Front för veterancentrum

I en debattartikel i dagens Sydsvenskan argumenterar bl a Allan Widman, Karin Enström och Annika Nordgren-Christensen tillsammans med en rad företrädare för bl a fack och intresseorganisationer för vikten av att ett svenskt veterancentrum inrättas. Det är en viktig fråga och det är glädjande att se ett brett stöd.

37 kommentarer:

Dave sa...
21 april 2010 kl. 08:36  

Ja det vore skönt om det blev något av detta. Vi som varit ute i utlandstjänst har fått leta efter hjälpen. Speciellt tänker jag på dessa soldater/yrkesoff som blivit svårt skadade och får med hjälp av anhöriga slita för att få den hjälp och finansiering de behöver och har rätt till. Hoppas nu bara detta blir verklighet och inget löst prat.

Malin Lindquist sa...
21 april 2010 kl. 10:45  

Visst kan legoknektarna få eget center men absolut inte m.h.a. skattepengar. De som ger sig utomlands för att kriga får helt enkelt bekosta alla eventuella skador själva.

Malin (Tokyo/Japan)

STAGECOACH sa...
21 april 2010 kl. 15:06  

Malin - du kan omöjligt ha läst artikeln. Den handlar inte om legoknektar. Läs först, skriv sen.

Borneo sa...
21 april 2010 kl. 17:41  

@ Malin: Även den mest korkade kan hållas för klok tills den öppnar mun.

Borneo

MEL sa...
21 april 2010 kl. 17:47  

@Malin
Du verkar ha en ganska taskig människosyn. Är det din mening att alla som skadar sig på jobbet ska vara utan stöd från sin arbetsgivare, eller är det bara militärer/statsanställda som ska få klara sig själva?

"Legoknektar" är för övrigt ett ganska nedvärderande attribut på dem som frivilligt riskerar liv och hälsa i någon obskyr del av världen för att våra folkvalda politiker tyckte det var coolt att skicka dit dem.

SL sa...
21 april 2010 kl. 21:18  

Malin.
Nu är du ute och cyklar på djupt vatten...

Det är de folkvalda som bestämmer att vi har intressen i utlandet. Om de folkvalda (regering och riksdag) säger i detta att FM har en uppgift att lösa så är det ingen "som ger sig utomlands för att kriga", det är för att Sverige har bestämt det. Indirekt även du själv. Om någon nu skadas eller mår illa efter att ha löst den uppgiften är det faktisk uppdragsgivaren som har rehabiliteringsansvaret. Men du visste säkert detta och att denna kommentar skulle komma på ditt inlägg, eller?

Mackan sa...
21 april 2010 kl. 21:59  

Malin..Malin... dags att ta timeout.

Malin Lindquist sa...
22 april 2010 kl. 08:30  

För att inte skada sig själv och andra, så är ju det bästa sättet att sluta kriga och komma hem, eller hur?!

Legoknekt krigar mot betalning runt om i världen och Svenskar som är ute och krigar gör det för lönens skull och för att ha kul.

Visst ska företag och samhällen betala för sjukvård, men att militärturista utomlands bör täckas helt av egen reseförsäkring eller dyl. Att ta hand om skadade legoknektar innebär att sjukvården måste dra ner på annat. Vad har ni tänkt att det ska dras ner på?

Malin (Tokyo/Japan)

Malin Lindquist sa...
22 april 2010 kl. 08:50  

Enligt Wisemans bloggar och kommentarer vill nästan alla officerare i FM ut och kriga. Jag har frågat Wiseman om det verkligen stämmer och fått det bekräftat att så är det. FM har varit ytterst pådrivande när det gäller att inrikta FM mot krig utomlands för att motivera sitt existensberättigande. Svenska folket däremot har inte alls fått påverka FMs inriktning att agera underlydande förband åt USA. Detta är FMs eget påhitt.

Malin (Tokyo/Japan)

Borneo sa...
22 april 2010 kl. 12:04  

Ja då har vi fått ett nytt uttryck
Att göra en "Japansk Malin" innebär att vräka ur sig rena förolämpningar grundat på felaktiga fakta och total avsaknad av kunskap i det som kommenterats.

En lite mer seriös kommentar; Det planerade veterancentret ska vara öppet för alla som tjänat Sverige i utlandstjänst såsom FM, Räddningsverket, Polisen, UD, Tull, etc.

Anonym sa...
22 april 2010 kl. 12:40  

Gärna Veterancentrum men då ska det också vara en Kungl Instutition annars blir det halvmesyr.

Kungl Veterancentret bör inrättas på Näsby Slott kanske:)

// Förste Sergeanten

Peter Hammarberg sa...
22 april 2010 kl. 15:00  

Malin Linquists definition av "legoknektar" är verkligen heltäckande. Enligt denna är alla soldater som får lön och utför de utrikes uppgifter respektive lands politiska ledning givit dem att betrakta som det som i de flestas ögon betraktas som något motbjudande; nämligen legoknektar.
Hit räknas följaktligen exempelvis alla USamerikanska, brittiska, holländska, danska, tyska och franska soldater som tjänstgör på olika platser i världen. Undrar vad de själva tycker om klassificeringen....

Malin påstår sig ha varit kompch på ett nskkomp och vurmar för NB. I det avseendet kanske det är tur att dessa brigader avvecklats....

Anonym sa...
22 april 2010 kl. 16:19  

Tråkigt att kommentatorssidorna översvämmas av troll nuförtiden. Malin Lindqvist och Förste Sergeanten sänker verkligen de förut så intressanta diskussionerna av insatta människor.

Förste Sergeanten: Kamma dig din jävla pajas! Jag vet att det går att vara extrem och snäv på internet, jag förmodar att du är ganska tyst på din arbetsplats med ditt tramsande eller hur?

Ditt försök till rojalism är så fruktansvärt lamt.

Dave sa...
22 april 2010 kl. 16:35  

@malin

Du missar väsentlig fakta: Vi som gjort utlandstjänst betalar, oavsett vart i världen vi är, fullständig svensk skatt på vår inkomst. Alltså ska ska samhället ta hand om oss som om vi vore i Sverige. Eller gäller din syns på oss som frivilligt åker utomlands för att hjälpa folk att vi är legosoldater som åker för att kriga? Tycker du ska ta och kamma till dig och ha lite mer info innan du öppnar ditt kakhål nästa gång. Förstör inte denna utmärkta blogg med massa okunskap och korkade inlägg.

Mackan sa...
22 april 2010 kl. 16:53  

Anonym 16:19

Förste sergeanten kanske menar att det bör vara en statlig inrättning och inte "byggt på frivilligt engagemang" som de skriver i artikeln.

Han använder då en vedertagen omskrivning av det statliga, den att det är "kungens" grejer, med tydlig hänvisning till förr då det faktiskt var på detta viset.

På tal om att vara extrem och snäv på internet så är denna mening ett bra exempel på detta;

"Kamma dig din jävla pajas!"

Anonym sa...
22 april 2010 kl. 16:54  

Nej tvärtom , jag är rojalist, patriot och konservativ om inte ännu mer på arbetsplatsen, vissa utav oss förstår innebörden av tradition och att tjäna Kung och fosterland. Vill herrarna endast göra US och ej tror pådet stora kriget som bla Överste Pellnäs gör m fl , ja då är det redan försent. Ang Malin så anser jag att de där brigaderna på 80 talet var mera effektiva än dagens PK värdegrunds soldater.

Insatta är ni förvisso i era intresseområden, låt mig och Malin m fl belysa er med det andra. Sluta gå i NATOs ledband och tro att de vet allt.

Jag har respekt för er kunskap inom US, men inte er kunskap för Rikets försvar.

Riket skall alltid komma främst, soldaterna ska förstå innebörden av vad de strider för. inte för Riksdagen har bestämt etc, det handlar ej om det.


//Förste Sergeanten

Per A. sa...
22 april 2010 kl. 17:48  

Tråkigt att det ens behöver påpekas att det kommer att behövas eftervård efter en krigsliknande mission utomlands.

Oprofessionellt att FM inte sett till att fixa ordentlig veteranvård trots att 'långtbortistandoktrinen' varit gällande ett antal år och trots att de första Bosnienbataljonerna inte heller verkar ha haft det så jäkla fredligt.

Anonym sa...
22 april 2010 kl. 18:10  

Mackan har förstått det helt korrekt, det blir med Kungl symbol likt KTH även traditionsbundet till riket.

Går man ej fullt ut så riskerar detta att bli pannkaka. Förtjänar inte veteranerna nått seriöst eller ska det bli grillkorv hemma hos mig?

Näsby Slott skulle passa bra, fina miljöer därute:)

// Förste Sergeanten

Anonym sa...
22 april 2010 kl. 21:04  

Sen kan jag tycka att nog f-n ska Sverige, Riksdag, Regering och Kungahuset engagera sig för sina soldater. Inte bara före och under insats utan givetvis efter.

Men de kanske gör det som "frivilligt engagemang".

Vällovigt initiativ, verkligen, men det får inte bli så att Staten bara skjuter till pengar och sen överlåter allt ansvar för veteranhanteringen till frivilliga.

Nicke sa...
22 april 2010 kl. 21:21  

Jag tycker att Drottningholms slott vore lämpligt. Vi vräker de nuvarande hyresgästerna. Jag har hört att de inte betalat hyra sedan de flyttade in...
De kan säkert få krascha hos Förste Sergeanten till de hittar något lämpligare boende

Borneo sa...
22 april 2010 kl. 22:35  

Ok alla vänner!
Vilken plats som kommer att väljas till ett grundande av ett veterancenter är naturligtsvis inte klart. Tidigare gästinlägg hoss W kan ge en inriktning. Däremot finns det redan nu realiserade planer på att få en av Kungligheterna att stå som namne och beskyddare.
Återigen, det är inte enbart ett militärt intresse, det är ett nationellt sådant inbegripande alla kategorier. (Se min tidigare kommentar)

De som är intresserade, följ Fredsbaskrarna med fleras arbete i frågan. det är Jespers Lindbloms minnesfond som startat det hela och fått Fredsbaskrarna på fötter med mycket gott stöd av Kustjägarna.

Nu är det på gång, ställ upp ni som vill och orkar. Det är våra systrar och bröder, dessutom oss själva, det handlar om.

Anonym sa...
23 april 2010 kl. 11:56  

Utmärkt , så då blir det en Kungl Veterancentrum då får vi hoppas, sen får man hoppas att stället placeras hyfsat bra, Näsby slott var som sagt ett förslag.

//Förste Sergeanten

Anonym sa...
23 april 2010 kl. 20:59  

Haha Malin du är rolig du, eller så är du otroligt trög. För antingen är du korkad eller så provocerar du, och då är det vi som är korkade, eftersom vi inte ignorera dig. Båda alternativen kan man skratta åt. För att överhuvudtaget ta något av det du skriver eller tänker skriva kommer jag, eller några andra här aldrig att göra. Så om du nu är korkad men endå seriös så borde du se dina inlägg som ett stort misslyckande. Att du lyckats få läsare av en hel blogg tycka du är korkad. Och inse att ingen här tar dina kommentarer på allvar. Om det var reslutatet av mina kommentarer skulle jag aldrig mer skriva en rad här utan försöka glömma det. Det är pinsamt.

Och 1.Sgt Du kanske har samma angenda som Malin? provocera eller så är du också korkad. Om du nu ska skriva något, vänligen tänk dig för. Och blanda inte in kungahuset mer tack.

/Trupparen

Anonym sa...
24 april 2010 kl. 02:27  

Jag skulle passa mig för att dumförklara folk, det är inte passande en Gentleman. Vem är DU att säga vad JAG får skriva eller ej?

Kungahuset är en del av Sverige och därför en del av FM traditioner, själ.

Varav Veterancentrum skall vara Kungl för att förankra det lite.

Veterancentrum behövs men med djupt statligt stöd. Såklart Kungahuset ska stå bakom detta.

// Förste Sergeanten som nu ska sova efter en veckas arbete i Hans Majestäts tjänst.

Chris Anderson sa...
24 april 2010 kl. 10:10  

Att ha kungen som beskyddare av vetererancentrum är väl en utmärkt idé.

Genast får verksamheten en högre status och ett större intresse för media och allmänheten.

Dessutom är det ett stort erkännande för veteranerna att veta att vår statschef står bakom dem.

Kungahuset har faktiskt många viktiga funktioner i vårt samhälle, bland annat ett enormt symbolvärde.

Anonym sa...
24 april 2010 kl. 21:28  

Först och främst! Jag stöder monarkin.

Det är inte viktigt att hans majestät stöder veterancentrat. Faktum är att det är helt oviktigt.
Det är också totalt oviktigt om centrat ligger i eller vid ett slott. Helt oviktigt och tankarna är ogenomtänkta.
Att betala enorma pengar för att inhysa centrat i ett slott är ju bara dumt. Slott är omoderna, opraktisk för endamålet och som sagt dyra. Är det sånt vi ska lägga pengarna på? Att det sedan skulle ge folkförankring att benämna det kungliga veterancentrat stämmer inte nästan 50% av sveriges befolkning vill inte ens ha monarki. Det är fakta! Men okej Chriss föär 50% av oss finns det ett symbolvärde.

1.sgt Det är det jag stör mig på och det är det jag kallar korkat. Att i stort sätt alla dina uttalanden har samma tänk är det jag påpekar. Försök driva det här framåt istället. Kan bara hålla med Anonym 22 april 2010 16.19.

Jag är övertygad att du kan bidra till det här om du bara är lite seriös. Hjälp oss utveckla det här istället. Se saker från ett "ovanifrån" perspektiv. Detsamma gäller dig Malin. Just nu gör ni bara folk förbannade och irriterade.

Tack Borneo för att du bidrar till att styra upp det här.
/Trupparen

Anonym sa...
25 april 2010 kl. 13:48  

Om du stödde monarkin skulle du icke motsätta dig ett Kungl Veterancentrum. Sifo ska visst göra en ny undersökning innan bröllopet och då får vi en mera nyanserad bild på vilka som stödjer monarkin, det är en majoritet av folket.

Slott var blott ettförslag, det behövernaturligtvis INTE vara ett slott men du har fel, slott är inte omoderna, eftersom Näsby slott nyttjas av Kungliga Flottan på deltid så vore det utmärkt att slå ihop detta tex med veterancentrum, men som sagt ett förslag.

Folkförankring kommer knappast yrkes försvaret vara heller.

Felet är att ni inte ser detta från FM grunder, vårt arv, vår tradition. Ingen slump att flottan var de som protesterade mest när man skulle ta bort Kungl status.

Vi är en monarki (1000 årig) sådan, vi skall vårda vårt arv, vår stjäl. Såklart Försvaret ska stödja Kungen, sen vad var man tycker och tänker är fritt. Likadant som att specofficerare inte är riktiga officerare utan snäppet under. Se på brittiska FM .

Veteranerna förtjänar en seriös statlig satsning, inte nått privatiniativ med korvgrillning.

Om Konungariket Sverige inte helhjärtat stödjer detta är det ju bara tragiskt, otacksamt, oansvarigt.

Vi skall motverka jantelagen, och allmänt liberalt trams som angriper vårt kulturarv. Likadant som att I11 fana som vad jag vet vårdas av HV sitter uppspikad på en vägg, sånt är tragiskt.

Jag lär ut till mina soldater även tradition, rojalism, arv.

Även att den reguljära fienden är ryssland och därav ska man såkalrt veta saker för sånt krig också.

Om folket härinne blir irriterade så har det snarare att göra med er egen rättmätiga personliga uppfattning, jag vill nämligen tro att ni är smartare än att gått på jantelagen och skiter i vårt arv.

// Förste Sergeanten

Anonym sa...
25 april 2010 kl. 15:21  

Månne Malin och first sgt är samma person. Naiviteten såväl som mentaliteten och det dåliga språket går igen hos bägge.

Anonym sa...
25 april 2010 kl. 22:36  

1.Sgt
Jag motsätter mig inget. Det är bara inte den ultimatalösningen som du beskriver. Om kungen är med och stöder spelar ingen roll. Det är trevligt men saknar betydelse. ATT vi får ett veterancentrum och att veteraner verkligen använder det är det som spelar roll. Sen kan det vara ett rosa hus. Men sköts det inte på rätt sätt kommer ingen söka stöd där. Där tycker jag att Jespersminne är en mycket bra start på något som senare kan stödjas av staten och omfatta alla försvarsmaktens förband. Knappast någon korvgrilling.

Sen har du faktiskt rätt i en sak, ett yrkesförsvar kommer inte vara mer folkförankrat än vårt värnpliktiga försvar. Men det är det vi får. Oavsätt vad våra folkvalda tar för beslut är det vår skyldighet att genomföra det. Så det är bara gilla läget. Och det kommer kräva att vi anpassar oss. Så ser det ut, kall hård fakta.

Att lära soldaterna om tradition är bra. Jag är själv för traditioner och tycker det är ett trevligt inslag.

vad sedan jantelagen har att göra med traditioner och veterancentrum förstår jag inte.

Du har även vissa poänger i att soldaterna skall kunna annat än peackeeping. Där stöder jag ditt resonemang. Och nu i ditt senaste inlägg har ditt trams minskat med 30%. Det här för diskutionen framåt, fortsätt med sådant.
/trupparen

Anonym sa...
26 april 2010 kl. 01:57  

Det är ej en nödvändighet men det är ett tecken på att staten och statschefen bryr sig mer än att det blir en klapp på axeln.

Gilla läget är fel, påverka läget så det blir uthärligt går jag med på.

Det jag säger är ej trams och delas säkerligen av fler än du tror men nog om det i detta inlägg.

Var, hur är senare frågor ja. Men är frågan inte så pass viktig att den förtjänar statligt stöd, att ge pengar och sen säg "lös det" låter som man ska bygga en lokal lekpark. Vi talar om människor här.

Ibland undrar jag inte om folk "skämms" för våra veteraner.

Sen ska man ej blanda ihop Insatser i Afganistan med reguljära strider. Var situation är unik.

Veterancentrum är en bra början för lite tacksamhet och stöd för de som faktiskt saknas i Sverige, Stolthet över det vi har, de människor som gör uppoffringar.

Arvet Förpliktigar!

// Förste Sergeanten

Malin Lindquist sa...
26 april 2010 kl. 03:33  

@Trupparen o @Annonym 25 April
Att med illrött ansikte och hela handen peka ut andra skribenter som ”korkade” utan att lyckas med att diskutera och komma med motargument i sak, ger ett väldigt barnsligt och obildat intryck. Världen består av människor med olika synsätt och det är dags för Er att anpassa sig.

@Förste Sergeanten
Vad har den Påvevänliga franska familjen Bernadotte med saken att göra? Bernadotte står dessutom för sydeuropeiska traditioner och värderingar, inte Svenska. Gustav II Adolf var en riktig kung som kämpade mot katolsk terror, Bernadotte kysser Påvens fötter.

I alla fall så är det utanför ämnet.

Varför i hela fridens namn måste Tullen, UD, Polisen, mm ha någon form av mentalvård efter att ha arbetat utomlands? Är det inte bara en illa tänkt förevändning for att skapa ett amerikaniserat legoknektscentrum(”veterancentrum”). Sverige ska inte glorifiera USA(NATO) och dess globala krigföring på bekostnad av världens folk. Världen behöver inte mer krig, förstörelse, död och elände; världen behöver fred och acceptans för olika sätt att leva och andra värderingar än de rent Amerikanska. Alltså, NEJ till legoknektscentrum och NEJ till en Svensk global krigsmakt som styrs av Amerikanska staber som styrs av hänsynslös girighet.

Malin

Anonym sa...
26 april 2010 kl. 08:53  

Jag tror att man bör skilja på sak och person i debatten om utlandsstyrkans göranden och låtanden.

Att Sverige skickar soldater utomlands kan man ha åtskilliga olika synpunkter på. Det har jag själv. Framför allt att man glömt det fullständigt grundläggande; att försvaret i första hand bör finnas till för att försvara det egna landet och ingenting annat.

Men om vi nu använder skattepengar för att skicka våra soldater utomlands kan och bör vi också stödja ett veterancentrum med skattepengar, även om nog inte HELA finansieringen av flera skäl bör baseras på skattepengar.

Att stödja ett veterancentrum med skattepengar är inte konstigare än att vi använder desamma till att stödja idrottsföreningar, frivilligförsvarsföreningar, kvinnojourer - eller tidningar, för att ta ett aktuellt exempel.

Att man tycker att ett verktyg - i detta fall våra soldater - används fel betyder inte att lösningen är att slänga bort verktyget eller sluta vårda det. Det är två helt olika debatter.

Huruvida man behöver 'någon form av mentalvård' efter utlandstjänstgöring beror nog helt på vad man råkat ut för. Det lär nog inte bli någon kö till veterancentret av tulltjänstemän som behöver bearbeta sina upplevelser efter den senaste konferensresan till Düsseldorf, direkt...

/Morgonsur

http://morgonsur.wordpress.com

Anonym sa...
26 april 2010 kl. 15:13  

Det känns befriande att för en gång skull kunna ta del av informationen på denna sida utan att den kontaminerats av Malin Lindquist. Har aldrig förstått om hon kommenterar på uppdrag av Tsaren i Tokyo eller bara representerar Merryl Lynchning.

Vad fröken Lindquists insinuanta tokerier bottnar i vågar jag inte ge mig in på, men ett par saker bör man fråga sig när man läser hennes inlägg:
- Hur länge sedan var det hon tjänstgjorde i sin påstådda befattning? Går det över huvud taget att verifiera?
- Har hon någonsin skrivit ett inlägg där hon gör faktiska källhänvisningar?
- Hur många inlägg har on skrivit som är fria från invektiv eller hutlösa anklagelser mot tredje part, utan att backa upp dessa med källor?
- Klarar hon av att debattera utan att ideligen hänvisa till sina egna subjektiva, synnerligen tvivelaktiga "kompetenser" inom det militära (hon är ju enligt egen utsago på annan sida någon typ av finansiell mogul - vilket ju verkligen torde ge henne en omfattande inblick i den militära verkligheten)?

Till sist: Är Malin Lindquist över huvud taget på riktigt? Hon hävdar på annan sida följande:
Att hon är högre chef/ägare (Vice President) på Merrill Lynch.
Att hon varit Associate Director på Barclays.
Att hon varit Vice President på Citigroup.
Med mera.
Man undrar: Har dessa firmor övervägt den grava skada deras anseende löper av att de låter en person som Malin gå ut med sin arbetsplats, och därefter lobba för Sverigedemokraterna, följt av smutskastning av svenska veteraner, följt av attacker på NATO och USA, följt av attacker på hela den svenska officerskåren, och så vidare?

Är Malin Lindquist en riktig person och inte bara något slags monstrouös internetfiktion, är det nog dags för oss alla att ta oss en funderare över vad som är verkligt skrämmande i den här debatten.

Anonym sa...
26 april 2010 kl. 21:51  

Malin Lindquist är nog ett vänstertroll, eller att en redaktion döljer sig bakom namnet.

Anonym sa...
26 april 2010 kl. 22:10  

När jag var liten fick jag lära mig att det enda sättet att få troll att försvinna var att inte låtsas om dem...

Per A. sa...
26 april 2010 kl. 22:23  

I motsats till Morgonsur så tycker jag nog att ett veterancentrum skall vara helt skattefinansierat.

Dels för att staten skall ta de kostnader den egna verksamheten faktiskt skapar, men främst för att allmänhetens vilja att skänka kan vara en tämligen osäker historia.
Soldater som beordras iväg till en insats som visar sig vara illa folkligt förankrad skall inte bli sittande med ett sämre skyddsnät som ett extra grädde på moset.


Dessutom så är det väl inte helt ovanligt att givare brukar ha en massa åsikter om vad gåvorna måste, respektive inte får användas till.
Jag tror inte det nödvändigtvis blir jättebra om allmänhetens 'sunda förnuft' får råda i frågor som i slutändan rör en form av vård.

Anonym sa...
26 april 2010 kl. 23:53  

Jag kan instämma i att staten principiellt sett bör bära kostnaden - men när det gäller att få ett veterancentrum att fungera tror jag att en helt skattefinansierad lösning kommer att lämna mycket i övrigt att önska.

Dessutom skall man inte underskatta folks, och tidigare utlandssoldaters vilja och rentav behov av att stötta "kollegor i nöd".

Jag tror det finns två viktiga förutsättningar för att ett veterancentrum skall bli riktigt bra:

Det första är att det drivs som ideell förening (eller i värsta fall en stiftelse, denna stelbenta styggelse) "av soldater för soldater".

Det andra är just att föreningen förutom statliga bidrag tar emot donationer och sponsring så att man inte är helt beroende av skattemedel.

För om det är någon givare som "brukar ha en massa åsikter om vad gåvorna måste, respektive inte får användas till", så ligger staten i en helt egen division, tro mig.

Med 100% skattefinansiering är risken överhängande att ett veterancentrum bara blir en ny stelbent "myndighet in being" eller ett specialiserat psyksjukhus istället för den sluss till livet, den flexibla kombination av kamratskap kombinerat med vårdinsatser det skulle kunna vara.

Tanken på att driva ett veterancentrum HELT utlämnad till välvilliga byråkrater, politikens nyckfulla och föränderliga dagsintresse och återkommande av nöden tvungna ekonomiska prioriteringar känns minst sagt... riskfyllt.

Staten skulle för all del kunna ställa ut garantier för att undvika att centret får leva på allmosor, men 100% skattefinansiering...

"Be careful what You wish for..."

Privata donationer till en ideell förening varken behöver eller skall man förresten ta emot om de på något sätt missgynnar verksamheten. Det kan gälla både oönskade medföljande villkor eller att givaren är någon man inte vill förknippas med.

Men staten får gärna betala hela byggnationen, skänka det till föreningen tillsammans med en fläskig fond användbar för att i nödfall täcka både investeringar, drift och underhåll, stå för vårdinsatskostnaderna kopplade till centret samt ge ett årligt driftstöd på 49% för övrig verksamhet.

Det vore nåt, det...

/Morgonsur

http://morgonsur.wordpress.com

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade