Flum, lögner och rökridåer

Föga förvånande blev jag lite smått upprörd av debatten om Afghanistaninsatsen i SVT. Motståndarsidan, i det här fallet med Maj-Britt Theorin i spetsen, fortsätter lika hårdnackat med sina lögner om att det inte finns något FN-mandat för det hela. Hennes bundsförvant Kalle Larsson (v) kallar det hela en olaglig ockupation.

Sanningen är att det finns en rad FN-mandat som styr insatsen i Afghanistan, t o m för den av vänstern så hatade Operation Enduring Freedom. Glädjeämnet i all sorgen är att den ökade mediala täckningen den senaste månaden har inneburit att fler och fler svenskar nu insett att det faktiskt finns FN-mandat för insatsen och att allt annat är dimridåer från vänsterflanken.

Varje gång jag ser Maj-Britt Theorin får jag ett självgott leende av Jan Guilloumodell. Jag drar mig nämligen till minnes hennes krav under 80-talet på parabolförbud för att förhindra amerikanskt inflytande i det svenska samhället. Vissa uppger också att hon ska ha uttryckt åsikten att det var ett oerhört slöseri att bara ha en pilot i Jaktviggen(!). Det borde ju få plats så många fler i ett så stort flygplan. Huruvida det är sant eller inte vet jag inte, men det skulle inte förvåna mig ett dugg. Att hon sedan i programmet kallade försvarsministern för Sven fick mig inte att flina mindre.

Försvarsministern tyckte jag var mycket kärnfull i sina inlägg i debatten. Mycket hedervärt.

Sedan kan man ju tycka att SVT kunde ha skaffat sig en bättre moderator till sitt debattprogram. Vad hände med den kvinnan från Afghanistan som försökte uttrycka sin åsikt om den svenska insatsen och biståndsprojekten på slutet av programmet? Hon blev tystad och överröstad av Kalle Larsson. Så typiskt.

Vänsterns förnekande av de åtskilliga FN-resolutionerna om Afghanistan är inte enbart blålögner utan också ett ifrågasättande av FN som auktoritet. USA-hatet är ytterst genomskinligt.

13 kommentarer:

Forsno sa...
20 augusti 2009 23:26  

Maj-Britt Theorin har haft samma spår på auto-repeat sedan början av 70-talet.

Det känns lite konstigt att skriva det, men Tolgfors börja faktiskt låta som en riktig försvarsminister.

Erik sa...
20 augusti 2009 23:29  

Moderatorn var helt sopkass, det håller jag med om.

Maj-Britt Teori(n) är ju från en annan planet. En vettig moderator hade ju förklarat för henne och tittarna att snacket om "inget mandat" är lögn. Nu blev ju det en onödig debattfråga.

Den lite yngre manlige afghanen i främre raden hade ju poänger när han började prata om Dostums krigsbrott (även om ingen förstod det). Ett av de stora problemen med den afghanska regimen är ju att Karzai har tillsatt fd krigsherrar som bla provinsguvernörer. Det är ju dock av realpolitiska skäl. Lokala makthavare som är lojala mot Karzai ger ju hans regim legitimitet.

Anonym sa...
21 augusti 2009 00:41  

Generalen kan inte haft det lätt där han satt flankerad av två V-galningar och inte fick säga så mycket...

Per sa...
21 augusti 2009 01:21  

http://svt.se/svt/road/Classic/department/602/jsp/Render.jsp?d=114621

kastar bara in en liten länk från eftersnacket som är väldigt underhållande! speciellt dom sista 4 minuterna.
mvh Per

Mikael Sjögren sa...
21 augusti 2009 06:01  

Är inte moderat, eller militär-fanatiker... men dina kommentarer om fjantar som Theorin, Guillou och Larsson är komplett korrekta. Själv är jag lite nyfiken på denna febless för militaria... Vad är det i detta som är så intressant ?! Men samtidigt - utan ett AKTIVT medvetande för demokrati och frihet, och ett försvar verbalt och fysiskt för detta, så upphör mänskligheten och dess framtid.

Anonym sa...
21 augusti 2009 08:10  

http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14846

Anonym sa...
21 augusti 2009 11:10  

Per: Herregud vilket människa hon verkar vara. Klockren avslutning av de svenska veteranerna!

Soldat i Skåne sa...
21 augusti 2009 13:24  

Hittade inte programmet först, det var flyttat. Nu kan det ses här.
Länk http://svtplay.se/t/103450/debatt

Anonym sa...
21 augusti 2009 15:23  

http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14861

Konsten att manipulera ett val...

Anonym sa...
21 augusti 2009 15:49  

Maj-Britt Theorin fick åtminstone förklarat för sig hur arbetet måste prioriteras. Detta av en Afghansk kvinna som gav ett självständigt uttryck. Synd bara för stackars Maj-Britt att ingen med bred erfarenhet av området instämmer med henne... ;)

Skönt att Afghanistanfrågan hamnat på tapeten på allvar hos rikstäckande media. Men jag lider med Wiseman om han skall försöka länka till ALLT sevärt och läsvärt, men tack för bloggen!

/E

johan rhodin sa...
24 augusti 2009 00:47  

Hej! Jag blev också upprörd när jag såg programmet.
Stort tack för att du driver bloggen och belyser allt det flum och de fördommar svenska soldater får utstå genom medias skeva bild. Hur kan man - som Maj-Britt - ifrågasätta mandatet och få styra programmet med detta? Kanske hade varit bäst med parabolförbud änså så att vi sluppo se lidandet där borta..

Synd att inte Brändström - som faktiskt vet någonting och kan någoting - knappt fick komma till tals.

Jens Petersson sa...
26 augusti 2009 09:31  

Wiseman har förstås rätt om ISAF:s FN-mandat.

När det gäller OEF:s så är det dock alls inte lika glasklart.

Visst, det finns säkerhetsrådsresolutioner som erkänner att OEF har en roll att spela för att stödja Afghanistans regering och folk. Man skulle kanske kunna säga att säkerhetsrådet därmed har slagit fast att OEF inte är en illegal insats så länge den sker med Karzais medgivande.

Men detta kan abslout inte sägas vara samma sak som att OEF har ett mandat från FN.

Med vänlig hälsning
Jens Petersson
Svenska FN-förbundet

Officer i exil sa...
27 augusti 2009 10:40  

Med tanke på den förvirrade diskussionen om ROE i debattprogrammet kan det kanske vara intressant för bloggens läsare att ta del av COM ISAF's riktlinjer avseende upprorsbekämpning (COIN): http://www.scribd.com/doc/19075680/COMISAF-COIN-GUIDANCE

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade