Staten är sjuk

Staten är sjuk. Man tror att man har hört allt, men det har man inte. Nyss höll jag på att sätta maten i halsen när jag hörde på nyheterna att Kronofogdemyndigheten redovisar förlust (!). Eftersom man ligger 60 milj kr back detta år är det risk att man måste sparka anställda.

Här får man lust att utbrista i ett fjortisaktigt "Hallå!?". Hur kan Kronofogdemyndigheten göra förlust? Hur kan överhuvudtaget staten göra vinst? Statlig verksamhet ska inte vara vinstdrivande. Staten är till för att ta hand om alla de gemensamma saker som enskilda människor inte ska behöva syssla med för att vi är starkare tillsammans och den enskildes arbetsinsats behövs annorstädes. Sjukvård, skolor, polis, försvar - det är sådant staten är till för. Det är inte vinstgenererande. Dock kan man ju fundera om inte Kronofogdenmyndigheten är vinstgenererande för statlig verksamhet, men man kan ju inte ha ett avkastningskrav på kronofogdemyndigheten. Det är ju absurt! Återigen är det dessa löjliga interna debiteringar som spökar.

Det här är lika korkat som förra året när man avsåg att spara in på tullen och sparka tullare. Tullen liksom kronofogden genererar mer inkomster till staten, från sådana som inte anser att de ska behöva ta samma ansvar som alla vi andra skattebetalare. Snacka om att skjuta sig själv i foten.

Var har det sunda förnuftet tagit vägen?

3 kommentarer:

Anonym sa...
29 september 2008 00:36  

Precis! Helt galet är det. Smygbeskattning är det korrekta benämningen på eländet.


PS Undrar när regeringen och riksdagen ska börja bli vinstgivande?

Anonym sa...
29 september 2008 06:24  

Man skulle nästan tro att staten är ett aktiebolag, kursen är som Teligents nu ungefär:P //
J

Anonym sa...
5 oktober 2008 19:58  

Som sagt: hallå!? Du skriver alltid initierat om försvaret och försvarspolitiken, men här har du gett dig in på ett ämne du tydligen inte behärskar. Det finns inget avkastningskrav på Kronofogdemyndigheten. Myndigheten har ett anslag på statsbudgeten och det som har hänt är att myndigheten har haft dålig koll på sina utgifter och räknat fel så att de medel som riksdagen anslog i december nu visar sig vara för lite för att klara den verksamhet man ska bedriva. Precis som Försvarsmakten lämnade alltså fogden ett missvisande budgetunderlag till regeringen våren -07 (FM räknade fel på 1,5 miljarder kronor, dvs lite mer än de 60 mnkr som KFM nu saknar). Det är allvarligt och bör leda till åtgärder från regeringens sida för att myndigheten ska bättra sig, ungefär som regeringen nu gör för att FM ska rycka upp sig vad gäller planering, redovisning och uppföljning. Fogdeverksamhet är för övrigt en central uppgift för staten, det räknas inom statskunskapen in som en självklar del av nattväktarstaten - vid sidan av tex polis, rättsväsende och försvarsmakt.

PS. Regeringen har avkastningskrav på några statliga verk, tex Fastighetsverket och Fortverket och det kan du med fog fortsätta ifrågasätta tycker jag.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade