Det inneboende JAS-hatet

I gårdagens Aftonbladet skriver Lotta Gröning om det eventuella norska JAS-köpet. Man behöver inte läsa längre än första meningen för att se var det kommer att sluta. Lotta Gröning tycker inte om JAS, men hon vet tydligen det mesta som finns att veta om JAS, om man definierar att allt som finns att lära om JAS någon gång har stått i hennes egen tidning.

Lotta Gröning tolkar nerdragningen i antal JAS i Flygvapnet med att det är ett dåligt flygplan. Det håller inte måttet. Att sedan beställningen och kravspecifikationen gjordes i en annan tidsera och hotet bodde 30 mil från Stockholm istället för som nu i en annan världsdel har inget med saken att göra. Ej heller att den dåvarande regeringen helt motsatte sig att svensk materiel skulle kunna fungera med utländsk.

Vidare kan man fundera på vilka norska journalister som Lotta Gröning refererar till. Jag måste säga att de artiklar jag läst ang. ett norskt JAS-köp har varit rätt positiva. Vad jag förstår är det också Grönings norska partikollegor som är mest postiva till ett köp från Sverige.

Lotta Gröning verkar också ha bättre källor än jag då hon med bestämdhet hävdar att planen inte håller måttet. De jag har talat med som tillbringade en stor del av sommaren med att mäta sina krafter med det amerikanska flygvapnet i USA säger något annat, men de har förmodligen fel. Inte nog med att flygplanen inte håller måttet utan piloterna springer tydligen runt och ljuger också. Det är nog bäst att norrmännen får sköta det svenska luftförsvaret också i sina nya amerikanska flygplan när de fått dem om 10 år. Låt oss lägga ned Flygvapnet under tiden - hotbilden är ju ändå minst 10 år bort. Fast jag kan ju slå vad om att försvarsbudgeten kommer att kosta 40 mdr om året ändå....

Edit 26/9 20:00 Lotta Gröning rekommenderas att läsa denna artikel av en av världens främsta stridsflygjournalister (amerikan). Av någon anledning är han inte speciellt imponerad av JSF. Gripen verkar däremot falla honom mer i smaken.

12 kommentarer:

Anonym sa...
25 september 2008 19:50  

De röda är ju inte riktikt kloka:)

Anonym sa...
25 september 2008 21:18  

Ja det är ju lätt att tycka när man inte vet något. Och den kunskap som de flesta besitter i frågor vilka ligger utanför deras specialområde tenderar att genereras av den rundgång som finns i pressen. Och tydligen har inte JAS-krasherna klingat ut än.

Problemet är att man baserar artiklar på artiklar på artiklar. Och i varje steg sker en form av informationsinavel när ännu ett lager information försvinner under osthyveln och ersätts med tyckande.

Så om man ägnade lite mer tid åt att gå tillbaka till den ursprungliga källan och analys av denna så skulle vi inte ha lika mycket problem med fördummande och ickeinformativa inlägg av det här slaget.

Man kan inte resencera en bok efter att endast ha läst omdömen från några vilka inte heller de läst boken. Det torde sålunda vara uppenbart att man av analoga anledningar inte kan dra slutsatser på det sättet i andra sammanhang.

// T

Kungen sa...
25 september 2008 22:32  

Det som skrämmer mig mest är att en politiker kan slänga ur sig sådana totala felaktigheter i ett ämne som hon tydligen inte har en aning om. Detta är förmodligen inte det enda ämne som vi ser okunniga "glappkäftar" yttrar sig i men tyvärr så är det många som lyssnar och tror på dessa utlägg. Var istället stolt över vårt "know how" samt att vara svensk. Är det dom vassaste knivarna i lådan som blir politiker??

Anonym sa...
25 september 2008 22:51  

Kul att läsa att även du, Wiseman. kan vara lite sarkastisk ibland. Visst blir man mörkrädd ibland när man ser på vilka dålig grunder våra förtroendevalda för sina diskussioner.....

// en användare av det odugliga JAS

Kungen sa...
25 september 2008 22:52  

Jag blir så upprörd när jag läser vad denna fröken skriver. Jag har jobbat/pratat nära människor som visat våra jasar både i Alaska och Nevada så jag vet exakt vilket avtryck som gjorts av det svenska griparna. Detta går helt stick i stäv med vad som antyds i artikeln. Jag vet även ganska exakt vad JSF:n går för och vilka problem de brottas med så visst är det fantastiskt att en svensk debattör kan skriva ner ett eget projekt som kanske precis håller på att få sitt stora genombrott. Eller är det kanske så att vi har råd att gå miste om en exportsucce bara för att den svenska janten ska baktala omkull hela projektet i en orgie av okunnighet.

Trekman sa...
26 september 2008 15:04  

Lotta Gröning har alltid gnällt på JAS Gripen och är en bra symbol över vänstern hat över något dom inte förstår. Det enda dom förstår det är att Gripenprojektet drevs igenom av en borgelig regering. Och därmed så är det per vänsterns definiton ett dåligt projekt.

Anonym sa...
27 september 2008 02:01  

Apropå länken du lämnade finns en mycket intressant länk till RANDs (ett konsultföretag) analys av F22s möjligheter att försvara Taiwan mot Kinesiska SU35or (inge vidare faktiskt, i bästa fall crashar de i vattnet när de får slut på bränsle)

http://www.flightglobal.com/blogs/the-dewline/2008/09/download-infamous-rand-air-pow.html

JSF är med på ett hörn också (sent i rapporten, läs i kommentarerna), och där beskrivs den som "dubbelt underlägsen": dvs. kan varken springa eller manövrera undan om de skulle få lust.

I graferna som var till går det upp för en just hur osmidig JSF faktiskt är...! Tyvärr är inte Gripen inplottad.

Anonym sa...
27 september 2008 22:09  

JAS är ett högpresterande flygplan.
Kanske en medioker vapenplattform.Hursomhelst finns det alldeles för liten kontroll på presumtiva sabotörer samt för få krigsbaser i Sverige för att flygplanet skall kunna göra nytta i ett krigsläge.Tråkigt men troligen sant!

Anonym sa...
29 september 2008 08:56  

Kan det vara så att Lottas inneboende JAS-hat beror på att hon tidigare bodde precis under ut och inflygningsvägen till Kallax flygplats?

Anonym sa...
1 oktober 2008 10:45  

Tror ni hon kommer att referera denna artikel i nästa inlägg?

http://www.defenseindustrydaily.com/The-F-35s-Air-to-Air-Capability-Controversy-05089/#more-5089?camp=newsletter&src=did&type=textlink

Nedslag sa...
7 oktober 2008 12:25  

You go wiseman.

Jag gillar JAS. Är stolt över att få ha sett dem på nära håll.

Och jag har en förgylld, som jag bär på mitt kavajslag när tillfälle ges.

;)

Klas sa...
21 oktober 2008 10:53  

Hittade en debatt om JAS vs JSF på en norsk siad:
http://www.root.no/forum/index.php?s=78f050f9415d54a7a35030735050ebd6&act=Print&client=printer&f=12&t=9260

kan ju vara intressant :)

Dessutom en video (troligen uploadad av en svensk) med reklamvideos för Jas och JSF:
http://www.truveo.com/JAS-39-vs-JSF-35/id/3977978913

Att Norge skulle välja Jas är dock rätt osannolikt väl ?!
Det är som att vända sig lite åt sidan åt NATO !?

/K

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade