SMS:et ok enligt Försvarsmakten (uppdaterat 30/11 22.30)

Den ytterst tragiska historien om hur Chefsingenjören på utbildning i Holland via SMS mottog sin kallelse till uppsägningsdelgivning kommenteras nu av Försvarsmaktens personalchef på sidan Försvarsmakten kommenterar.
"På ett antal olika bloggar diskuteras just nu om Försvarsmakten har börjat säga upp personal via SMS. Det är naturligtvis inte sant. Vi följer självklart de lagar och regler som gäller för att både anställa och säga upp personal. "

Formellt innebar SMS:et en kallelse till ett uppsägningsmöte för att Chefsingenjören där skulle delges det formella beslutet. Antalet människor som inte skulle tolka SMS:et som en uppsägning är nog lätt räknade. För arbetstagaren är det ingen större skillnad om denne blir kallad till ett uppsägningsmöte via SMS eller om SMS:et är själva uppsägningsbeskedet. Resultatet och känslan är exakt densamma.


Sms:et i Chefsingenjörens telefon

Stödet för Chefsingenjören har varit massivt och hans öde har berört många. WW slog igår besöksrekord för en enskild dag med över 6000 besökare och Chefsingenjören lär ha haft ännu fler. I skrivande stund har hans inlägg om uppsägningen fått 154 kommentarer, varav inte en enda negativt inställd till hans sak.

Härnäst blir det intressant att se hur man ska motivera en uppsägning av Chefsingenjören från Utlandsstyrkan. Det är svårt att se hur man skulle kunna hävda arbetsbrist i detta fall, vilket meddelats är avsikten från arbetsgivarhåll. I så fall behövs tydligen inte CIMIC-kompetens i Afghanistan och det förefaller absurt.

Man bävar för vad agerande som denna historia, sommaren och höstens omreglering av anställningsavtal, soldater utan lön och anställningsbevis samt alla materielhistorier innebär för Försvarsmaktens anseende. Det är svårt att tro att dagens Försvarsmakten kommenterar bidrog till att stärka varumärket.

Det tidigare inlägget i frågan som även räknar upp bloggarna som ger Chefsingenjören stöd

Uppdatering 30/11 22.30: Nu uppmärksammar Expressen den tragiska historien. Andra media lär följa.

Uppdatering 1/12 06.45: Även SvD skriver nu om fallet

Uppdatering 1/12 18.30: Ytterligare en artikel i SvD.

30 kommentarer:

Maskinisten sa...
30 november 2010 kl. 22:03  

Försvarsmaktens kommentarer till det som hänt börjar nu närma sig den nivå sonm "Bagdad Bob" hade när han envist hävdade att inga främmande trupper fanns i Irak, när man uppenbart kunde se M1 Abrams köra i bakgrunden.

Ett litet studiepaket i värdegrund kanske inte skulle skada för vissa personer i FM:s ledning.

Just nu känns det bara pinsamt att vara anställd i FM. Tur att jag inte berättat för min bekantskapskrets var jag jobbar. Och om någon skulle komma på idén att fråga om det är lämpligt att söka anställning i Försvarsmakten så skulle jag på det allra bestämmdaste avråda från något sådant.

Skipper sa...
30 november 2010 kl. 22:23  

Det finns ett bra ord som jag tycker sammanfattar inte bara denna händelse, utan också Försvarsmaktens högsta lednings hantering av personalfrågor de senaste månaderna: SKANDAL!

Anonym sa...
30 november 2010 kl. 22:25  

Är det nån som vet numret till Försvarsmakten så ska jag SMS:a min jobbansökan för CIMIC-tjänsten? Som tur är är jag inkompetent och mitt cv ryms inom 160 tecken. Är det något annat som krävs?

/Arbetssökande civilist

Anonym sa...
30 november 2010 kl. 22:33  

@Anonym Kanske kan du skicka din ansökan till telefonnumret som visas i bilden. Det verkar ju gå till Personaldirektören him self.

Anonym sa...
30 november 2010 kl. 23:05  

Det börjar bli dax för politekerna att ta sitt ansvar och sparka ÖB och hans innersta krets, så att förtroendet för försvarsmaktsledningen kan återupprättas bland de anställda.
/H

Borneo sa...
30 november 2010 kl. 23:30  

Var finns förnuftet? Var finns reflektionen? Var finns självrannsakan? Var finns ödmjukheten och respekten för människan?

Var finns de människor som kan ersätta dessa brunrocksliknande psykopater som idag, likt ayatollor,
styr FM mot ett definitivt fördärv?

Sverker Göransson; Agera eller avgå.

Anonym sa...
1 december 2010 kl. 01:18  

Att arbetsbrist råder är ju uppenbart. Eftersom CI var tvungen att skickas på utbildning/omskolning för att kunna tillträda sin internationella tjänst så saknade han den nödvändiga kompetensen, och då han nu avbrutit utbildningen är arbetsbristen uppenbar.

Antingen är det så, eller så har FML analyserat situationen på plats och konstatetat att CIMIC inte behövs och därför rationaliserat bort tjänsten, och då blir det solklar arbetsbrist för CIMIC-utbildade.

Om jag tror på det själv? Givetvis!

slprj sa...
1 december 2010 kl. 09:45  

Re:/H

Jag tror inte ÖB och den "innersta kretsen" driver denna fråga på eget bevåg. Självklart är redan politikerna involverade. Hela denna apparat med utlandsobligatorium och ensidiga avtalsändringar är från början till slut orkestrerad av våra nya historielösa kvartalspolitiker. Därav den nästan totala tystnaden från Reinfeldt och Tolgfors i denna fråga. Modellen att distansera sig från problemet, tycker jag ganska väl speglar den typ av modernt ledarskap som numera frekvent utnyttjas.
Problemet är att denna ledarmodell "rinner ner i hireakin".
Det ser ganska mörkt ut för Sverige.

Bajsgropen sa...
1 december 2010 kl. 10:21  

Det räcker inte med att "avsätta ÖB" eller FML - de agerar efter politikernas direktiv (huvudlöst, förvisso, men likväl).

Jag hävdar att det krävs ett fullständigt omtag om hela försvarsfrågan med "Afghanistan-doktrinen" i spetsen.

Det vore inget minus om man på något vis kompetens-säkrade ministerposterna, eller räknas det som dåligt om man vet vad man pratar om?

Både politiker och FML måste på något vis tvingas inse att de måste ta ANSVAR för deras befattningar, och att de är anställda av och för FOLKET - inte sig själva!

Hela situationen som drabbat CI är endast toppen på ett stOOOrt isberg som påvisar symptomen om hur sjuk nationens ledning faktiskt är.

"Sverige är dårarnas paradis" sade någon. Och är man åtminstone i ledningsskiktet verkar detta stämma väl.

Anonym sa...
1 december 2010 kl. 12:09  

Det är väldigt stimulerande att sitta och rekrytera för att fylla upp våra förband i dessa dagar.

Naturligtvis kännetecknas våra ingångsvärden av god planering, framförhållning och klar information om vad som kommer att gälla kontrakt med mera.

Mycket stimulerande, som sagt, och det är med stor tillförsikt jag lägger alla fakta på bordet inför hugade spekulanter. De är för övrigt kanske inte riktigt så många som man kunde önska...

/Kriminaliserad

Anonym sa...
1 december 2010 kl. 12:55  

FD Personalofficer
Lagar och regler är de kunniga på att följa enligt personaldirektören, men avsaknaden av sunt bondförnuft på hur man hanterar personalen är uppenbar

Anonym sa...
1 december 2010 kl. 14:32  

"Trovärdighet är en förutsättning för förtroende och att känna tillit är att vara övertygad om
någons goda avsikter. I organisationer eller samhällen där man behöver genomföra stora
förändringar måste det finnas en tillit och ett förtroende för den som driver förändringsarbetet.
Gemensamt för begrepp som förtroende, trovärdighet och tillit är att det alltid är
mottagaren som fäller avgörandet – inte avsändaren."

Källa:
http://www.bikupan.se/swedish/fm/FM_broschyr_IX.pdf

Obertan sa...
1 december 2010 kl. 16:46  

Mina soldater undrade i veckan hur man skulle göra för att bli officer.
Jag svarade att innan ni bestämmer er så gå in på Wisemans blogg och gå in på Chefsingenjörens blogg.
Jag som officer skäms över min arbetsgivare.

Hade jag behandlat mina soldater som AG behandlar sina anställda så hade jag förmodligen fått truppförbud...

Anonym sa...
1 december 2010 kl. 17:52  

Oj, det börjar gå upp för denne civilist hur fånigt läget är när man slösar bort sina mest värdefulla resurser på ett så uppenbart arrogant sätt.

Anonym sa...
1 december 2010 kl. 18:04  

DÅ VAR VI FRAMME VID VÄGS ÄNDE!!!

@OBERTAN

Just det du beskriver nu är det som får hela rekryteringssystemet att duka under innan det egentligen är sjösatt! Vi kan inte reproducera oss om vi inte tror på det vi gör och jobbar för att de intresserade och dugliga ska gå vidare inom officersyrket!


Problemet är nu också att det inte hjälper att göra en U-sväng, vägen är för smal och vi är dessutom för understyrda... Den "badwill" vi har ådragit oss under det senaste årens totala kollaps i leden kommer att ta åratal att reparera, om det överhuvudtaget kommer att gå!

/l

Olof Johansson sa...
1 december 2010 kl. 18:32  

Efter 20 år i firman, varav 18 månader utomlands, Bosnien 96, Mellanöstern 2002-2003 kan jag bara konstatera att jag är glad, överlycklig över att sedan 4 år vara civil. Försvarsmaktens ledning har aldrig varit något annat än rumpnissar ... "if u dont bend over u will never get a promotion" och efter den här historien så kan jag tacka för utbildningen och erfarenheterna eftersom jag nu tjänar dubbelt upp mot vad jag tjänade i gröna kläder och dessutom har chefer som jag litar på ...

Anonym sa...
1 december 2010 kl. 19:11  

Arbetsbrist?
Är försvarsmaktens HR-personal verkligen så efterbliven?
D¨är det väl en CIMIC tjänst i Kabul ledig som måste tillsättas med kort varsel.
Kanske idioten som skickade SMS-et aspirerar på att åka. (om han har ryggrad nog.
Jag är mycklet nöjd över att vara civil sedan några år. Låt skeppet sjunka.

Sumatra sa...
1 december 2010 kl. 20:46  

@ Anonym 19:11

"Låt skeppet sjunka".

Det kunde man gjort om FM var till för politikerna, FML eller de anställda. Enligt mig är FM till för medborgarna, som genom att jobba och slita har byggt upp det försvar vi nu till stor del har rivit ner och gjort oanvändbart.

Tyvärr går ingen ansvarig att uppbringa och dessutom är riksrättsinstrumentet nerlagt.

Trots det finns det fortfarande några av oss kvar vid länspumparna, men hur vi än pumpar stiger vattnet hela tiden och slagsidan ökar.

Har vi tur så finns det ett värdegrund vi kan ställa skutan på, i avvaktan på bärgare. Eller militär SAR-hkp.

Anonym sa...
1 december 2010 kl. 20:54  

Det är motigt i FM just nu

http://datainspektionen.se/press/nyheter/nej-till-forsvarets-personaldatabas/

stoMner sa...
1 december 2010 kl. 21:24  

Jag var inne på Försvarsmakten kommenterar men jag kunde inte själv kommentera det som sägs där eller ifrågasätta det som publiceras! Måste man ha en speciell webläsare eller?

De minsta de kunde göra är väl att länka vidare till bloggar som för en icke världsfrånvänd diskussion i de ämnen de avhandlar;)

Sinuhe sa...
1 december 2010 kl. 21:48  

Min tro är att Chefsingenjören tidigt insett att taktiken "ja med förbehåll" kanske inte skulle hålla ända in i mål. Jag känner dock ingen beundran för Försvarsmaktens, den attraktive arbetsgivarens, formella behandling av ett ärende av avgörande betydelse för en lojal nyckelperson.

Jag har skrivit lite mer på min blogg, och önskar Chefsingenjören välkommen till Det Civila Samhället. Du kommer säkert att klara dig alldeles utmärkt.

Mvh//S

C sa...
1 december 2010 kl. 22:33  

Håller med om att det är rätt skönt att vara civil numera.

FM ruttnar sakta. Undrar stilla när läget i FM åter ska bli stabilt. 5 år? 10 år? 20 år?

Kan det ha varit följande spiral som startade budgetkvävningen (sent 80 tal?)

Färre vpl -> mindre intresse för FM -> FM ett utgiftsområde politiker kan skära i utan att tappa så mkt stöd -> ännu färre vpl

Tillsammans med modet(?) att ha en liten vass FM var det lättare att motivera nerdragningar, men istället för att göra FM vass, skar man mest ner.

Sedan har FM orsakat mkt av sina egna problem då man tänkt att man kan bäst själv när det gäller organisationsstyrning.

Har jag fel?

/C

Anonym sa...
1 december 2010 kl. 23:28  

Läser ikapp bloggar samtidigt som tv:n står på (har varit bortrest offline och missat ovanligt mycket denna gång). Reklamdags. Reklam för att man ska nominera en vardagshjälte! Klockrent! Vill nominera CI!! Går in på hemsidan. Visar sig vara en pensionsfond. Som vill vara etiska. Därför inga vapen, krig eller soldater. Äsch då. Det blev ingen nominering för CI =(
Men han borde bli!

/Silvertärnan

AIRCHAOS sa...
2 december 2010 kl. 06:50  

Fick idag "erbjudande" om att anmäla intresse om att gå en utbildning till rekryterare till FM nya personal. Förbandet skall utbilda 12 st rekryterare,, som under 20 veckor kommande år, skall tjänstgöra i Göteborg.
Om jag inte anmäler mig frivilligt till denna tilläggsuppgift à 10 dagar så kommer den goda arbetsgivaren "peka" på någon. Undrar om denna utpekade person kommer rekrytera den personal som den som pekar vill ha!
Förr kunde truppförande officerare få soldaten att möta kulor och granater genom gott ledarskap som byggde på ömsesidigt förtroende. Dessa truppförande officerare verkar inte ha gått vidare i karriären utan släppt fram de som inte dög till truppföring.
De som sparkades ut och uppåt, verkar ha som främsta egenskap inom ämnet ledarskap, att söndra genom att härska..... Eller så har de inte gått utbildningen "Hör upp och hör sen" för (h)ÖRA verkar de inte göra.....

Anonym sa...
2 december 2010 kl. 07:46  

@ C m fl

Rekommenderad läsning: Agrells "Fredens Illusioner - Det Svenska Nationella Försvarets nedgång och fall 1988-2008" (ISBN: 9789173534178)

...stöder dina m fl teorier om varför det blev som det blev...

/GNog

Anonym sa...
2 december 2010 kl. 12:46  

"Formellt innebar SMS:et en kallelse till ett uppsägningsmöte för att Chefsingenjören där skulle delges det formella beslutet. Antalet människor som inte skulle tolka SMS:et som en uppsägning är nog lätt räknade."

Vilket egentligen säger mer om gemene man, inklusive svensk gammelmedia, än själva SMS:et.

Har verkligen läsförmågan sjunkit så mycket att ett så pass klart meddelande inte uppfattas korrekt?

/Rickard

Anonym sa...
2 december 2010 kl. 20:09  

@Rickard (som jag hoppas inte är Rickard Å, för då har vi ännu en karriärist utan fingertoppskänsla)

Uppsägningsbeslut brukar överlämnas skriftligen i samband med ett personligt möte. Jag har aldrig hört talas om att en arbetsgivare skickar kallelse till möte rörande uppsägning på det sätt som FM gjorde.

Eftersom det tydligt framgår exakt vad mötet avser så sker visserligen den formella uppsägningen vid mötet, överlämnandet av den skriftliga handlingen, men i praktiken, eftersom det är första gången arbetstagaren får reda på att han kommer att bli uppsagd, så finns det fog för att påstå att han blivit uppsagd via SMS.

Tänk efter lite och du inser att det blir ett semantiskt spel när man kallar till möte för att meddela något som redan framgår av kallelsen. Jämför t.ex. med att du får ett SMS från prästen som kallar till möte för att meddela att din far gått bort.

Sammanfattningsvis har du rätt vad gäller detaljerna, men du glömmer att lyfta blicken. Därför missar du helheten.

CAL

Anonym sa...
3 december 2010 kl. 10:37  

Skandal !!

Men som många andra är jag inte förvånad ... tyvärr

När skall måttet vara rågat ?

Föreslår "sympatistrejk"!
Nej inte så farligt som det låter men nu kring Jul skall vi alla få reda på hur viktig vi personalen är och hur mycket de uppskattar oss ...
Jag föreslår att vi i protest lämnar 30 min in i samlingen !!

/Kn J. Olsson

Anonym sa...
3 december 2010 kl. 22:22  

Vem med förståndet i behåll kan rekrytera in en ung människa till ett jobb i dagens FM.

Efter många år i FM tjänst behövs jag inte längre. Tack för det käre Sverker! Tiden fram till uppsägningstidens utgång kommer jag att ägna mig åt att i så stor utsträckning som möjligt sko mig på FM bekostnad.

"Svinhugg går igen"

Majoren sa...
6 december 2010 kl. 07:06  

FM slår (som vanligt) knut på sig själva. Det är upplagt för öppet mål i Arbetsdomstolen. Att först säga upp en medarbetare pga arbetsbrist och sedan lägga ut den lediga tjänsten som vakant visar bara på det absurda och oansvariga i myndighetens beteende.
Så Björn, lycka till i AD. Det bör bli en promenadseger. Ta inget under tre årslöner om FM kryper till korset.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade