Jag hoppas det finns en plan

Från januari till juni nästa år håller Nordic Battle Group (NBG) tillsammans med en spanskledd stridsgrupp beredskap som EU:s stridsgrupper för snabba insatser. Sverige är huvudnation i NBG och övriga nationer är Finland, Norge och Irland. EU:s stridsgrupper skall inom 10 dagar kunna börja en insats ca 600 mil från Bryssel. Ca 2000 svenska soldater kommer att delta i NBG av en total styrka på ca 2500.

Detta innebär att vårt engagemang utomlands eventuellt kommer att vara mycket stort, beroende på om NBG sätts in eller ej. De fyra stridsgrupper som hittills haft/har beredskap har ej satts in. Med så mycket trupp utomlands ökar självfallet risken för att vi kommer få hem stupade och skadade.

I dagens SvD kan man läsa en artikel om den amerikanska veteransjukvården, som sköts av Veterandepartementet. Veteransjukvården i USA kom till i början av 30-talet och har sen dess ansvarat för att vårda och rehabilitera amerikanska krigsveteraner. Man sköter även om administrationen av förmåner och bidrag till krigsveteraner. Dessa förmåner och bidrag består bl a av pensioner, bolån, utbildning, mediciner, sjukvårds- och livförsäkringar och begravningar. T ex kan man fortfarande söka förmåner och bidrag för deltagande i kriget mot Mexico 1916.

Man skulle ju kunna säga att Sverige som fortfarande kräver sina soldater i utlandstjänst (självklart även här hemma) på förmånsskatt för gratis logi och mat när man bor i tält och äter frystorkat, har en hel del att lära här. Avtalen för vår personal i utlandstjänst är inte speciellt imponerande. T ex motsatte sig Arbetsgivarverket en ordentlig livförsäkring för militär personal i utlandstjänst. Försvarsmakten fick till slut möjlighet att på egen hand gå in och täcka livförsäkringar som den enskilde tecknar och som egentligen inte kommer att gälla i ett konfliktområde. Detta kräver att den enskilde nu försäkrar upp sig ordentligt.

Det jag egentligen ville komma till är att det i Sverige krävs (och skulle ha gjorts långt tidigare) att man skapar ett ordentligt skyddsnät för våra veteraner. Under 90-talet togs några steg framåt efter erfarenheterna från Balkan. Självklart finns det en hel del kritik mot Veterandepartement i USA, men jag tror att det finns en hel del att lära där och brister att fylla i det svenska skyddsnätet för soldater som skadas eller stupar. Fråga bara folket på utlandsstyrkan.com.

Som alltid är det ju på kort sikt billigast att vara efterklok, så man bör inte förvänta sig så mycket. Försvarsbudgeten kan ju ändå sparas 10 %...

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade