Putin skramlar igen


I fredags meddelade Rysslands president Vladimir Putin att han beordrat om återupptagande av landets beredskappatrullering med kärnvapenbestyckade bombflygplan. Detta sätt att operera har inte förekommit sedan strax efter Sovjetunionens upplösning, då patrulleringen drogs in pga landets allmänna ekonomiska kaos.

Ett flertal bombplan av typerna Tu-95 och Tu-160 flög uppdrag i över både Atlanten och Stilla Havet. Flygningarna ut över Atlanten följde som vanligt norska kusten och avbröts i närheten av Färöarna. De ryska flygplanen skuggades också som vanligt av norska F-16.

För några veckor sedan genomfördes liknande övningsflygningar med ryska bombflygplan ner mot Nordsjön. Förra veckan genomförde man också flygningar mot amerikanska hangarfartyg i Stilla Havet samt mot den stora amerikanska basen på Guam. Samma vecka genomfördes också ett antal provskjutningar med kryssningsrobotar från ryska bombflygplan.

Det är tydligt att Putin med detta agerande vill visa Rysslands muskler och att landet fortfarande är en makt att räkna med. Frågan är bara av vilken anledning han anser det vara nödvändigt just nu?


Läs mer:

Brittiska incidentberedskapsstarter 1, 2
Flygningar mot Guam
Flygande kärnvapenpatrullering 1, 2

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade