Veckans I-landsproblem

Igår kväll satte jag nästan kvällsmaten i halsen när jag följde Rapport (börjar ca 10:30 in i programmet. 1/9 18.20: Länken uppdaterad) och hörde den intervjuade beklaga sig över att han tvingades ta jobb som han tyckte var under hans kompetensnivå.

Han anser alltså att du, jag och alla andra som betalar skatt (d v s även andra arbetslösa) ska finansiera hans lyxarbetslöshet. Egentligen är det ju inte jag som drabbas av problemet utan snarare alla som verkligen har det svårt i samhället och som samhället inte har råd att stötta fullt ut.

Ingenting hindrar att man söker ett bättre jobb när man väl har ett.

13 kommentarer:

Mikael sa...
31 augusti 2009 19:48  

Ganska skoj hur vissa ser på det. Tänk om alla som har A-kassa sitter och väntar ut att det kommer ett arbete som ligger i deras "nivå" för att söka.

Företag vill inte ha fast anställda idag de är beredda att betala många gånger mer för en anställd hos ett bemanningsföretag.

Bemanningsföretagen har dessutom mycket större chans att hjälpa folk med jobb. På grund av att de har drivkraften till att få folk i arbete nämligen pengar.

AMS har inte den drivkraften dvs man får inget jobb.

Timur Lenk sa...
31 augusti 2009 21:04  

Inför stundande personalomstruktureringar och försvarsnedläggningar så vet vi i alla fall att högre officerare i form av övertaliga överstelöjtnanter tar vilket arbete som helst utan att knota.

Anonym sa...
31 augusti 2009 21:26  

Japp, och idag har vi HKV två-stjärniga amiraler & generaler som är avdelningschefer för avdelningar mindre än vad sektioner som överstelöjtnanter körde för ett par år sedan.

Dessutom flera överstar & kommendörer som är ansvariga för - bara sig själva - som handläggare. Något som nybakade nivå 3 majorer gjorde för inte så länge sedan.

Det var inte bättre förr - Det var mycket bättre...

Timur Lenk sa...
31 augusti 2009 21:54  

Till Anonym

Jag ber om ursäkt om jag var otydlig.
Jag menade faktiskt inte en lägre befattning genom att rotera runt i HKV.Jag menade ett jobb utanför staketet.

Anonym sa...
1 september 2009 08:56  

Du och jag reagerade lika där. Man kan väl inte hoppas på att den intervjun sänds i repris i samma omfattning som en massa andra SVT-program. Jag misstänker starkt att det finns många som tänker som den intervjuade och dessa skulle väl känna sig förföljda om SVT sände avsnittet en gång i veckan så det kan man väl bara drömma om.

Anonym sa...
1 september 2009 11:14  

Wiseman -
Jag är rädd att du och jag sett i syne. Jag gick nämligen till SVT Play för att titta närmare på avsnittet. Varken den 31 eller 30 aug finns något sådant avsnitt i Rapport som du och jag påstått oss sett. I Public Service är man noggrann med vad man visar och något som kan vara anstötligt har aldrig existerat.
Har jag sjabblat i letandet tar jag tillbaka allt vad jag sagt och ber SVT om ursäkt, varom inte vore det intressant att få saken belyst.

Anonym sa...
1 september 2009 13:54  

Ja herregud vad bortskämd han är, sitter där i sin skinnsoffa, och vill att skattebetalare som tex. undersköterskor i vården, ska förlänga hans ledighet tills det dyker upp ett jobb på "hans nivå".
"Vänta ut arbetsmarknaden"...
Man blir så j-a arg. Det värsta är att etermedia så ofta tar parti för dessa lyxlirare i stället för att hålla en neutral ton.
Undersköterska (jo försvarsintresserad...)

Wiseman sa...
1 september 2009 18:19  

Bosse: Jag har uppdaterat länken nu så den stämmer.

Anonym sa...
1 september 2009 19:39  

Jag har tavlat mig. Jag var på SVT Play Rapport 30/8 men har tydligen scrollat igenom tidslinjen för slarvigt. Ber om ursäkt för att jag är så benägen att tro på konspirationer.
Anonym 13:54 kommenterar mitt i prick!

Anonym sa...
2 september 2009 02:18  

Det finns ett uttryck i det militära som jag är säker på att alla som har gjort värnplikten har hört. Och som passar perfekt in i sammanhanget.

.."Sluta tyck synd om dig själv"..

Personligen skulle jag ta första bästa jobb om jag vore arbetslös. För mig handlar det om heder jag vill inte leva på andrar personers skattepengar mer än nödvändigt. Det går alltid att byta jobb och lågkonjunkturen kommer inte stanna för evigt. Jobbet som gör att man vaknar varje morgon med glädje och samtidigt tjänar väldigt bra har i alla fall jag inte sett röken av än.

Cynisk sa...
2 september 2009 15:16  

Det bästa sättet att få ett jobb är att redan ha ett. Därför är ett "dåligt" jobb en betydligt säkrare väg till ett "bra" jobb än att sitta hemma och vänta.

Hans "nivå" är i höjd med hans moral tydligen.

Börjesson sa...
2 september 2009 19:11  

Av egen erfarenhet vet jag att det är lättare sagt än gjort att ta ett jobb under sin kompetensnivå. Arbetsgivarna tittar på ens utbildning och erfarenhet och misstänker att man inte kommer att stanna hos dem på längre sikt. Då väljer de hellre någon annan, och med hundratals sökande per plats har de många att välja på. Dessutom finns det generellt få jobb att söka som inte kräver specifik kompetens.

Men självklart skall man försöka och inte bara sitta på arslet och vänta på bättre tider!

Anonym sa...
4 september 2009 21:30  

OMFG!

Va bra att jag fick se detta, den dagen jag blir personalchef någonstans och möter denna man i en anställningsintervju kommer jag att skratta honom rakt i ansiktet och peka på ytterdörren. Den mannen är ju anledningen till att det går dåligt för Sverige och de flesta andra länder i världen just nu.

Kan man frånta honom rösträtten?

/M

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade