Zapad i svensk press

DN är en av få tidningar i Sverige som uppmärksammat att Ryssland just nu genomför övningen Zapad i Östersjön och Vitryssland. Parallellt med den genomförs övningen Ladoga, som innefattar i princip alla resurser i St Petersburgs militärområde, längs den finska gränsen. Ryssland har som jag skrivit tidigare förflyttat fartyg från Norra respektive Svartahavsflottorna till Östersjön. Från Svarta Havet kommer bl a tre st landstigningsfartyg, vilket om de stannar kvar i Östersjön är rätt intressant för svensk del eftersom hotbilden mot Sverige till stor del byggts på att Ryssland ej längre har någon landstigningsförmåga i Östersjön. Visserligen har Ryssland på pappret ett par andra fartyg av den aktuella Ropuchaklassen i Östersjön, men deras status är inte så bra. Tre fartyg är inte heller någon större maktfaktor i sig då vart och ett tar upp till två kompanier marininfanteri. Men lägg därtill att man för första gången på många år övar fällningar av stora fallskärmsförband så börjar det bli lite intressant.

Man får definitivt beteckna det som än mer intressant att Ryssland flyttar en kritisk resurs från ett potentiellt konfliktområde (Georigen) till Östersjön med tanke på hur det har låtit i media de senaste veckorna om mindre skärmytslingar i Georigen och muller från Moskva. Det betyder förmodligen att georgierna kan andas ut, men kanske säger det också något om hur Ryssland nu värderar Östersjön.

Från vissa håll i Sverige talas det om att Ladoga och Zapad skulle vara svar på att NATO höll flygövningen Loyal Arrow i Norra Sverige, men det är nog att smickra Sveriges betydelse i sammanhanget. Loyal Arrow hade ca 2000 man i övningen, medan de ryska övningarna sysselsätter flera tiotusen man.

Hotbilden som vi (officiellt) bygger vår försvars- och säkerhetspolitik på har sedan länge förutsatt ett militärt svagt Ryssland med en demokratisk utveckling. Den demokratiska utveckling har nu varit på allt halare och tunnare is sedan Putin kom till makten och den militära verksamheten slår nya rekord varje år. Vår försvars- och säkerhetspolitik ligger dock fast. Intressant i DN-artikeln är uttalandet från Försvarsdepartementet att "det inte är något nytt att Ryssland generellt ökat frekvensen och storleken på sina militära övningar". Exakt samma sak sade försvarsministern i våras i anslutningen till Loyal Arrow-övningen. Fast det är tydligen helt betydelselöst för den förda politiken. Och är talet om ändamålet med övningen att försvara Nord Stream ett sätt att motivera budgeten eller på riktigt? Spelar det någon roll om det inte bara lurar svenskar utan även ryssar?

Även BLT och Världen Idag kommenterar övningarna.


Det är också kul att notera att bloggen vid midnatt sprängde 300 000 besökare på den officiella räknaren. Det är en siffra jag aldrig hade räknat med vid starten för två år sedan.

14 kommentarer:

Fredrik sa...
18 augusti 2009 00:50  

Nej det har inte varit så mycket om Zapad i svensk press, läste dock att Zapad betyder Väst :) Om det inte skett nyligen så heter det fortfarande Leningrads militärområde, bara stad som bytte namn:) Alla övningar större än 15 000 man ska anmälas enligt diverse konventioner och då får också utländska observatörer vara på plats, nått Ryssland inte gjort så jag undrar hur många som det blir egentligen.
Att dom ska öva fällning med fallskärm kan vara ett sätt att motivera soldaterna i luftlandssättnings divisionen i Pskov inom Leningrads militärområde, ty denna enhet ska enligt deras uppgifter vara 100% professionell och måste nog luftas lite är ju trots allt 1 år sedan Georgien...

Wiseman sa...
18 augusti 2009 06:31  

Zapad är en fortsättning på en övning som började på 70-talet och som återkom regelbundet under Sovjettiden. Syftet har hela tiden varit kriget i Centraleuropa, därav namnet. Det finns ett tidigare inlägg från i våras om Zapad där jag även länkade till några filmer om klassiska Zapad.

Det är riktigt att det heter Leningrads militärområde. Jag slarvade...

Anonym sa...
18 augusti 2009 09:36  

Hur många gånger kan man svara "Ryssarna har generellt ökat frekvensen och storleken på övningar under en lång tid. Det är ingenting nytt" utan att agera efter detta?

Accepterar borgerliga väljare sådana här "klipska" svar?? Jag tror (tyvärr!) att om Sverigedemokraterna nu skulle driva försvarsfrågan skulle de få en massa nya röster från desperata försvarsvänner. Trist, eftersom SD är ett parti med dåliga rötter och mkt litet intresse/kompetens för annat än invandringsfrågor.

Kort sagt är det hög tid för ett eller flera av de borgerliga partierna att erkänna: vi hade fel, vi måste kunna hävda vårt eget territorium på ett trovärdigt militärt sätt även i framtiden. Gör man inte detta tigger man om SD-seger eller uppkomsten av ett nytt icke-socialistiskt parti som tar Sveriges försvar på allvar. Med försvar avser jag f.ö. totalförsvar.

Alamo

Anonym sa...
18 augusti 2009 09:46  

Gratulerar till 300'

Förövrigt måste jag starkt rekommendera H Winters böcker Operation Garbo.
Redan då för nästan 20 år sedan får de röda (S) sig en känga för neddragningarna i försvaret. Nu när Ryssen stärker sitt försvar igen så bör vi nog ta en funderare över nedläggningscirkusen som troligen drar igång efter valet.

Trött officer

halldin sa...
18 augusti 2009 09:59  

Grattis till 300 000 besökare. Beklagar att det inte är under gladare nyheter/tider!

Tack för allt!

Anonym sa...
18 augusti 2009 11:17  

Vad gäller namnet har jag för mig att man 1991 hade en folkomröstning om namnbyte både i staden Leningrad och i Leningrads län. Den liberala stadsbefolkningen röstade för namnbyte medan den mer konservativa landsbygdsbefolkningen ville ha kvar det gamla namnet, och militärområdena var döpta efter länen, inte städerna.

/Starvid

Anonym sa...
18 augusti 2009 12:25  

Fredrik, enligt RIA Novosti så ska 13000 man ingå i övningen, från Ryssland och Vitryssland tillsammans om jag minns rätt.

Anonym sa...
18 augusti 2009 14:54  

Överhuvudtaget är det "strutstaktiken" när det gäller omvärldsbevakningen i vårt närområde i avseende på säkerhetspolitik. Föregående års marininfanteriövningar i Kaliningrad gick helt obemärkt förbi i svensk press och t o m på en sida som SoldF... Likaså reflekterar man inte heller över kommentarerna i Ryssland om svenskat försvar med bland annat reducerad vinterförmåga.

När väl Zapad har genomförts kan det vara intressant att se hur utfallet har blivit med ny brigadorganisation i marininfanteriet och användandet av "konraktniks" i luftlandsättningsförbanden. Målsättningen är ju 1 000 000 soldater i stående beredskap...

Jakob sa...
18 augusti 2009 16:39  

Lustigt sammaträffade att det genomförs en fartygskapning i Östersjön i samband med Zapad. Taskig planläggning av terroristerna.
Eller?...

Goldmember sa...
18 augusti 2009 20:15  

Grattis till 300 000!

Absolut inte förvånande siffror då du är initierad, skriver väl och ämnet berör fler än man kanske kan tro.

Full fart mot miljonen nu!

Greasemonkey sa...
18 augusti 2009 20:52  

Grattis Wiseman. Själv så ligger jag en smula efter :-)

Det är dags att börja dunka in lite språkkunskaper i min arma skalle och läsa rysk press. Jag har letat efter information på nätet om Ladoga, men det står inte mycket nu när övningen ska ha startat enligt den ursprungliga planeringen. Den enda information jag hittar var den som släpptes i Juni.

Fredrik har en mycket vettig kommentar i att övningen borde ha inneburit inbjudningar till utländska observatörer och därmed mer publicitet. Om det är samma Fredrik som i DN reportaget så har han även rätt i att det borde finnas ett visst PR värde för ryssarna att bjuda in observatörer.

Anonym sa...
18 augusti 2009 22:00  

Jag tror nog att vi behöver fundera lite på vad som händer i vårt "intresseområde". Vi har Nord Stream som ska bygga en "säkerhetspolitiskt viktig" gasledning genom Östersjön.

Nu klarar Sverige inte av att hålla vattnen i vårt omedelbara närområde, mellan Öland och Gotland, fria från pirater...

Hur ska då Ryssland kunna skydda sin viktiga gasledning. Man skulle kunna bidra till säkerheten genom att lämna ett aktivt "stöd" med en rysk styrka på Gotland, baserad på Slite.

Kan det ske?

Anonym sa...
19 augusti 2009 10:25  

Ytstridsfaryg i Östersjön eller markstridsförband på Gotland kan varken öka eller minska gasledningens säkerhet, eftersom den ligger på havets botten.

/Starvid

Anonym sa...
9 oktober 2013 08:56  

"DN är en av få tidningar i Sverige som uppmärksammat att Ryssland just nu genomför övningen Zapad i Östersjön och Vitryssland."
Ironiskt nog så skriver DN inte en rad om Zapad 2013...

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade