Newsmill: Försvarsmaktens personalförsörjning

Nu har den nya Newsmilldebatten om Försvarsmaktens personalförsörjning startat. Först ut igår var initiativtagarna Skövde kommun och idag var det Officersförbundets ordförande Lars Freskers tur. Det är bara att instämma i Freskers ord:

"Försvarsmakten har endast en chans på sig att sälja in soldatyrket som ett attraktivt yrke. Och det tillfället är nu. Om inte de som nu anställs upplever att man kommit till en attraktiv arbetsplats med attraktiva arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter har Försvarsmakten förspillt sin chans. Rykten sprids snabbt och den bild som sätts nu är den bild som kommer att bli den bestående. Om Försvarsmakten misslyckas nu kommer myndigheten bli en arbetsplats med låg status som endast förmår att locka i lågkonjunktur. Det är ingen vild gissning. Det räcker att se hur det ser ut i andra länder. I Holland har man som värst haft vakanser på 7000 personer vilket motsvarar nästan en sjättedel av den totala personalstyrkan.

Så låt oss här och nu, en gång för alla, slå fast att ett yrkesförsvar inte kommer bli billigare än ett värnpliktsförsvar. Med det nya yrkesförsvaret får vi ett försvar bättre anpassat till militära insatser utomlands och andra militära uppgifter som inte kräver att hela Sverige ska kunna försvaras mot ett angrepp från en annan stat.

Med tanke på att vi lämnat doktrinen att Sverige ensamt ska kunna sköta sitt försvar är det kanske en nödvändig förändring. Men det måste få kosta vad det kostar. Det måste alla inblandade vara på det klara med."


Man får bara en chans att göra rätt och den chansen är nu.


Fler debattartiklar följer på Newsmill.

4 kommentarer:

Anonym sa...
18 november 2010 21:32  

Man kanske även skulle försöka sig på att vara en attraktiv arbetsgivare för den personal man redan har.

Löjtnant Johansson sa...
18 november 2010 22:09  

helt rätt herr anonym

facket missade också sin chans blev omkörda o förlöjligade när Sverker gasade på

skrev själv insändare en gång blev stoppad, kanske för jag kritiserade freskers civila klädstil...

snart tre veckor i PRIO inga registreringar blir billigt för FM

Upandaway sa...
19 november 2010 17:39  

Vad är billigast? Potemkinkulisser eller riktiga hus? Pappsoldater eller sådana som äter, bor och ställer krav?

Artikelförfattarna utgår från att vi vill någonting med vårt försvar. Men det gör vi inte. Därför lär försvaret få dras med vakanser...

Det här är bara ett sätt att lägga ned och spara utan att behöva ta skit för det. Man ger soldater usla villkor (även jämfört med alla andra länder som försöker sig på yrkesförsvar) och politikerna slipper ta ansvar för att ingen söker.

"Valfrihet" kallas det för. Och alla blir nöjda så länge exportverksamheten och högvakten fungerar.

Och generalerna protesterar nog inte heller allt för högljutt, nu får de ju pengar över till annat. Och alla pappsoldaterna ligger snällt i lådan och håller käften.

Anonym sa...
20 november 2010 14:10  

Lägg ner Försvarsmakten och satsa på bistånd.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade