Media och Gaza

"Medierna vapen i kriget" skriver SvD. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det är genom media man vinner kriget nuförtiden. Så stort genomslag har media fått. USA erfor detta redan för 40 år sedan i det första tv-sända kriget - Vietnam, där Nordvietnam knäckte den amerikanska militära insatsen genom att knäcka den amerikanska tv-publiken. Den läxan lärde sig USA till senare krig och i Operation Iraqi Freedom 2003 var den fulländad när man "inbäddade" journalister i de stridande förbanden. (Tv-serien "Generation Kill", som är en filmatisering av boken med samma namn, bygger på en journalists upplevelser under just OIF. En tv-serie som varmt rekommenderas)

Irak har ju tvyärr fortsatt att vara ett exempel på vilken otroligt stor roll media spelar i den moderna krigföringen. I mångas ögon, baserat på vad som visas på svensk tv, är fortfarande Irak en total katastrof för USA, medan läget har förbättrats avsevärt sedan The Surge inleddes. Numera kan man inte ens på svensk tv och i svenska tidningar blunda för att läget är otroligt mycket bättre i Irak, när t o m SAS Nordic Airways har börjat flyga reguljärt till Irak och Bagdad som första flygbolag på 18 år.

Nästa sorgebarn är istället Afghanistan, där svenska media tyvärr har en tendens att enbart fokusera på att USA bombar bröllop. Mycket lite energi läggs på att berätta vad det egentligen är Sverige gör i Afghanistan och ytterst få svenska journalister åker till landet. Detta gör att Sverige håller på att förlora sitt krig i Afghanistan, eftersom den enda bild Svensson får av händelserna i Afghanistan är det som förmedlas via dum-burkens svenska nyheter och aftonbladet.se och den är nog inte helt objektiv. Majoriteten av svenskar tror nog numera att burka är det traditionella plagget i muslimska kulturer. (Ang Afghanistan rekommenderas dokumentären "Inside the taliban", som objektivt beskriver rörelsens framväxt, Al-qaidas konstiga roll och varför situationen ser ut som den gör idag. Gick senast på TV 4 Fakta 3/1 och jag vet inte om TV 4 har någon webbsändning av den eller om den går igen)

För att återgå till Gaza-konflikten. Enligt SvD har även Israel nu lärt sig media-läxan sedan kriget i Libanon för två och ett halvt år sedan. Det har man svårt att tro när man läser de svenska tidningarna och ser de svenska nyheterna. Jag har följt Al-Jazeera några kvällar, framförallt under krigets inledning och måste säga att deras nyheter, trots att det är en arabisk tv-kanal, är betydligt mer objektiva än de svenska. Ett exempel är Aftonbladets tv-klipp för några dagar sedan där Israel bombar en moské. I urpsrungsfilmen ser man hur först en bomb slår in och en sekund senare hur kraftiga sekundära explosioner uppstår i andra änden av byggnaden. Rätt typiskt för vad som händer om man bekämpar ett ammunitionsförråd. I Aftonbladets film är allt bantat till att man ser att moskén brinner och senare klipps det till folk som röjer i spillrorna.
Ur svensk tv-tittares synvinkel kan man ju fråga sig om inte israelerna faller på eget rep, när de inte tillåter utländsk media att fara in i Gaza för att rapportera. Istället går majoriteten av nyhetsrapporteringen via de 11(!) palestinska media-centra som finns etablerade i Gaza och som tillhandahåller färdiga paket till utländska media.

Israelerna är inte direkt några änglar, men gud hjälpe mig, jag har väldigt svårt att tro på mycket av det svenska tv-nyheter förmedlar från Gaza efter att tidigare ha sett och läst om Pallywood. Direkt känner man igen en hel del knep i nyhetsrapporteringen. Det är ju också naivt att tro att de norska läkarna som är i Gaza enbart är där och återberättar allt objektivt, när den ene är extremt anti-amerikansk så till den grad att han t o m försvarade 9/11. I Sverige skulle han väl närmast klassas som medlem i SKP.

CBS 60 minutes om Pallywood


Samma barn kommer skadat till sjukhus två gånger med olika fädrer?Som sagt, ingen av sidorna är direkt några duvungar och ingen håller sig till folkrätten (blir möjligtvis analyserat till del i ett annat inlägg). Gaza är ett modernt krig och det kommer att bli media som avgör vem som vinner, oavsett vem som står som segrare på slagfältet. Hittills är det solklart att Hamas har överhanden när det gäller att få grepp om media och spela på känslor i väst och jag undrar om inte den israeliska oviljan att släppa in journalister i området blir ett självmål.

Jag har försökt hålla bloggen utanför Gaza-konflikten eftersom det tyvärr blir så mycket otroligt upprörda känslor. Det här kändes som ett lite lugnare område, men jag tvivlar inte alls på att jag får mängder av upprörda pro-palestinska kommentarer ändå.

23 kommentarer:

Anonym sa...
10 januari 2009 02:37  

3 kommentarer
SAS flyger inte till Bagdad, kolla in www.sas.se och försök att boka så ser du.
Jag har sett hela bombningen av moskén och jag tror att du har missuppfattat det hela. Först fälls TVÅ bomber, tittar man noga kan man se dem falla även om den andra kan vara lite svår att se. Detta framgår också av texten. Därefter så sker en tredje explosion som, enligt texten i videon, ska vara vapengömman. Personligen tycker jag att explosionen sker misstänkt nära en bil/lastbil som synens i början av filmen och att den tredje explosionen är mindre än bomberna som fälls så det kan i min mening inte vara en stor vapen gömma om det nu är någon över huvudtaget. Jag har ingen erfarenhet av att bedöma sådant här så det enda som jag ser med säkerhet är att Israel bombar en moské.
Din film är inte ett klipp från 60 minutes utan tycks vara en amatör produktin för att misskreditera nyhetsrapportering kring palestinier. Tittar man lite kritiskt på filmen så säger berättar rösten att man ska kunna göra ett stort antal observationer som jag inte faktiskt ser. T.ex. så säger en civil något till en man ett vapen och gör några armgester. Enligt berättar rösten så ser via att civila ger order till militären men utan berättar rösten så är det omöjligt att göra den slutsatsen.

Anonym sa...
10 januari 2009 03:24  

Hamas terroristerna gömmer sig bakom en armé av barnsoldater, kvinnor och gamligar. Samt de gömmer den dödliga arsenalen i skolor, sjukhus, moskeer och i civila områderna. Hittils har Hamas har beskjutit Israel i 8 år. Det er nog! Storbritannien inte tolererade V raketer från Nazi Tyskland. Varför skulle Israel tolerera Kassam raketerna från Hamas? Israel bör avsluta kriget mot Hamas som de Allierade avslutade kriget mot Nazi Tyskland.

Anonym sa...
10 januari 2009 03:38  

Förstår inte alls vad du menar med bilden och tillhörande bildtext? Vilka är det två olika fäderna? Mannen på den stora bilden ser ju onekligen ut som samma man som på den undre bilden.

(Och mannen till höger är ju enligt klädseln en röda halvmånen-arbetare...)

Wiseman sa...
10 januari 2009 06:03  

02.37: Det var Nordic Airways och inte SAS. Hur som helst bolag som från Sverige flyger direkt Bagdad som första bolag på 18 år.

Klippet är från ett avsnitt av 60 minutes som även sändes i TV 4 i Sverige.
http://mediamythbusters.com/index.php?title=Pallywood


03.24: Och hur skulle det gå till? Jag tror inte det skulle leda till någon fred. Om man åter kan få till stånd ett stillestånd kan det vara en idé med internationell trupp i Gaza för att övervaka att fredsavtalet hålls. Tyvärr tror jag inte att det finns några länder som är så sugna på eller kan ställa upp på detta skitgöra.


03.38 http://edition.cnn.com/2009/WORLD/meast/01/04/gaza.humanitarian/index.html

http://apnews.myway.com/image/20090104/MIDEAST_ISRAEL_PALESTINIANS-4.sff_JRL192_20090104124905.html?date=20090104&docid=D95GJRCG0

Anonym sa...
10 januari 2009 09:33  

Du är rolig du, Wiseman. Ska du inte bli journalist istället? Media skulle verkligen behöva någon som vet så mycket som du gör om media. Så att det blev någon jävla ordning, menar jag.

Hur är det förresten - du har så mycket tid att skriva blogg, betyder inte det att du är väldigt lite ute och är soldat och mest sitter och vänder papper någonstans?
(Det där kommer jag bergis att få tillbaka för...)

Och visst är det roligt med anonyma bloggar - du skulle kunna vara reporter som låtsas vara officer, och jag skulle kunna vara officer som låtsas vara reporter. Tänk om jag är officer? Vi kanske möts vid lunchbordet då och då...

Anonym sa...
10 januari 2009 10:14  

Klippet ovan är inte hämtat från CBS 60 minutes däremot så inleds det med ett klipp från 60 minutes men det är en helt annan sak. Klippet finns omnämnt i följande wikipedia inlägg: " http://en.wikipedia.org/wiki/Pallywood " men CBS nämns överhuvudtaget inte. Visst finns möjligheten att CBS faktiskt har sänt detta klipp men det som visas ovan kommer inte från CBS och jag tror att det finns lite högre krav på Journalistisk integritet inom 60 minutes för att dom skulle visa det som i min mening är en ensidig, spekulativ och fantasifull partsinlaga.

Anonym sa...
10 januari 2009 10:20  

Jag antar att alla de 300 döda barnen är samma barn också? Osmakligt.

Forsno sa...
10 januari 2009 11:41  

Nej, klippet inleds med påannonseringen av ett inslag från CBS 60 Minutes. Israelerna har nämligen mycket lite att lära av Hamas när det gäller psykologisk krigföring, eller som britterna mer träffande kallar det: politisk krigföring.

Jag tror inte att Israel begår ett misstag när man håller västmedia från Gaza.

Det finns ingen direkt brist på lemlästade barn- och kvinnokroppar Gaza just nu - om man nu skulle få komma in och filma dem.

Att sätta skräck i civilbefolkningen är inte en oturlig bieffekt utan ett sätt att nå huvudsyftet med hela operationen: att återupprätta den Israeliska försvarsmaktens avskräckande effekt efter Libanonfiaskot 2006.

Wiseman sa...
10 januari 2009 12:29  

Tintin: Du förstår att man drar på sig väldigt mycket ledighet om man arbetar hårt som officer och tillhör man ett förband, med brist officerare är det ännu värre. Det blir då än svårare att ta ut ledigheten eftersom man måste jobba ännu mer. Till slut blir man hemskickad eftersom Försvaret inte vill lösa in ledighet i pengar. Det tillhör tyvärr vardagen med plutonslag (dvs de officerare som utbildar en pluton), där av 5 st är någon på insats, en är pappaledig, en är hemskickad i ett halvår och de övriga två jobbar röven av sig.

10.14: Naturligtvis var det Mossad som bröt in samtidigt som TV 4 sände och tog över sändningen. Jag inser nu att jag blev helt lurad.

livelev: Det var ett korkat antagande. Du är ytterst naiv om du tror att inte mediarapporteringen har ett syfte i krig. Tintin kan säkert fylla i med sin syn på inbäddade reportrar. Och när man lämnar all rapportering i ett krigsområde till den ena sidan ska man inte förvänta sig objektivitet.

Forsno sa...
10 januari 2009 13:44  

Nej, Mossad har inte behövt bryta sig in någonstans.

Pallywood är nämligen inte ett inslag från TV-programmet CBS 60 Minutes (som även visas på TV 4) utan ett propagandaklipp från internet.

Så det är PSYOPS inte Black Ops vi talar om.

Wiseman sa...
10 januari 2009 14:01  

suck....

Wiseman sa...
10 januari 2009 14:03  

Jag ser att en av länkarna ovan har blivit trunkerad och provar att lägga in den igen.
http://edition.cnn.com/2009
/WORLD/meast/01/04
/gaza.humanitarian/index.html

Wiseman sa...
10 januari 2009 16:55  

Bengan: Ja, det är helt riktigt. Men hela programmet sändes senare på 60 minutes som ett exempel på att även de faller för vinklade filmatiseringar.

Anonym sa...
10 januari 2009 17:05  

Efter att ha studerat filmen några gånger, och sökt lite på nätet, har jag kommit fram till följande:

Filmen har med stor sannolikhet inte förekommit på CBS 60 Minutes, av flera skäl.
1 - notera klockan i början, den visar 49.30 av 60 minuter, medan "Pallywood"-filmen är 18 minuter lång. Den får helt enkelt inte plats.
2 - Lyssna på berättarrösten. Filmen inleds med ett klipp från CBS, som handlar om mellanöstern, och sedan säger speakern "Millions of people watched this in-depth news report. Scenes like these...". Med detta vill filmmakaren visa i vilken kontext bilderna han senare kommenterar har använts. Men det är givetvis förvirrande att den börjar med CBS-klippet, man kan lätt få för sig att hela filmen är från 60 minutes.
3 - Det finns, som tidigare nämnts, väldigt få referenser mellan "Pallywood" och CBS 60 Minutes, vilket i mina ögon gör det osannolikt att dom skulle ha sänt det. De referenser som finns har troligen misstagit sig, precis som Wiseman.
4 - På honestreporting.com kan man läsa att "Pallywood: 'According to Palestinian Sources...' - An 18-minute edited film by Richard Landes that critically explores the al Dura incident and subsequent media treatment, including a 60 Minutes report..."

Om det är en amatörfilm eller inte ger jag mig inte in på. Filmmakaren heter Richard Landes och är författare, och professor i historia vid universitetet i Boston. Han driver en site som heter http://www.seconddraft.org/ där "Pallywood" och ett antal andra filmer finns för nerladdning, och en hel del annan liknande information som i den aktuella filmen. Jag har inte tittat igenom alla filmer och inte granskat övrigt material på webbsajten, men enligt Wikipedia stödjer han Eurabia-teorin (http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Landes#Pallywood), vilket får mig att misstänka att han inte direkt står på palestiniernas sida i konflikten.

Jag har svårt att uppskatta sanningshalten i filmen. Den ser ju trovärdig ut vid första anblick. Säkert är det så att han överdriver och skarvar en del i denna och andra filmer för att bekräfta sina teser. Säkert är nog också att vissa palestinska media överdriver rapportering runt konflikten, och det kan säkert ha inträffat att man stagat hela förlopp så som filmen visar. Den nuvarande situationen i Gaza, med enbart Hamas-kontrollerade medier, öppnar givetvis för spekulationer i ämnet, vilket bland annat påpekats av CNN:s reportrar (Nic Robertson och Paula Hancocks m.fl.) i den senaste veckans nyhetsrapporteringar. Sen kan man ju säkert diskutera vilken sida dom står på också...

Jag tenderar nog att hålla med Wiseman i stort, om att svensk media nog generellt kan vara lite väl palestinavänlig i sin rapportering. Just den här gången är det dock lite svårt att inte vara det, med tanke på hur konflikten ser ut.

Jag vill avslutningsvis slå ett slag för Jimmy Carters kommentarer kring kriget (http://media.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/01/07/AR2009010702645.html?hpid=
opinionsbox1), som i hans ögon var onödigt.

Som jag ofta fick höra när jag var liten, och skyllde ifrån mig efter ett bråk eller slagsmål; "det är sällan bara ens fel när två bråkar". Om parterna i denna konflikt kunde inse detta vore nog mycket vunnet.

Anonym sa...
10 januari 2009 17:09  

Jo. Att filmen inte är från CBS 60 Minutes utesluter ju inte att den gått på TV4. Säger Wiseman att han sett den där så är det säkert så, men då inte i 60 Minutes utan något annat program.

Anonym sa...
10 januari 2009 19:28  

Vem fan är den här Tintin? Att använda ett alias av den här typen gör mig bara misstänksam. Måhända Tintin tillhör infostaben och vara lite provokativ. Wiseman, jag tror jag talar för flera när jag tycker du på ett synnerligen klarsynt sätt analyserar ( bryter ner i beståndsdelar) kriget i mellersta östern. Jag ger dock Tintin en liten poäng. Varför vara anomym? Börja debattera Fm i någon av våra propagandistiska interna militärblaskor, Forumet mfl.Men det blir väl komplicerat kan man tro. enligt ÖB så skall det ju föras debatt men så fort någon slyngel har något intressant att säga så kommer hela kavalleriet till undsättning och maler ner honom/henne till kuddstoppning. Högt i tak? Jajamän!!

Anonym 1

Anonym sa...
10 januari 2009 21:28  

Hoppas att dina barn slipper möta samma öde som barnen i Gaza så du förstår vad det betyder.

Svin!

Anonym sa...
10 januari 2009 22:28  

Kul att du tar upp media situationen. Något som jag har reagerat på i media är att Israeliska helikoptrar släpper motmedel när de flyger över Gaza är detta verkligen nödvändigt? Palestinierna har väl inget effektivt luftvärn?

/J

Wiseman sa...
11 januari 2009 02:01  

Anonym 1 (19.28): Vad är det som får dig att tro att jag inte redan gör det? :)


21.28: Ja du, nyttige idiot. Om det är något jag och mina kollegor jobbar för så är det just att både DINA och mina barn ska slippa undan det ödet.

J: SA-7 är en bärbar luftvärnsroboot som är spridd över i princip hela världen. Den må vara otroligt enkel i sin design och lättlurad, men utan motmedel hittar den rätt. Jag tror inte israelerna känner att de har utrymme att chansa. Endera dagen dyker en sådan robot upp i händerna på Hamas.

Anonym sa...
11 januari 2009 09:34  

ÅH suck.... Du skriver ett inlägg som fan inte kunnat blivit mer korrekt i objektivitet. Extremt beskrivande och förklarande.

Och hur reagerar vissa? Bara massa extremer åt olika håll. Du hade ju kunnat haft samma rubrik och en bild på Teletubbies och fått inlägg i samma "anda" från samma folk.

Det är otroligt synd.

Anonym sa...
11 januari 2009 13:06  

Jag börjar kommentaren med att säga att båda sidor är lika j**la slut i huvudet.

Ni kan själv tänka er hur det är i ett samhälle där MINST 20% är arbetslösa(palestina)

http://www.arabicnews.com/ansub/Daily/Day/990324/1999032454.html,

och majoriteten är ungdomar. I Sverige skulle man ha löst det med någon form av aktivitet eller bidrag. I deras samhälle existerar inte något sådant, så det enda de kan göra är att hänga på gatorna med sina polare och för att göra livet lite mer spännande än att bara sitta på r**en och låta livet gå förbi i en väldig fart så ser man till att krydda livet med lite spänning. tex genom att kasta lite sten eller skjuta mot en postering. Det är faktiskt inte så mycket mer komplicerat än så när det gäller just den aktiviteten.

Anonym sa...
14 januari 2009 17:04  

Till anonym 21.28:

Givande kommentar. Hoppas att allas våra barn slipper samma öde som i Gaza men du glömde också att nämna ex Ashkelon, norra Israel. Pucko...

Jag tycker att man måste vara kritiskt mot media i dess rapportering. Hur man än vrider och vänder på myntet så har det två sidor.
Israel har använt onödigt mycket våld i konflikten men man måste också kunna sätta sig in i deras situation (fast det försvarar inte övervåld).
Min erfarenhet efter att ha arbetat med konflikter i mellanöstern är att båda sidor är lika ovilliga till en fredlig lösning.
Qassamraketerna har knappast en vit flagg fästa på sig när de skjuts över gränsen.

Till teletubbie:
Vi säger att allt är ett pojkstreck. Ge dem lite fritidsgårdar så har vi fred i mellanöstern..... Suck...

Till Tintin:
Jag tycker också att wiseman ska bli journalist. Då kanske vi hade haft lite reportage från media som är någorlunda objektiva.
Journalister väljer en sida, sen vinklar de sina reportage för att gynna den sidan. Gärna med en snyfthistoria. då väljs företrädesvis den sida där det är enklast att hitta dessa historier.

Philip I sa...
16 januari 2009 23:48  

The world should listen to this wise Israeli

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade