Personal och signaler

Som säkert bekant avbröt personal i NBG:s spaningspluton tidigare i höstas en av NBG:s övningar, återvände till Boden och sjukskrev sig. Orsakerna till agerandet skiftar med vem man frågar. Vad som står klart är att plutonen ombildats, soldaterna omplacerats och de fem officerarna omplacerats och anmälts till Försvarsmaktens Personalansvarsnämnd, FPAN, av regementschefen för deras agerande.

Enligt källor i media, Officerstidningen och genomförd arbetsmiljöutredning var personalen missnöjd med ersättningen (genomförd verksamhet skedde inte i enlighet med avtal), tilldelad materiel och arbetssituationen där man bl a inte fått anställningsbevis. Allt detta som pågått sedan NBG:s start fick personalen att känna psykisk ohälsa. Enligt andra källor hade plutonen tidigare försökt påtala dessa problem, men inte fått något gensvar från högre nivå. Regementets agerande kritiseras nu av Officersförbundet som tycker att officerarna blir utsatta för dubbel betraffning. Soldaterna går däremot helt fria.

Förutom ledarskapssvårigheter ligger även problem med PRIO och Försvarsmaktens övriga personalhanterings- och logistikstöd.

Bekymrande är att stora delar av plutonens soldater och officerare är några av landets absolut mest stridserfarna. Mest bekymrande är vilka signaler hela historien sänder. Underlättar detta nyrekrytering och får annan personal att trivas på jobbet?

Nej, definitivt inte. Då finns det två vägar att gå. Antingen lägger man locket på och tiger ihjäl situationer som den nämnda, eller också löser man snabbt problemen, tar lärdom och förhindrar att nya uppstår.

12 kommentarer:

ElBarajag sa...
18 november 2010 22:47  

"Antingen lägger man locket på och tiger ihjäl situationer som den nämnda, eller också löser man snabbt problemen, tar lärdom och förhindrar att nya uppstår."

Att försvaret någonsin kommer att göra det senare framstår lika sannolikt som att den kinesiska förtryckarregimen medger Liu Xiaobo resa till Oslo för att den 10 december motta Nobels fredspris.

Anonym sa...
19 november 2010 14:00  

Jag kommer osökt att tänka på piloterna som - utan att sjukskriva sig - inte flög på en dag utan ville sitta ned och diskutera eftersom det "inte kändes rätt". Fick de någon bestraffning?

Anonym sa...
19 november 2010 14:18  

Aktionen från officerarna och soldaterna är helt oförsvarlig. Kan säkert uppfatts som hårt men personligen hoppas jag på att FPAN anser att det finns stöd för uppsägning av de inblandade officerarna. Soldaterna bör även de sägas upp. FM måste skicka en tydlig signal om att detta beteende är oacceptabelt. I 19 är ju traditionsbevarare för Lapplandsbrigaden och jag drar mig till minnes slaget vid Wilmanstrand där samtliga officerare vid I 20 stupade. Det underbefäl som då tog befälet vägrade att kapitulera inför den ryska övermakten. Först på tredje ryska fredsinitiativet gav han med sig och tilläts då med resterna av regementet, inklusive fanorna, lämna slagfältet. Att kollektivt sjukskriva sig var uppenbarligen inte ett alternativt för underbefäl och soldater vid Västerbottens regemente. Antagligen fanns det väl då en kärvhet som helt har gått förlorad i vår kära, lite gnälliga försvarsmakt. "De hava aldrig svikit eller för egen del tappat" kan ju kanske inte längre sägas om den berörda plutonen... Eller

Anonym sa...
19 november 2010 19:06  

@ anonym 14:18
Din liknelse är genuint irrelevant. Din inställning är barnsligt svart eller vit. Snälla utveckla ditt resongemang, annars blir det svårt att ta dig på allvar.

Lew sa...
19 november 2010 23:04  

Om min kamrat i NBG (annat förband) talade sanning i det han sade kommer FM med detta skära pungkulorna av Sveriges bästa pansarspaningspluton ledd av några av Sveriges bästa befäl. Istället för att göra halvhalt och se till att soldaterna får något så jävla enkelt som ett anställningsbevis så skickar de folk till FPAN. Lysande.


@anonym 14:18
Befälen ifråga har gjort både en och två utlandsmissioner. Däremellan har de utbildat utmärkta spaningssoldater. De kommer i mitt huvud vara och förbli några av de bästa officererna jag sparkat karsengårdsgrus med.

Anonym sa...
20 november 2010 00:12  

Det är ok att protestera, men att fuska med sjukförsäkringen är inte ok.

Anonym sa...
20 november 2010 10:08  

Sanningen ligger självklart i betraktarens ögon men jag har svårt att förlika mig med tanken på att de bästa vi har vidtar sådana förfärlit moraldegenererande åtgärder för att markera sitt missnöje. Dessa officerare är säkert dugliga i sin befattning men det hjälper inte. Saknar man helt omdöme har man inte i FM att göra. Därmed INTE sagt att FM skött frågan klanderfritt. Detta ger dock inte mandat att agera på ett sätt som kan förvantas av medlemmar från syndikalisterna.
/Hermann Balck

Anonym sa...
20 november 2010 11:02  

@Anonym 19:06
Självklart har du rätt att tycka vad du vill om det jag skriver. Men vet du vad. Debatt kräver liksom att man själv redogör för en stånpunkt istället för att bara kritisera de andras argument. Ta en titt på rad 34 i UBS... Långt åt höger? Utveckla du ditt resonemang så skall jag inte vara sen att svara.
mvh/
Anonym 14:18

Anonym sa...
20 november 2010 18:36  

Undrar om de hade blivit FPAN-anmälda om de satt sig ner och APT:at och hänvisat till oro på grund av arbetsmiljöproblem i stället för att ta till sjukskrivning?
Det har ju funkat för andra.

Anonym sa...
20 november 2010 18:54  

Problemen har upprepade gånger anmälts ordervägen uppåt, men ignorerats.

Känner man till CV på de inblandade börjar man fundera hur det egentligen står till längs ordervägen. Det är några av FM:s mest stridserfarna och meriterade officerare på plutonsnivå med erfarenheter från flera insatser och insatsområden.

Gjort är gjort. Det var inte bra gjort, men det bakomliggande känns värre.

Anonym sa...
21 november 2010 17:01  

Känns väl rätt märkligt när moralen är så pass dålig att man kastar in handduken och åker hem?
Det är för fan skandal att vi hamnat i den situationen.
Har vi inte resurser att leda och sätta upp NGB förband så ska vi inte göra det hur gärna politikerna än vill, så enkelt är det.

Lew sa...
21 november 2010 23:56  

@Hermann Balck:

Jag kan säga det såhär: De befäl som det handlar om skulle jag (och troligtvis alla andra med två hjärnceller) följa i strid vilken dag som helst. Jag skulle också gladeligen anställa dem innan jag ens hittat arbetsuppgifter åt dem, sådant folk växer fan int' på träd.

Frågan man snarare skall ställa sig själv (och sin försvarsminister f.ö.) är hur det komemr sig att drivna, kompetenta och förjävligt duktiga soldater och befäl från en av Sveriges främsta* plutoner helt plötsligt känner att "fan, det här håller inte". Den självkritiken måste FM plocka fram ögonaböj annars kommer NBG i närtid ha mer vakanser än en mission till månen utan syrgas skulle ha.

*nej, det har aldrig varit min pluton.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade