Thailändsk följdorder

Idag meddelades att Thailand lägger följdorder på ytterligare 6 st JAS 39 Gripen och 1 AEW 340 (Saab 340 med Erieye spaningsradar på ryggen). Nyheten fick Saabs aktie att momentant stiga 5 % på en annars ganska sur börs.

För svensk del är det mycket välkommet att Thailand fullföljer del 2 av sitt köp av stridsflygplan. Thailand är en intressant och smickrande kund på så sätt att Thailand konstigt nog inte jobbar efter någon speciell hotbild. Istället har man som målsättning att vara bäst i ASEAN och valet föll då smickrande nog på Gripen som kommer att komplettera det thailändska flygvapnets äldre F-16. Redan det förra delköpet innebar också en ny partner för Sverige att dela taktiska och tekniska erfarenheter med. Förhoppningvis ökar thailandsaffären också möjligheterna på andra marknader och länder som Brasilien, Indien, Malaysia, Kroatien m fl.

De Gripen, samt radarspaningsflygplan, som säljs till Thailand är också intressanta på så sätt att de är utrustade såsom de svenska en gång var. Thailand får nu ett av världens absolut främsta luftförsvarssystem då man till Gripen och AEW köper en version av den svenska datalänk som Flygvapnet tidigare var utrustad med innan det stora säkerhetpolitiska vakuumet intog svensk säkerhets- och försvarspolitik och som gjort att Sverige inte längre har någon krypterad flygstridsledning. Om detta har som bekant SvD skrivit spaltmeter. Vi svenskar kan också tacka thailändarna för att vi fortfarande har sjömålsroboten Rb 15 till våra stridsflygplan. Också den var ute i kylan under vakuumet, men fick nytt liv då Thailand visade starkt intresse och sedermera också köpte denna sjömålsrobot, av många ansedd som en av världens främsta.

Flygvapnet får vänta på krypterad datastridsledning ytterligare ett tag tills MUST, Regeringen m fl är överens om vilka krypton som användas. Sverige kan nämligen inte tillverka egna krypton utan måste använda krypton från NATO eller USA och som icke NATO-medlem är ju sådant lite lurigt.


SvD, DN, DI, NyT, SR, Saab, FMV, , Försvarsministern

7 kommentarer:

Anonym sa...
23 november 2010 21:52  

Det är ju glädjande att industrin och någon annan nation kan få nytta av de tekniska, taktiska & operativa fördelarna av det vinnande konceptet "FV 2000" som vår egen nation lyckats spola ut med slaskvattnet.

Anonym sa...
23 november 2010 23:37  

våra tidigare stridsledningssystem inkl FV2000 som garanterade vår neutralitet i krig och ofred lades med ansvarigas politikers goda minne i slaskhinken då de var "särlösningar" som helt plötsligt inte behövdes. Någon trodde att USA/NATO's system (hyllvara??) skulle vara billigare? Tjohooo vad man bedrog sig till amerikanska leverantörers glädje, och vi gick ett evigt glapp på halsen, ett evigt beroende till USA/NATO. Jag förstår bara inte hur det kommer sig att vi inte även i folkhemmet erkänner detta, att vår suveränitet försvann när någon myntade begreppet särlösning!

Anonym sa...
24 november 2010 09:34  

Det är bara att gratulera Thailand till ett av världens vassaste flygvapen. Dessutom billigt som attan. De system som vi går mot just nu är inte alls av samma klass, MYCKET större och otympligare. L16 kräver lång planering innan en övning. Med våra gamla länkar var det inte en faktor. Det var bara att ratta in rätt frekv och krypto så var man med.

//Jarhead

Von Skrattmås sa...
24 november 2010 15:50  

@ Jarhead
Världens vassaste flygvapen ? Med en numerär av 12st 39 c/d och någon enstaka radiokulle för styrdata i södra Thailand. Vi får hoppas att kriget utspelar sig där.
Fn 4 piloter under utbildning. !

Anonym sa...
25 november 2010 11:07  

@Von Skrattmås

Inte världens vassaste utan ETT AV Världens vassaste. Viss skillnad

Faktum kvarstår, den länk kapacitet och modularitet som finns i det system som Thai köper kan L16 bara drömma om.

Planet är billigt i jämförelse med andra konkurrenter och dessutom väldigt bra, om inte bäst.

Erieye är också ett svårslaget koncept. En AWACS är större men det behöver inte Thailand ha bättre då att ha flera individer.


//Jarhead

Von Skrattmås sa...
25 november 2010 13:05  

@Jarhead

Faktum kvarstår, att 12 flygplan inte är mycket att hänga upp ett luftförsvar på. Av dessa, kanske väldigt högt räknat finns tio tillgängliga. Vad gäller termen vassaste flygvapen så tror jag att du menar materiel. Jag anser att det är personalen som driver runt detta som är nyckeln till framgång. Där finns ett stort kunskapsglapp innan man kan kalla Thailand för ett vasst flygvapen.
Att Länk 16 inte motsvarar vårt gamla länksystem håller jag med om, men jag har svårt att se att NATO kommer att göra en anpassning till den svenska modellen. Där vi nu så gärna är med och leker.

Anonym sa...
25 november 2010 15:53  

@ Von Skrattmås

Det är riktigt, det är matrielen som jag åsyftar.

Kunskapsmässigt så har de en del att hämta hem.
De gör framsteg, Men 3-6 å kommer det nog att ta. Det som de gjort är att de köpt matriel som de kan växa med i framtiden.

Sedan har du tyvärr rätt i att NATO inte kommer att anpassa sig ett dugg till Svenska särlösningar utan det blir vi som får anpassa oss.

Jag kan tycka att det är lite synd att vi anpassar oss till L16 om vi ändå inte kommer att skicka JAS utomlands. Vilket jag inte tror att Sverige någonsin kommer att göra.

//Jarhead

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade