Att inte svara, är svar nog

Ett antal före detta marinflygare, numera i Flygvapnet, har skrivit brev till Marininspektören rörande det oroande läget om svensk ubåtsjaktskapacitet.

Man skriver bland annat att med den försening Hkp 14 kommer att ha, får det konsekvensen att svensk ubåtsjaktsförmåga försvinner. Det kommer att ta omkring tio år att upparbeta förmågan när den väl är borta. Tidigast 2030 har Sverige motsvarande förmåga, den som finns nu, om inte kunskapen bibehålles.

Önskemålet är att FM snarast driftsätter HKP 4 med dess personal för att bebehålla och utveckla ubåtsjaktförmågan.

Förslaget är inte nytt. Det märkliga är att FM konsekvent vägrar att lyssna.

Formen för rappporten från dessa marinflygare är ett anonymt mejl. Även om budskapet är viktigt och dess slutsatser korrekta så är det lätt att aktuell inspektör bara kastar det i papperskorgen.

Dock borde FM reagera på två saker. Det ena är att personalen inte vågar framträda öppet, det andra är att, oavsett formen för budskapet, måste man ta till sig budskapets innebörd.

De som skrivit till Marininsspektören, och därtill ett antal politiker på medhörning, är de som vet vad det handlar om.

Snälla generaler och inspektörer, svara på uppropet och lysnna på rörelsen. Det är där kunskapen finns.


Borneo

11 kommentarer:

Unknown sa...
5 april 2010 16:13  

Tyvärr är det väl så att ubåtsjaktförmågan i marinen har strukits som så mycket annat? När övades senast ubåtsjakt fullt ut med FM helikoptrar inblandade? Även om man ville göra det skulle baseringen bli komplicerad efter att Berga lades ner efter FB08? Och en man som måste vara helt medveten om detta faktum är inspektören i fråga? Hoppas verkligen inte att han lever i villfarelsen att förmågan finns kvar idag?

Sumatra sa...
5 april 2010 16:53  

Utöver ubjaktuppgift för hkp med marina uppgifter, så behövs hkp för måldataöverföring till våra korvetter. Även detta måste övas för att fungera.

Ubskyddsförmåga är dels en förmåga hos enskilda operatörer och system, men även en fråga om antal plattformar och förbandtyper.

Som jag skrivit i en annan kommentar på annan plats: "Inga hkp, inget ubjaktflp, inga patrullbåtar, inga BojB, nästan inga användbara BevB, inga ubskykomp. Kvar blir bara begränsad förmåga till fri ubj utomskärs med begränsade resurser och något enstaka mröjftg inomskärs. Förmågan till ubskydd har vi redan tappat."

Allt sammantaget hindrar ju inte att vi återfår helikoptrarnas marina förmågor.

Dessvärre tror jag att frågan ligger utanför MI domvärjo, vilket leder tillbaka till önskemålet att få våra försvarsgrenschefer åter i sin forna prakt. Vilket ju inte i sig medför att de som skrivit brevet är fel ute eller borde avstått från att skriva. Tvärtom. Problemet med detta förmågeglapp adderar till antalet förmågeglapp som redan avhandlats här på försvarsbloggarna.

Thyr hialpi

WUtC sa...
5 april 2010 21:06  

men vår ubåtsjaktsförmåga - hur god är den? egentligen? som medborgare i Sverige är jag mer intresserad av kvaliteten av det som eventuellt förkastas, än "ubåtsjakstförmåga" rent generellt. att bara prata om att ubåtsjaktsförmågan kastas bort är inte alls så intressant. det kan ju vara rena skiten, som hör hemma i papperskorgen. eller inte?

Henrik sa...
5 april 2010 21:58  

@ A R. Det är bättre att ha "värsta skiten" än ingenting alls. För denna kan förbättras, medan man inte kan förbättra en förmåga som upphört existera.

Anonym sa...
5 april 2010 23:01  

Varför skall vi ha ubåtsjaktförmåga ? Om jag inte helt missat ett par försvarberedningar och några försvarsbeslut så har den "Eviga freden" inträtt i Östersjön och ingen av våra goda grannar har några som helst avsikter att ens någon gång i framtiden smyga runt i vår skärgård.

Så varför skulle vi då behöva ha (bl.a) ubåtsjaktsförmågan kvar.... ;-)

P.S - Det är rätt mycket ironi i ovanstående - om någon skulle missa det ...

Malin Lindquist sa...
6 april 2010 04:43  

@Annonym
Precis vad jag också frågar mig men inte vågat yppa här för då kommer den uppretade Marinen att skicka sina korvar(korvetter) till Japan föra att jaga mig istället för ubåtar! ha,ha

Så frågan är varför Svenskarna i hela fridens namn måste veta om det finns ubåtar eller inte i Svenkst vatten? Att vilja leta ubåt är ju ett invasionsförvarstänk, eller hur?

Malin

Anonym sa...
6 april 2010 10:08  

Måldataöverföring från HKP? Den förmågan är avvecklad sedan åratal tillsammans m HKP-4. Naturligtvis har ingen motsvarande funktion införts i NH-90, JAS eller Erieye. Det är tur vi har rövarspråket att tillgå vid samverkan på öppen kanal...
/JollyBob

Anonym sa...
7 april 2010 00:29  

Bra skrivet!

Självklart så ska vi ha denna förmåga också. Vi tar korven (som någon uttryckte det) och helikoptern. Sedan jagar vi allt vi orkar med dessa två vassa verktyg för allt vad tygeln håller i den lilla badbalja vi har täckning med denna fantastiska flottstyrka.

Naturligtvis slantar vi gärna upp ytterligare en gigantisk påse megaeuro för kalaset.

Ubåtsjaktkonceptet i Östersjön är värt vilka andra uppoffringar som helst.

Fråga de anonyma marinflygarna - de har ju koll.

Anonym sa...
7 april 2010 13:44  

@Malin
Skulle du vilja att det fanns en kamera i din lägenhet som övervakade dig med jämna mellanrum? Troligtvis inte.
Skulle du, om du misstänkte att det kanske ändå finns en kamera i din lägenhet, vilja ha möjlighet att ta reda på det? Ja, det vet bara du.
Att leva efter devisen, "letar man inte, så hittar man inget" duger inte.

// Hög Doppler

Anonym sa...
7 april 2010 14:04  

@Hög doppler.

Du har nog inte följt debatten här på WW. Malin är mycket sarkastisk i denna kommentaren. Fråga henne själv får du se.

WUtC sa...
7 april 2010 20:34  

nä, det är inte "bättre att ha värsta skiten än inget alls", som Lennart skriver. inte när det handlar om högkostnadsskit.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade