Vill ni ha det som i Sovjet?


Så lyder parollen på en affisch i Ung Vänsters senaste kampanj, självklart klistrad på ett elskåp. Frågan är om man ska skratta eller gråta? Det är ju enklare att räkna de ung vänster-politiker som tar avstånd från Sovjetunionen och dess mörka historia än de som ser upp till hammaren och skäran. Det är mindre än tio år sedan Ung Vänsters dåvarande ordförande Jenny Lindahl sa att "det faktiskt inte är så att Lenin är någon massmördare" i en intervju i Sveriges Radio.

2004 genomförde Front i P 3 en enkät bland förtroendevalda i Ung Vänster. 30 % av dem ansåg inte att Kuba var en diktatur och över hälften såg hammaren och skäran som en positiv symbol. Lämplig läsning för dessa Sovjet-romantiker borde vara Signe Kaskelas "Under Stalins diktatur" som finns tillgänglig i sin helhet på nätet och som handlar om hur det var att vara Kirunasvensk. Tidigare har de svenskar som återvände efter att ha missletts till att emigrera till Sovjetunionen under 20- och 30-talen varit utfrysta av vänstern och historien om dem har "inte existerat" på klassiskt kommunistiskt manér. Efter mycket intern debatt bad Vänsterpartiet slutligen härom året Kirunasvenskarna om ursäkt. Den stolte kommunisten Lars Ohly hade tidigare personligen stoppat en ursäkt.

Idag kan man läsa att det borgerliga blocket i den senaste mätningen åter knappar in på oppositionen. Då kan det vara aktuellt att repetera vad de olika partierna står för med Knappnytts utmärkta redovisning och samtidigt passa på att lära sig mer om Ung Vänster och kommunismen.
Kirunasvenskarna:
Wiki, DN

4 kommentarer:

Anonym sa...
19 augusti 2007 18:37  

Öööhhh, OK! Men vad har detta att göra med SIFO-undersökningen i SvD, som denna blogg uppenbarligen var länkad till!?

Avsikten kanske var att plocka några billiga politiska poäng på något sätt, men det doftar bara virrig desperation, eftersom det inte finns någon förankring till SIFO-undersökningen...

PC sa...
19 augusti 2007 21:20  

Är det du eller någon annan som fejkat ihop affischen om Sovjet och Ung vänster? Själva kan de inte ha gjort den.

Anonym sa...
19 augusti 2007 21:20  

Du berör själva kärnan av det paradoxala med V. Rätt var det är, mitt i allt testuggande hittar de rätt i vissa frågor. Det är som med den där skatten på fiktiva vinster i IT-bolag som sossarna ville driva in. Den drabbade inte V:s väljare utan i själva verket folk de normalt skulle avfärdat som kapitalister, men de fann den så orimlig och orättvis att de ändå var emot den. Kanske är det idealisterna i dem som ger sig till känna. För övrigt saknar jag en stark borgerlig röst mot övervakningssamhället.

Filmen var bland det roligaste jag sett i år. Fast SAP saknades även om kung Göran I syntes på slutet.

Wiseman sa...
20 augusti 2007 17:50  

Anonym: anser du att inte finns någon koppling så varsågod och gör det. Själv tycker jag det finns det.

pc: Affischen sitter anslagen runtom i landet och ingår i Ung Vänsters senaste kampanj. Frågan "Vill ni ha det som i Sovjet, Reinfeldt?", ställdes också i Ung Vänsters ordförandes (Ida Gabrielsson) inledningstal vid årets riksting. Läs hela talet här: http://www.ungvanster.se/upload/Riksting2007/ida_tal_herrang.pdf


populisten: Knappnytt-filmen kom några veckor innan valet förra året. Borde ha sänts på tv, eftersom den på sätt och vis är mer informativ än många andra valprogram var som sändes. Andra höjdare är t ex filmen om fjortisar som innehåller en del språklära.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade