Fp stöder en besparing på materielbudgeten

Enligt SVT stöder folkpartiet en besparing på Försvarets materielbudget för att finansiera ett utökat jobbavdrag. M och kd vill införa en ytterligare karensdag vilket fp motsätter sig.

En minskning av Försvarets materielbudget skulle drabba Försvarets förmåga hårt i detta skede pga omställningen till det populärt kallade insatsförsvaret där mängder av gammal materiel byts ut mot ny materiel som är NATO-anpassad och lämpad för andra klimat än det svenska. NBG saknar fortfarande en hel del materiel liksom Flygvapnets JAS-divisioner. Med andra ord kommer en nerdragning på flera miljarder inom Försvarets materielbudget att slå hårt mot Försvaret de kommande åren.

Försvarets inköp av materiel har med rätta setts som ineffektiv, men en nerdragning i detta skede kommer att göra det svårt för de sk insatsförbanden att nå den förmåga som stipulerats.

Om man nu absolut låst sig på att spara pengar inom försvarsbudgeten är mitt förslag liksom tidigare att ge ÖB friare händer att disponera försvarsbudgeten, istället för att låsa den i ett antal konton med vattentäta skott. Vidare bör man ta bort alla former av interndebitering inom Försvarsmakten som t ex Fortverkets och FMLOGs hyror som omsätter miljardbelopp.

Misstänker att det blir en fortsättning imorgon på det här.

SVT om budgetförhandlingarna

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade