Saved by the bell

or the Russians... Partiledarna i Regeringen berättar idag på SvD Brännpunkt att det inte blir några förbandsnerläggningar denna budgetperiod. Det innebär att alla landets försvarsanställda kan andas ut och återuppta de bygglov, renoveringar, barnplaner och andra investeringar som man i våras fick lägga på hyllan. Nu gäller det att smida innan Anders Borg ändrar sig.

Mikael Holmström på SvD går rätt långt i sin analys om verkningarna av detta glädjande beslut. Förhoppningsvis får han rätt. Den som definitivt fick rätt är förre försvarsministern Mikael Odenberg. Det kunde dock inte statsminister Fredrik Reinfeldt med att säga i Nyhetsmorgon. Han ville hävda att vad Odenberg avsåg och dagens besked är två olika saker. Så ser inte jag det. Jag hoppas verkligen att SvD eller något annat riksorgan lyckas få tag i Mikael Odenberg för en intervju om regeringens nya linje. Det vore fantastiskt kul! Inom någon dag kommer vi också kunna se försvarsministern lydigt förespråka samma linje, som han tidigare motsatt sig. Duktigt! (Kl 10:50 Vad var det jag sa? Tolgfors pressmeddelande)

Jag tror inte regeringen pallade trycket efter kriget Georgien i augusti. Redan under sommaren var det ju en mycket stor opinion (enorm för att handla om försvarsfrågor) som uttryckte sitt ogillande för den förda försvarspolitiken, vilket ju traditionellt har varit de borgerligas paradnummer. Att fortsätta på inslagen linje efter Georgien hade ju inte varit annat än politiskt självmord, vilket jag tror Lars Leijonborg var den förste att inse och jag tror att det uttalande han gjorde i försvarsfrågan mycket väl kan har varit ett ultimatum till övriga alliansen. Moderaternas ledamöter i försvarsutskottet verkar också ha fått ett tidigt klart bakåt att yttra sig i frågan.

Nu finns förhoppningsvis pengarna för att fortsätta på samma nivå som tidigare. Dock hoppas jag verkligen att man gör något åt det enorma ekonomiska slöseri som utgörs av stödorganisationerna FMLOG, FortV m m. Viss förhoppning finns ju efter att försvarsberedningen pekat åt det hållet, liksom att f d generaldirektören nu håller i en utredning på området. I framtiden vill jag inte uppleva absurda saker som att FMLOG höjer priset på den ammunition som varit gratis (eftersom det finns så man kan gödsla med den från invasionsförsvarets dagar), eftersom befälen slutat ta ut den dyra ammunition för AK 5 och istället tagit ut AK 4 till de värnpliktiga. Exemplet visar ju hur det på förbandsnivå är omöjligt att spara med dessa "stöd"organisationer som ständigt har ett vinstkrav på sig. Det är ju fullständigt självklart att FortV måste höja hyrorna på alla andra lokaler för att nå samma vinst om regementet rationaliserar och säger upp kontraktet för gamla ladan.

Moment 22 måste utgå ur Försvarets ekonomiska system och DET är ingenting som Försvarsmakten kan åtgärda. Det är ett politiskt beslut.

Som officer och försvarsvän ska man dock inte andas ut helt ännu. Fortfarande kan det komma organisationsförändringar, som att vissa förmågor och enheter stryks ur organisationer, även om alla grundutbildningsförband finns kvar. Det kan t ex röra sig om minskat antal stridsfordon, färre flygdivisioner. Om detta har inget sagts ännu. (Vilket också kommenteras på mil.se)

Fortfarande kvarstår också det viktigaste arbetet, som nu riskerar att hamna i skymundan då regeringen kan ha lyckats med att vagga stora delar av opinionen till sömns igen - att säkerställa att vi har en trovärdig försvarsförmåga. Dit är det långt, och det kommer att kosta.

9 kommentarer:

Forsno sa...
13 september 2008 11:45  

Det här är ett nödvändigt, och i slutändan oundvikligt, första steg (oundvikligt därför att Moderaterna riskerade partisplittring annars).

Det är dock en omvändelse under galgen och det visar sig först i vårens försvarsbeslut vilka konsekvenserna blir på sikt.

Vi kan trösta oss med att avrustningen verkar ha avbrutits, men det är mycket riktigt långt kvar till ett försvar som kan lösa sina uppgifter på ett trovärdigt sätt.

Anonym sa...
13 september 2008 12:05  

Äntligen någon typ av goda nyheter! Det är glädjande att inga fler förbansnedläggningar kommer att genomföras. Men nu gäller det att gå vidare och åka försvarets slagkraft, utbildningsförband är en sak och skarpa förband någonting annat. Inledningsvis borde åtminstone de tre mekaniserade regementena (P7, P4 och I19) få större budget och i uppdrag att sätta ihop en brigad vardera, samt en ny mekaniserad brigad utbildas på Livgardet i kungsängen (kapaciteten för att utbilda mekaniska förband finns där).

Anonym sa...
13 september 2008 13:19  

Men det går ju bara tillfälligt utnyttja materielanslaget.
Här krävs en ordentlig omfördelning inom budgeten för att åstadkomma stabilitet.
Varför ständigt dessa brandkårsutryckningar i Sverige?
Finland har inte dessa problem.

Olaus

Anonym sa...
13 september 2008 14:59  

Tjaa! Några saker jag vill ta upp, först en fråga:
Har officerarna tagit bort AK5an från utbildningen och satt in AK4 igen? för att det är billigare?

Troligtvis kommer Försvarsmakten snart att få ettt överskott medtanke på att NBG rustar av samt att 2011 sägs det ju att de ska skjuta till ytterligare 2.3 Miljarder. är det till NBG2 då eller?

Många tror nu att trenden har vänt med nedskärningar, men sakta i backarna, det skulle förvåna mig mycket om inte degrönakommunisterna och sossemaffian kommer börja skära igen, för att beskota välfärden och miljonprojekt i förorten!

Wiseman sa...
13 september 2008 15:24  

Anonym 14:59: Det var ett exempel på ett lokalt initiativ för att försöka säkerställa att de värnpliktiga kunde genomföra skjutövning i tillräcklig mängd när budgetnerskärningar gjorde att man inte hade råd med 5,56 ammunition. I det långa loppet spelade det ju ingen roll. Alla grundutbildningsförband använder AK 5.

Jag tror inte det blir något överskott för att NBG 08 rustar av. Sådant är planerat sedan länge. Likaså är budgeten för BG 11 inte helt fast men ändå är ramarna uppsatta. Förhoppningsvis är materielsituationen bättre till BG 11, och de organisationsutkast jag har sett tyder på att man dragit en del lärdomar från NBG 08.

Nyanserad sa...
13 september 2008 17:17  

Försvarsmaktens personal behövde inte vänta så länge på en väl underbyggd analys av behovet av en försvarsmakt...

Resurser och uppgifter är plötsligt i balans!

Anonym sa...
13 september 2008 21:29  

Att man nu omfördelar ekonomiska medel är i sig positivt men som jag ser det skjuter man problemet framför sig.

Nu behövs en ordentlig utredning om framtidens försvar där man är överrens mellan blocken. Värnplikt eller inte? Blandning som nu?

Man bör göra omstruktureringar för att effektiviser och man bör nu se till att ha en långsiktig lösning men med flexibilitet att minska eller öka utbildningen efter behov.

Vissa förband bör omlokaliseras med resultatet att GU-plattformar läggs ner.....

Hur det ligger till med FMLOG o FortV är som du säger helt absurt. Hur kan det tillåtas vara så här?

Wiseman sa...
13 september 2008 23:29  

Gus: Det är precis lika illa inom annan offentlig verksamhet. T o m socialförvaltningen har avkastningskrav på sig och man har priser på utredningar etc. Inom landstingen och kommunerna är det bara att ersätta FortV med det lokala fastighetsbolaget (inom Stockholms läns landsting är det Locum) och för övriga staten är det Vasakronan som ju öste pengar över Persbrandt för den rikstäckande reklamkampanjen på bästa sändningstid. Ledsen om jag raserar din världsbild.

Anonym sa...
14 september 2008 01:13  

Ja, vad ska man säga? Helt sjukt........

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade