Återigen de värnpliktiga som drabbas

Så fort det det sker en kortsiktig reduktion i Försvarets budget är det vanligtvis de värnpliktiga som drabbas först. Man kan ju med rätta fråga sig hur det kan vara så i en budget på nästan 40 mdr kr, men en bit in på varje år lär alla pengar redan vara låsta utom de som avses för det som kallas verksamhet. Verksamhet är just verksamhet, det som man ser av Försvaret, övningar utbildning etc och i princip de enda pengar som är hyfsat rörliga . Verksamhetskontona på förbanden är också rätt små redan från början. Genom att då ta bort övningar (effekten i det långa loppet av det är ju solklar) och utbildningar (liksom effekten av det) finns det inte heller någon plats kvar för värnpliktiga.

Jag håller med genmj Jan Salestrand att det enda som är värre än att inte ta in värnpliktiga för utbildning är att inte ge dem en god utbildning (SvD). Det är ett förräderi mot alla parter. De värnpliktiga som riskerar att inte klara av sin skarpa uppgift (väpnad strid), deras kollegor som de i långa loppet kanske riskerar livet på och slutligen skattebetalarna som inte får den effekt av Försvaret som man tror sig köpa. Riktigt tråkigt är det ju för de tilltänkta värnpliktiga som nu i många fall står utan sysselsättning då de inte sökt högskola etc pga sin kommande värnplikt.

Återigen står det alltså klart att försvarsbudgeten blivit sned (egentligen var det tidigare i år). Det finns alltså all anledning att begära att den blir mer flexibel. Det är ju inte första gången dessa besparingskrav dyker upp. När sådant händer är det det första som drabbas förtroendet för Försvarsmakten och framförallt blir motivationen hos värnpliktiga och framtida värnpliktiga drabbade.

Tyvärr är det ju också så att värnpliktsutbildningen blivit lite skev de senaste åren pga debatten om det som kallas "grå arbetskraft", befattningar och uppgifter där värnpliktiga jobbar istället för att delta i ren utbildning. Exempel på detta idag är bl a brandmän, flygmekaniker och en rad andra uppgifter inom framförallt Flygvapnet och Flottan. Den egentliga grå arbetskraften som idag är borta var skrivbiträden, kockar och andra depåvärnpliktiga. Därför får de värnpliktiga endast syssla med sin egentliga uppgift då de utbildas på den (några månader) och vid övningar. Resterande månader tillbringas med diverse andra utbildningar, huvudsakligen strid för att de inte ska kunna klassas som grå arbetskraft. Följaktligen kommer den värnpliktige att ha arbetat mindre med sin egentliga uppgift när denne muckar, än föregångaren för 10 år sedan. De värnpliktiga då klagade på att de var grå arbetskraft och dagens värnpliktiga klagar på att de inte får syssla med sina uppgifter Inom vissa fack har borttagandet av dessa tjänster gjort att det idag inte finns några värnpliktiga att tala om och det är därför mycket svårt att rekrytera nya officerare där.

Det som dock upprör mig mest i "nyheterna" om reduceringen i inkallade är följande uttalande (i SvD):

Försvarsmakten kan inte beordra oss. Vi har att slå vakt om de enskildas rättigheter. De värnpliktiga kan inte skyfflas hur som helst. Vi kan inte gå med på detta om inte den enskilde accepterar det, säger generaldirektör Björn Körlof vid Pliktverket.

Av detta kan man ju få för sig att Försvarsmakten är till för Pliktverket, och det skulle inte förvåna mig om det finns folk på Pliktverket som indirekt anser det. Tyvärr är det en allmän trend inom Försvaret att kärnverksamheten alltmer börjar bli till för stödfunktionerna.

Läs mer:

SvD: 900 vpl får ej rycka in, Proteststorm mot Pliktverket, Stor skillnad mot förr, Utdrag ur två brev, Stor förvirring bland värnpliktiga

DN: Arga värnpliktiga kräver placering

Edit:
SvD: Man får inte hantera utbildningen så
SVT Aktuellt Fredag 3/8

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade