Hantering av personuppgifter

Norrländska Socialdemokraten hade igår en artikel om en kvinna som känt sig kränkt och trakasserad under sin mission i Afghanistan, vilket ledde till att hon sedan sade upp sig från Försvarsmakten. Utan att ha någon insyn i saken i fråga verkar det vara en tragisk händelse.

Tragiskt är också hur HKV:s infoavdelning behandlar personuppgifter på personalen i Utlandsstyrkan. Jag har tidigare kritiserat Combat Camera för hur de filmar personal i t ex specialförbanden utan tillåtelse. Nu visar det sig att kvinnlig personal som tjänstgjort i Afghanistan blivit uppringda direkt av journalister från SVT för att intervjuas om hur det är i Utlandsstyrkan med anledning av den först nämnda händelsen. På frågan hur journalisten fått tag i deras namnuppgifter uppgavs HKV Info som källa. HKV Info har alltså på eget bevåg utan att konsultera respektive anställd lämnat ut deras personuppgifter. Jag finner förfarandet mycket märkligt och godtroget.

5 kommentarer:

Anonym sa...
4 augusti 2009 22:04  

Trakaserier ska inte förekomma, dock finns det alltid två sidor av myntet.
Funderar på vilken källkritik media har när man hänger ut ett lokalt förband. Vederbörande tjänstgjorde vid utlandsstyrkan och inget annat.

Nilsson

J.K Nilsson sa...
4 augusti 2009 23:23  

HKV lämnar tydligen alltid ut personuppgifter om någon journalist frågar. Inget jag jublar över av egen erfarenhet...

J.K Nilsson

Anonym sa...
5 augusti 2009 20:29  

Jag hoppas att FM (HRC) inser behovet av att skydda personuppgifter och (HKV/JUR) även ser de möjligheter som den nya sekretesslagen ger i detta avseende. De tankar som finns på en ny sekretessklassning utöver dagens, som inte ställer samma förvaringskrav men ändå hindrar utlämning, tycks öppna för det.

NIL sa...
5 augusti 2009 20:31  

Svar till J.K. Nilsson inlägg den 4 augusti 2009 23:23.

Sant i det du skriver, jag har ett förflutet på den avdelning som närmast sitter på dessa uppgifter. Det trillar ganska frekvent in frågor om att vilja ta del om sådana saker.

Som enskild hanterare kunde man bara skrika "olämpligt!" eftersom informationen enligt "boka" inte var hemlig. Jag vet dock att vissa mindre plikttrogna medarbetare ibland råkade radera befattningshavare/individer som kunde anses vara särskilt skyddsvärda innan det gick vidare till L24 fvb.

J.K Nilsson sa...
5 augusti 2009 20:51  

>> NIL

Önskvärt vore det om det vore rätt J Nilsson som fick sina uppgifter utlämnade, jag har aldrig varit Fk på I5...

Nåväl det var bara några chefer som höll på att få hjärtinfarkter efter den lilla "malören".

J.K Nilsson

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade