsförsvar till insatsförsvar" desto mindre insatt är vederbörande i Försvaret. Vad säger detta om en försvarsminister som fortfarande tror att Flygvapnet har krigsbaser, trots att de lades ner för många år sedan?

Jag tror att alla är med på vad du menar. Jag läste nyligen en försvarsgrenstidning från 1990 när man talade om ÖB 89, där ÖB redovisade hur den då förda försvarspolitiken och budgettilldelningen skulle slå mot Förvarsmakten. Detta var i det Kalla Krigets slutskede. Mycket intressant läsning om man jämför med dagens situation.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade