Wargames

Jag tänkte passa på att slå ett slag för en gammal artikel på Newsmill: Så invaderade cybersoldaterna Georgien.

Svenska Försvaret och hela landet är uselt rustat för ett nationellt försvar. Det erkänner idag alla makthavare, såväl försvarsminister som ÖB. Bo Pellnäs hade som bekant en mycket bra debattartikel härom dagen i SvD och idag kunde man läsa ÖB uttala sig om den i SvD: "Jag håller med Pellnäs [om att Sverige behöver en ny försvarsdoktin, sex brigader och ett Östersjökommando], men vi har inte budget att göra det."


En sak jag definitivt anser att landet behöver är ett "cyberkommando". Hela den moderna världen är idag fullständigt beroende av datorer. Slutar våra datorer att fungera, kan vi inte längre betala våra räkningar, använda internet, börsen kraschar, ja det går inte ens att handla i affären eftersom alla betalsystem numera är datorberoende. Förr talade man om det stora hotet som EMP, som skulle slå ut datorsystemen. Det är fortfarande ett hot och apparatur med sådan effekt ryms i en väska. Det finns t o m utrustningar för polisbilar med riktad EMP som slår ut bilar vid biljakter.

En trend i världen som vi sett som blivit värre och värre, men som inte fått den uppmärksamhet vi borde ägna den, med påföjande åtgärder, är cyberattacker. Först ut var nog egentligen USA som lär ha planterat ett virus i irakiska luftförsvarsdatorer. Det är dock obekräftat. Vad som är bekräftat är däremot hur Ryssland agerade mot Estland under kontroverserna rörande statyn och även hur Ryssland agerade i cyberrymden mot Georgien i höstas. Därutöver kan vi lägga krig mellan Israel och Hizbollah och Hamas.

Det här är en asymmetrisk krigföring med små insatser och oerhört stora vinster. Här skulle vi inte bara behöva en försvarsförmåga utan även satsa på en offensiv förmåga. Kompetensen finns därute i landet. Det gäller bara att ta tillvara på den. Det senaste exemplet i raden är hacket av Original Gangsters. Upphovsmännen till hacket borde definitivt rekryteras till ett cyberkommando. Ett cyberkommando lär också ha extremt kort mobiliseringstid och kostnaden minimal...

Cyber-attack operations near

6 kommentarer:

Arvid sa...
20 januari 2009 00:37  

Det där om statliga ryska cyberangrepp på Estland är ungefär lika sant som att det är farligt att bygga gasledningar på havsbottnar.

Läs med fördel den här artikeln av Mark Ames (från the eXile du vet): http://www.alternet.org/story/52891/hysterical_western_media_hype_flimsy_cyber_war_against_estonia/?page=entire

Anonym sa...
20 januari 2009 01:24  

Även om deras "hack" var moraliskt riktigt så vill jag inte se dom typerna i Försvarsmakten.
Brottslingar hör inte hemma inom Försvarsmakten oavsett hur moraliskt riktigt det än är.
Eller ska dom utveckla det så att nästa kategori är knivmördare som kom undan med nödvärn. Som instruktörer i offensiv knivhantering?

Kompetens finns att tillgå, det är däremot frågan om om den är placerad rätt. Post&Telestyrelsen har SITIC att tillgå vid extraordinära händelser.

Troligtvis hamnade den där då majoriteten av svenskar är dödsrädda för något som kan anses som offensivt. Således bättre med en enhet under civil flagg utan offensiva möjligheter.

Sista ettan&nollan släcker lyset i datorhallen ;-)

/Tinhead

Wiseman sa...
20 januari 2009 08:03  

Arvid: Jag blev helt övertygad av den länken du skickade. Inte...


Tinhead: Må så vara, huvudsaken är att kompetensen finns att tillgå.

Anonym sa...
20 januari 2009 08:22  

Förmågan du efterfrågar finns naturligvis redan, men av naturliga skäl så är det inget som diskuteras öppet just av de anledningar du nämnde i ditt inlägg, bl.a. samhällets sårbarhet. Här finns all anledning att inte skylta med exakt hur sårbara (defensivt) eller hur farliga (offensivt) som vi är.

Anonym sa...
20 januari 2009 10:38  

"...kostnaden minimal":

Du tänker, en platta Jolt Cola per person och natt bara, eller?

Arvid sa...
20 januari 2009 14:31  

Alternet är ju lite skumma, men just Ames et al är några av de skarpaste Rysslandsbevakarna som finns, även om de är lite... okonventionella.

Det är enligt min mening omöjligt att förstå sig på Ryssland utan att läsa the Exile.

Eller ExiledOnline som de heter nu sen de blev utsparkade ur Ryssland av Medvedev.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade