Den goda arbetsgivaren säger upp via SMS (uppdaterat 30/11 22.30)

Som förvarnades igår skulle under veckans inledning publiceras ett tragiskt inlägg. Förhoppsningsvis kommer detta inlägg aldrig att tangeras som det mest absurda hittills på denna blogg. Anledningen att hålla inne med inlägget var att ge den berörda individen möjlighet att agera först och dessutom få svart på vitt att situationen inte förändrats. Tyvärr gjorde den inte det.


Försvarsmakten talar vitt och brett om vikten av att vara "den goda arbetsgivaren" och berömmer sig ständigt om att vara det. Att vara en god arbetsgivare är ett absolut måste för att Försvarsmakten ska kunna locka till sig och behålla inte bara personal, utan även kompetent personal, nu när personalförsörjningen endast kan och ska lösas genom frivillighet. Tyvärr finns det allt fler anställda som upplever motsatsen och omdömet om Försvarsmakten byggs huvudsakligen utifrån två byggstenar. Det ena är det omdöme som formas av hur myndigheten framställs i media genom insatser, kampanjer m m. Det andra är det mer inofficiella omdömet som förmedlas av dess anställda och tidigare anställda. Missbelåtna anställda är kort och gott en fullständig katastrof för myndighetens rykte som arbetsgivare och därmed ytterst även Sveriges försvarsförmåga.

Under det senaste året har man nåtts av allt märkligare episoder hur anställda har behandlats av sin arbetsgivare, där det som angivits i Försvarsmaktens Handbok för Personaltjänst (H Pers, numera på väg att ersättas) hur man ska agera som arbetsgivare inte längre följs överhuvudtaget. Syftet verkar enbart vara att minska antalet anställda, oavsett rykte och påverkan i organisationen. Sociala skäl som man uppgivit sig vilja ta hänsyn till betyder noll och intet i verkligheten. I media uppger man sig vara i förhandlingar, medan fackförbunden inte sett röken av några förhandlingar. Nyanställda som aldrig får sina anställningsbevis och därmed inte kan gå med i a-kassan eller skaffa lägenheter. Andra som blir utan löner. I mångt och mycket låter det som blufföretag mer än en statlig myndighet.


Denna händelse tar ändå priset. Att Försvarsmakten tidigare ställt sina anställda inför för framtiden avgörande vägval mitt i semestrar och utan möjlighet till rådfrågning, framstår snarast som sunt ledarskap i jämförelse. Bloggkollegan Chefsingenjören har sedan en tid varit på väg till Afghanistan med rotation i december. Principfast som han är svarade han nej på att teckna ett nytt anställningsavtal in blanco. Förra veckan under pågående NATO-kurs i Holland mottog han per SMS besked om att inställa sig i Stockholm idag måndag för att delges uppsägningsbesked.

Ett minst sagt intressant agerande från den goda arbetsgivaren. Som Chefsingenjören själv skriver:

"Uppsagd via SMS! Inte ens mina tidigare flickvänner har använt samma metoder."

Hela historien är för lång för att redogöras för här, utan läses bäst med Chefsingenjörens egna ord på hans blogg.

En av de mest intressanta aspekterna är att Chefsingenjören också ska sägas upp från Utlandsstyrkan och dessutom p g a arbetsbrist (!). Logik är tydligen att han inte frivilligt kan åka utomlands när han inte säger ja till ett kontrakt att åka ofrivilligt utomlands. Försvarsmakten förlorar nu en man som skattebetalarna investerat närmare 100 mkr i genom åren. Den segrande av de arbetsgivare som på stående fot erbjudit honom nytt jobb lär hurra. För hans egen del finns ju också möjligheten att under något års tid förädla sina kompetenser med betalda studier.

Att myten om "Den goda arbetsgivaren" är sanning, tror nog bara de personer som också tror att alla de 95 % som valde att teckna om sitt anställningsavtal också stödde processen.

Antalet anställda i Försvarsmakten som knyter handen i fickan, men inte mer eftersom det som tur är den 25:e nästa månad också, lär inte minska.

"Helt absurt", räcker nog inte för att beskriva myndighetens agerande. Vad blir nästa steg? Att utnyttja den internationella arbetsskyldigheten och med sms beordra iväg en ersättare för Chefsingenjören till Afghanistan? Kanske kan man göra det via Facebook istället? Är det här det agerande som en god statlig arbetsgivare förväntas använda sig av? Vart tog det gamla hederliga sunda förnuftet och gammal god hyfs vägen? En juridisk prövning av Försvarsmaktens agerande kan bli minst sagt intressant. "Arbetsbrist" verkar kunna appliceras lite hur som helst numera.


Att lämna Chefsingenjören sitt stöd i kommenterarna på hans blogg är en sak, men än viktigare är att påpeka för berörda befattningshavare vad man anser om deras agerande. Det är ju högt i tak, så det ska inte vara något problem. Det kan också vara på sin plats att påpeka för sitt fack vad man som medlem förväntar sig av dem. Framförallt vore det intressant att få veta vad försvarsministern och försvarsutskottet anser om agerandet och den goda arbetsgivaren. Imorgon presenterar den av Regeringen beställda utredningen om Försvarsmaktens framtida personalförsörjning sitt betänkande. Kanske rekommenderar den just uppsägning via SMS?


Härom dagen beskrev Johanne Hildebrandt hur en soldat sagt till henne att "Vi har världens bästa jobb, men världens sämsta arbetsgivare". Han är nog inte ensam i sin uppfattning.


Andra bloggar: Cornucopia, Väpnaren, Morgonsur, Skipper, Commander's Log, Yrke: Soldat, Staffan Danielsson, Cynisk, Försvar och Säkerhet, Peter Hammarberg, Borneo


Uppdatering 29/11 19.15: TV 4 hade just ett reportage i sina 19-nyheter om hur anställda upplever höstens omreglering av anställningsavtalen.

Uppdatering 30/11 22.30: Expressen uppmärksammar nu den tragiska historien. Andra media lär följa i Expressens spår.

34 kommentarer:

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 18:21  

När säger någon STOPP, DET RÄCKER NU?!

Sumatra sa...
29 november 2010 kl. 18:26  

jag har redan kontaktat Lars Fresker via mejl. Jag uppmanar andra att göra detsamma.

Så här får det inte gå till.

Allt stöd till CI.

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 18:54  

tar inte facket tag i detta snart bör vi aktivt nedmontera förbundet/vi börjar bli många nu

Maskinisten sa...
29 november 2010 kl. 19:07  

Ärligt talat, det kan inte vara någon nyhet att arbetsgivaren skiter i de anställda inom FM. Det har framgått med all tydlighet under de senaste årens personalavvecklingar. Det finns inget att lyfta på ögonbrynen för i den här historien. Det är bara att konstatera att en "kass" arbetsgivare gör på detta sätt och inget annat, chefsingenjören skall vara glad att han fick meddelande över huvud taget.

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 19:20  

Det är väl inte facket vi skall klaga på? Vi medlemmar gör ju facket till vad vi vill. Säg istället till våra förbandschefer vad vi tycker. Det är de som inte vill lyssna på sina medarbetare och heller inte framför våra synpunkter till ÖB. / Arméofficer

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 19:26  

Här är anledningen till att vi stannar kvar: http://en.wikipedia.org/wiki/Battered_person_syndrome

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 19:32  

Jag får skriva under signatur eftersom mitt googlekonto skulle avslöja min identitet och att jag förmodligen också skulle bli uppsagd av arbetsgivaren via sms på grund av illojalitet...

Det är ju banne mig helt sjukt hur saker går till i denna myndighet. Jag bubblar av ilska och upprördhet och kan inte formulera en enda mening utan att tappa tråden. Ursäkta svordomen, men hur i helvete är det funtat i huvudet på våra generaler och personalchefer??? Kan dom se sig själv i spegeln och anse att de gör ett bra jobb? Har vi rätt kriterier för att gå fram i karriären (ryggradslösa ja-sägare, och de som har ryggrad skuffas undan i ett hörn i HKV), förstår de själva logiken i sitt handlande? Vart är vi egentligen på väg?

Den sistnämnda frågan har jag ställt mig i elva år nu. Jag har ALDRIG under min karriär på allvar kunnat hävda eller prata om vad vi egentligen är till för. Vi har en massa skrivbordslösningar som pekar på det ena, men vi har beslutsfattare som skapar inriktningar åt något annat. Vi har överstar och generaler med ena foten i näringslivet som bedriver projekt á la GLC/NOC för egen personlig vinning.
Nu får det fan i mig vara nog.
INFÖR strejkrätt för officerskåren så att vi officiellt och i samlad trupp kan föra fram våra åsikter utan att riskera avsked...

//Strilare i FV

Sumatra sa...
29 november 2010 kl. 19:47  

@ Anonym 19:20

Ingen har klagat på facket. Det fackets medlemmar uttrycker önskemål om är att facket skall aggera i det här solklara fallet.

Allt har skötts fel. Öppet mål, helt enkelt.

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 19:50  

Jag lämnade Försvarsmakten för en tid sedan och bara asgarvar, bra reklam utåt.*ironi* Tyvärr så har jag svårt att på något sätt försvara detta på min nuvarande arbetsplats.
Till Chefsingenjören: Det finns ett liv utanför, med mer möjligheter och uppskattande arbetsgivare.Lycka till!!
/ex yoff

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 20:02  

Gammalmedia har snart lyft Chefsingenjörens fall upp i strålkastarljuset. Vi får väl se vad vapenvägraren och den lille skåningen säger då, det lär säkerligen blir både stepp och strupsång av bästa sort.

Att försvaret beter sig på det här sättet är ett symptom på en illa skött myndighet vars mål har och är diffusa, vars ekonomiska ramar är i ständigt krympande och som sköts nonchalant och amatörmässigt av regering och riksdag.

Försvaret behöver ett vettigt syfte och ett mål, annars kommer den här soppan aldrig ta slut.

chefsingenjören sa...
29 november 2010 kl. 20:17  

facket har förskt, men blir hela tiden överkörda av HKV som inte tyar en diskussion. De argument som jag idag förde fram var exakt de som facket framfört i sin diskussion med HKV.

Det enda vi möjligtvis kan skälla på facket är att vi inte tagit till några som hellst stridsåtgärder.

Övriga fel ligger på HKV banhalva.

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 20:23  

@ Sumatra: jag menar bara att vi gärna skäller på facket men vi får inte glömma att vi faktiskt kan påverka i linjen också. Det är lätt att idiotförklara Hkv men på ÖB chefsmöte är det allas våra förbandschefer som ger ÖB råd. Inte kommer det fram några sanningar om vad vi officerare egentligen tycker, samma förbandschefer som vi fikar med på mässen sitter sen och säger att ÖB gör rätt. Vi kan alla ta vårt ansvar och säga vad vi egentligen tycker till våra överstar. /Arméofficer

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 20:25  

Jag är helt övertygad om att FML är skraja. Skitbyxis helt enkelt över att deras dagliga värv gång på gång granskas av Wiseman och CI som mig veterligen är de ledande försvasrbloggarna i Sverige. Kvar ser nu ut att bara bli Wiseman.

Granskningen har varit och är unik. Aldrig tidigare har FM och FML granskats så noga och ingående och på ett så publikt sätt som genom internet/blogg. Ingen journalitstik har någonsin varit i närheten.

"Arbetsbrist" och nej-ruta utgör nog endast det officiella skälet att kicka CI. Det veerkliga är förstås att FML vill bli av med en initierad "pain-in-the-ass".

Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara?

//Ö

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 20:47  

Skrämmande!!

Tycker denna artikel ska publiceras i dagstidningar mm så att HKV eventuellt kan lämna ett svar i frågan men det är ju föga troligt!

NU är det dags för ALLA att ta sitt ansvar, skeppet sjunker och inkompetensen bland den högsta ledningen är stark ifrågasatt. Nu detta och innan hela debatten kring bla Stridsvästar....

Kn

Obertan sa...
29 november 2010 kl. 21:02  

Ärligt talat, jag blev uppriktigt ledsen när jag läste på CI:s blogg.
Det är så man nästan börjar gråta.

När jag började som officer var jag otroligt stolt och bar uniformen rakryggad till och från jobbet. Idag byter jag om på jobbet. Jag tror inte ens mina grannar vet vad jag gör.

Jag skäms helt enkelt. Det känns som om vi officerare inte är de vassaste knivarna i lådan som tillåter oss rövkrängas gång på gång.
Nä, detta var droppen. Nu ska jag aktivt söka nytt jobb.
Nu får det fan vara nog...

Sumatra sa...
29 november 2010 kl. 21:04  

Anonym 20:25

"'Arbetsbrist' och nej-ruta utgör nog endast det officiella skälet att kicka CI."

CI satte kryss i ja-rutan. Det är det som är klon i berättelsen. Det var reservationen som anges som skäl för arbetsbristen.

Apone sa...
29 november 2010 kl. 21:23  

Skall strax läsa CI's blogg, men initialt är jag både förstummad, vredgad och inte ett dugg överraskad.

FML känns rentav köpta av ryssen och näringslivet, aldrig i hela mitt liv har jag sett så kasst "ledarskap".

Eftersom jag inte längre har tillgång till eMil, kanske någon annan kan snabbt ta fram FML's telefonnummer och SMS'a "Uppsagd pga kompetens- och kuragebrist."?

CI: välkommen ut i det civila, här får vi betalt för prestation och kompetens, till skillnad från "Firman".

Sprid ordet, detta MÅSTE ut i media!!!

GMY

Sumatra sa...
29 november 2010 kl. 21:36  

@ Arméofficer

Delar din uppfattning. Det är inte alltid den som säger det översten vill höra som är försvarsmaktens bästa vän.

Däremot tvivlar jag på att översten för de anställdas synpunkter vidare upp i systemet. Han har ju sin karriär att tänka på.

Smörjaren sa...
29 november 2010 kl. 21:47  

Dags för fackeltåg runt Li24 med avslutning på Sergelstorg kanske?

http://hastatii.blogg.se/ sa...
29 november 2010 kl. 21:57  

Att det ens får gå till på det här sättet!? Hoppas facket kan göra någonting...

tomkli09@gmail.com sa...
29 november 2010 kl. 22:07  

Jag har komponerat en ny bild för nästa runda av rekrytering till Försvarsmakten.

http://proxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_37/31890000-31899999/640x480/31898190.jpg?0

Vilken fågel som "har vad som krävs" får ni gissa själva.

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 22:22  

Efter att ha läst Chefsingenjörens beskrivning av det bisarra övergrepp han utsatts för av sin arbetsgivare, vilken dessutom har som strategisk målsättning att stärka bilden av sig själv som en attraktiv sådan, är det inte utan att man undrar; hur tänker de ”Moder Sveas finest”?
Hur resonerar personerna i försvarsmaktsledningen och de andra cheferna i högkvarteret?
Vad rör sig bakom pannbenen på förbandscheferna? Hur i hela friden kan det bli så fel?

En onekligen intressant inblick i denna slutna värld kan man få om man läser de minnesanteckningar som fördes vid redovisningen av en gruppuppgift vid ÖB senaste chefsmöte, som avhölls den 16 november. Mötets deltagare, chefer i högkvarteret ner till avdelningschefsnivå och chefer för organisationsenheter (förband, skolor och centrum), indelades i fyra grupper för att diskutera och redovisa följande frågeställningar:

• Hur är stämningen och framtidstron i organisationen?
– Eventuella förslag på åtgärder?

• Vad väljer ni som förbandschefer
– Säga upp övertalig personal gentemot IO 14 och PROD 14 ?
– Avveckla förmågor/delförmågor

Snillen spekulerar eller dumskallarnas sammansvärjning, sjukdomsinsikt eller förnekelse – döm själva. Här följer gruppernas redovisningar:

Grupp 1:
• Eleverna på skolor upplever framtidstro men obalanser i FM oroar dem.
• Vissa medarbetare på förbanden skrev under det nya avtalet med "knuten näve".
• Omgaloneringsfrågan har sprängkraft, -rätt timing är viktigt. Det är OK att tjänstgöra med högre grad på lägre befattning.
• De nyligt anställda soldaterna är "på hugget". -förväntansfulla.
• Införande av PRIO väcker viss oro i organisationen.
• Vissa personalkategorier oroas över att de kommer att köras för hårt avseende deltagande i insatser.
• Kan bli svårt att rekrytera till nationella skyddstyrkorna.
• FM behöver få bättre kontakt med sina reservofficerare.
• Frivilligorganisationens 600 000 "ambassadörer" - hur ska de nyttjas bl a avseende rekrytering? Finns potential outnyttjad.
Sammanfattning:
• Ingen dålig stämning, men det finns en oro.
• I valet mellan uppsägningar och förmågor: uppsägningar, dock -se över omstruktureringar och nyttjande av likartade resurser, t ex tekniker.
• Pendlas resurser bort, -kostnader för pendling kan minskas?

Grupp 2:
• Mycket att göra men att sätta upp nya förband upplevs positivt.
• Oro finns angående omgalonering och int. arbetsskyldighet.
• Det finns ett förtroendeglapp till högsta ledningen.
• Avseende bloggar "- ta befälet över diskussionerna."
• Allt genomförs samtidigt.
• FM bör bli tydligare och trognare till de uppdrag som vi har.
• Angående frågeställningen så kunde gruppen inte enas om ett svar:
• -problematiskt att utgöra positiv arbetsgivare samtidigt med uppsägningar.
• -Det finns processer i FM som hanterar samma ärenden.
• -Har vi för höga ambitioner avseende teknik i FM? Måste vi ha det senaste eller kan vi nyttja den materiel vi har längre?

Grupp 3:
• Gruppdiskussionen startade i positiva termer för att därefter bli mörkare.
• Oro finns angående IO14 och PROD14 ang t ex bemanning.
• Avdömningar krävs.
• Verksamhetssäkerhet diskuterades från flera förband.
• Högt tempo avseende operationer oroar, kommer det bli så?
• HR-funktionen utsatt, GSS, resoff m m, svårt att klaras av.
• MAU vid ett av förbanden i gruppen visade på -toppstyrning/centralstyrning. Förtroendet för ledningen har nedgått.
• Fråga 2: förordar ej uppsägning men behövs eventuellt skäras i förmågor.

Grupp 4:
• Oro finns för att resurser och uppgifter inte harmoniserar.
• Läget är ljusare än vad facket redovisar.
• Mer delaktighet från förbanden önskas.
• Det upplevs att det finns två högkvarter.
• Bättre långsiktighet önskas.
• Fråga 2: övertalighet måste omhändertas. Om tvunget: uppsägning och behåll förmåga/or.

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 22:44  

Varför skrev CI inte på avtalet...? Nån ordning får det ju vara....
Principfasta vinner inga krig.

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 22:53  

Man kan klaga och gnälla allt man vill men FML lyssnar inte på det örat. Så är det bara och det har visats igen och igen.

Det enda som gäller är att visa på en konsekvens. Jag pratar strejk, vild om så måste eftersom ATO är del av problemet, eller något annat som de förstår.

FML ser inga konsekvenser av sitt agerande. Inga i FML får åthutning av deras chefer; politikerna. Det är riskfritt att vara värdelös och bara banka jarheads. I det system som vi hjälpt till att sätta upp kanske de gör det vem som helst skulle göra, skydda sig själv med att sparka neråt.

Vi måste agera, och agera nu, om vi ska ha en Försvarsmakt om tio år.

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 22:57  

Som en del andra skriver så handlar en del av arbetsgivarfrågan om hur våra förbandschefer agerar. "Strilare i FV", du och jag har t.ex. en förbandschef som utan att tveka skulle sälja ut sin personal och all sin verksamhet för en kanelbulle utdelad av FML.

Det gjordes ju t.o.m. en utredning av arbetsmiljön inom stril där Penntrollet fick en officiell misstroendeförklaring. Men inte förstod han något av kritiken för det, även om den var klart uppställd i punktform. Nu är han visserligen den ende förbandschef jag haft som så öppet (inför sin egen personal) väljer att fjäska för HKV framför att stå upp för sin personal och sitt förbands verksamhet. Jag vet ju andra chefer som enligt vittnen vågat "öppna käften" på ÖB:s chefsmöten (all heder åt dem), men hade det varit flertalet borde det kanske kunnat påverka FML färdriktning.

Jag brukar ofta undra "Men hur tänkte de nu?!". Men då har jag en kompis som brukar invända att det är jag som tänker fel, när jag förutsätter att de tänkte över huvud taget.

Ang. att förtroendet har nedgått - ni från FML som läser detta, DET KAN NI GE ER PÅ. Vi är många som kryssade Ja för att vi också har räkningar varje månad, men som kommer välja Nej den dagen någon pekar på oss och säger "Åk".

Anonym sa...
29 november 2010 kl. 23:10  

Vem har sagt att vi inte har strejkrätt? Så klart vi har. Men bara under förhandling eftersom det mellan avtalen råder fredsplikt (enligt avtalet)

Lars Gyllenhaal sa...
29 november 2010 kl. 23:32  

"Arbetsbrist"

Svårt finna ord...

Lars

Anonym sa...
30 november 2010 kl. 06:02  

Om Chefsingenjören har is i magen och står på sig, blir han svår att fälla i Arbetsdomstolen.
Han bör alltså överklaga ev uppsägning.
Formalia har inte hängt med i den snabba processen.

Högkvarteret är hårt trängt. ÖB hade tänkt sig avveckla en flottilj, ett regemente och 10 utbildningsgrupper, men det finns ingen politisk vilja till detta.

Besparingen måste dock tas fram.
Finland upprätthåller ett hyfsat värnpliktsförsvar till lägre kostnad än vad det svenska försvaret kostar.
Det blir att minska antalet lokaler. Men det som tar bäst är reducering av personalrullan.

Vad jag förstår, har delvis fel sorts generaler befordrats. De är inte effektiva och har retat upp delar av sin officerskår.

Det här med SMS är inte huvudsaken. Problemet är andan inom yrkesofficerskåren. Den måste återupprättas.
Jag tror alla vet hur.

Olaus

Anonym sa...
30 november 2010 kl. 13:54  

Allvarligt talat så har FML och HRC målat in sig i ett hörn. Myndigheten kan som Allan Widman säger aldrig ge efter för att man då verkar svag, men FM forlorar troligtvis än mer på att inte krypa till korset och göra rätt!

Det hade i detta fall varit många höjt på ögonbrynen om "Björn" skulle ha fått stanna kvar och fortsätta sin tjänst, men ingen hade nog tyckt att det var fel!

Jag har små barn och det jag lärt mig av fostran är att aldrig "hota" ungarna med det jag inte kommer att genomföra! blir jag synad så faller min aktoritet!
FML hotade gång efter annan med uppsägning och och blev i detta fallet synad! Men oj oj oj! Vad det kostade både i förlorade investeringar i beörd person men mest i ett totalförstört förtroendekapital!

Vi har andra exempel i Flygvapnet som beskriver personal som inte vill skriva på och bevisligen förberett sig på att bli uppsagda men förvägras detta av arbetgivaren som i stället "jävlas" och skickar
personen på ett korståg land och rike runt för att självmant säga upp sig eller skriva på. Allt för att man inte ska få ta del av trygghetsavtalen vid uppsägning! Vilken j-a logik!

Jag tycker att FML har gjort sitt och en ny fräsch ledning skulle vara på sin plats! Nystart och nytänk är det enda som kan rädda FM ur sitt numera mycket sargade rykte som arbetsgivare.


/L

Per K Eleman sa...
30 november 2010 kl. 19:34  

Personalförsörjning och arbetsbrist…

Som lekman på området är det när man läser kap. 5.4 Arbetsskyldighet, sid 171-179 i betänkandet av utredningen om försvarsmaktens framtida personalförsörjning (SOU 2010:86), inte utan att man blir påtagligt fundersam över rådande rättsläge.

Har, så länge det de facto ännu inte existerar några nya anställningsavtal med internationell arbetsskyldighet inkluderad, försvaret något lagligt stöd för uppsägning av de anställda som inte svarat, svarat nej eller svarat ja med förbehåll på den intresseenkät som överbefälhavaren – mitt i sommarens värmebölja - lät skicka hem till de individer som ansågs vara anställda av myndigheten?

Det förefaller i enlighet med utredarens resonemang inte på något sätt vara självklart.

Anonym sa...
30 november 2010 kl. 21:18  

Är detta sista akten i den tragikomiska farsen om den svenska försvarsmaktens omvandling från ett folkförsvar till en expeditionskår....

När ska ledningen i "humorkuben" inse att bajsbomben exploderat rakt i deras ansikte?

Är det en för vågad gissning att tro att delar av FML med ÖB i spetsen är utbytta vid nästa årsskifte...?

Hur rekryteringsfrämjande är den "goda" arbetsgivaren Försvarsmakten efter detta nya lågvattenmärke?

...och appropå "Jag har det som krävs"...

Det finns de i officerskåren som medelst tinner "gjort det som krävs" - nämligen tagit bort den tramsiga texten från fickalmanackan så att man slipper skämmas för stolligheterna som marknadsdirektören och hans anhang till försäljare av begagnade dammsugare hittar på...

Finns det vekligen någon anställd i Försvarsmakten som idag skulle rekommendera sina barn att ta anställning i en myndighet som behandlar personalen som avfall...?

Sleipnir sa...
30 november 2010 kl. 21:51  

Det är tragiskt att man misshandlar människor på det sätt som anges.
Liknelsen vid ordern om att endast av FM tillhandahållen uniform och bärutrustning får användas vid insats, MSS direktiv att annat bälte än det mediokra vi får ut till FU m90 är absolut förbjudet etc. etc. är som jag ser det, endast de små tänkarnas paragrafrytteri. Tyvärr vimlar det av dom.

Anonym sa...
30 november 2010 kl. 22:16  

Mycket märkligt agerat från FM. Dock drabbades min sambo av FM's märkliga personalpolitik redan i somras. Förvånad att det inte uppmärksammats mer. Hon är personalkonsulent och fick varsel genom sin chef (mail) då hon var hemma och var föräldraledig. Sedan inser FM att genom uppsägningen av alla personalkonsulenter så tappar man en rätt viktig kompetens. bl.a. Livs och karriörrådgivare. Därföre blir det då ett omtag och en ny panikutredning som kommer fram till att personalkonsulenterna nog får bli kvar iaf... Nu har ju min sambo lite karraktär vilket resulterade i en ny uppsägning efter att hon tackade nej till det nya avtalet. Dock måste ju detta för ett antal personalkonsulenter uppfattas som mycket förvirrande och upprivande att ena dagen kanske bli varslad, andra dagen indraget varsel etc. Mycket märkligt!

Unknown sa...
10 augusti 2015 kl. 16:55  

Kan nu meddela att Facebook används som kanal för uppsägning i Försvarsmakten!

Efter en längre tids tjänstledighet fick jag veta via kollegor på Facebook att "någon" på HR strukit strukit mitt namn på anställningslistan. HR tyckte att det inte var lönt att kontakta mig personligen!

Utvecklingen går framåt!

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade