Förtäckt kulturstöd

Genom att spela våldsam och självmordsbenägen blev konststudent tvångsvårdad på psykakuten på S:t Görans sjukhus. Det hela ingick som en del i studentens examensarbete. Haken var bara att övriga personer som var inblandade i händelsen inte ingick frivilligt i examensarbetet. Eftersom studentens lilla examensarbete upptog alla personalresurser en hel natt blev andra patienter lidande. Allt för konsten!

Man kan ju också se det som ett sett att öka kulturstödet genom att slussa över pengar från sjukvården och polisen. Frågan är bara hur Stockholms läns landsting och polisen ska hämnas? Kanske helt enkelt genom att skicka helt vanliga fakturor som inramats till Konstfack? Betydligt bättre konst i mina ögon.

Det hela påminner mig i alla fall om denna sketch från tiden med Nile City, då Robert Gustafsson fortfarande kändes fräsch och rolig.

2 kommentarer:

Anonym sa...
26 januari 2009 08:49  

Konstnären kommer att polisanmälas.
Man kan ju inte mer än att hoppas på ett ordentligt straff.
Varför inte låta henne betala vad det kostade den där natten.

En nära anhörig har jobbat på psykakut och det är ingen rolig situation de har. Överbelastade (som inom all statlig, kommunal vht?) och med känsla att vara otillräckliga.

Med insikt i den aktuella vården så blir jag ledsen för både de anställdas och vårdtagarnas sida...

Anonym sa...
28 januari 2009 01:12  

Nu är det så att konst ska väcka känslor. Helt klart måste man ha förståelse för att både polis och sjukvårdspersonal känner sig både svikna och kränkta. Men jag anar att det finns ett mycket högre syfte än så, och är personligen inte beredd att helt ta avstånd från tilltaget. Det beror på vad som kommer ur examensarbetet. Samhällets psykvård är katastrofal för de som drabbas, med små resurser och med personal som får slita hårt. Visserligen blir det inte bättre med ett sådant här tilltag på kort sikt, men kan uppmärksamheten kring den här typen av Wallraffande få upp ögonen för den situation som råder, är det fullt troligt att examensarbetet kan leda till större fördelar än de nackdelar vi genast såg. Misstänker också att någon enstaka av de som hjälpt konstnären känner sig oroliga för att de vet att de blir rätt avslöjade. Dagens vård är ofta inhuman med tvång av olika slag som ytterligare förvärrar situationen och den alltid obligatoriska medicineringen som sannerligen inte bara är av godo. Men som sagt, i detta fall med en överbelastad personal har de säkert inga andra alternativ. Det kanske är det konstnären vill visa? Jag avvaktar i alla fall med mitt fördömande tills jag sett resultatet av examensarbetet. Dessutom är jag övertygad om att konstnären kalkylerat med att ta sitt straff för den förhoppningsvis goda sakens skull.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade