Intervjun med ÖB i TV 8

SvD har lagt ut intervjun med ÖB från igår på sin webb-tv. Min uppfattning är att ÖB skötte sig mycket bra liksom han gjort i tidigare intervjuer. För en gångs skull har vi återigen en ÖB som inte drar sig för att ta ställning, även om det inte precis är enligt regeringens linjer. Alltså totalt motsatsen till vår förre ÖB.

I inslaget visas en karta över våra (större) pågående internationella insatser - Kosovo 460 man, Afghanistan 311 man, Libanon 77 man och Bosnien 24 man. Detta är allt Försvarsmakten mäktar med nuförtiden. Visserligen blir det skillnad nästa år om NBG (2000 man) sätts in, men då kommer också i princip all verksamhet inom Försvaret hemma i Sverige att avstanna. Detta i en Försvarsmakt vars huvuduppgift idag är internationella insatser. Med detta sagt vill jag påminna om mitt inlägg från i juli där jag bl a skrev följande om BA 01 1993:

"Försvarsmaktens huvuduppgifter var vid detta tillfälle i princip samma som vid det senaste sekelskiftet - Försvar mot väpnat angrepp, hävda territoriell integritet, stöd till civila samhället och slutligen internationella insatser. Internationella insatser då med mycket, mycket små bokstäver... Ändå genomfördes BA 01 (och senare en rad andra bataljoner på Balkan) med bravur utan större påverkan på FM:s övriga verksamhet."

Låt oss hoppas att Ryssland beslutar sig för att svalka av sin utrikes- och säkerhetspolitik de närmaste 15 åren, men det är väl lika troligt som att Försvaret åter har brigadförband innan 2010.

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade