Pinsamhet eller säkerhetshot?

Allan Widmans senaste blogginlägg är högst läsvärt. Han reflekterar över den högst tveksamma takhöjden i Försvarsmakten. Bl a skriver han så här:

"Min uppfattning är att sekretess inom Försvarsmakten och delar av Regeringskansliet ibland beror mer på en önskan att pinsamheter inte ska komma till allmän kännedom, snarare än en verklig menbedömning."

Widmans förtydligande i slutet av inlägget är också värt att lägga på minnet.

6 kommentarer:

Anonym sa...
24 mars 2009 07:33  

Pinsamheter har alltid varit en viktig faktor vid menbedömningar. Eftersom sekretesslagen inte har någon "pinsamhetsparagraf" gäller det att uppvisa en stor kreativitet på jakten efter formella sekretessgrunder som håller i kammarrätten.

Delar av HKV har excellerat i denna konst och nådde Oscarsnivån i samband med den s.k. "Helikopteraffären" för en sex-sju år sedan.

Anonym sa...
24 mars 2009 20:44  

C PROD har under dagen sålt budskapet GLC/NOC.
Man måste säga att han har karaktär, en enig åhörarskara är emot hela idén.
Frågor och sakargument möts med "Det ska man titta närmare på" "det kommer senare i processen" " en utredning undersöker det just nu"
Känns som att alla närvarande är gisslan för att man vid redovisning i en högre nivå ska kunna säga att information och dialog har skett på bred front.
C PROD var en man, våga ta beslutet som är bäst för FM, skattebetalarna och personalen!
// Johansson

Anonym sa...
25 mars 2009 05:59  

Tja, vad skall C PROD göra ?

Han, C INSATS, EKDIR & PERSDIR mfl. har ju samrådstecknat såväl svaret på planeringsanvisningarna, FMUP & budgetunderlaget efter väl genomförd analys och beredning inom respektive stab. Resultatet av denna beredning är väl att GLC/NOC är den mest effektiva & rationella lösningen för FM ......

Anonym sa...
25 mars 2009 15:19  

Man kan väl knappast förvänta sig någon form av lyhördhet från våra "kära" företrädare i försvarsmaktsledningen. På tal om pinsamheter så läste jag ÖB:s tack för de här åren och för det stora och starka stöd han haft från hela peronalen.........?
Har han aldrig studerat resultatet från någon av alla dessa påkostade medarbetarundersökningar? Så C PROD handlar väl bara i chefens anda, gå på som en krokodil. (stor mun och inga öron)

Anonym sa...
26 mars 2009 09:53  

HKV hantering av helikopteraffärer är pinsamt från början till slut. Ryd haveriet är det bra exempel, operationen innan SHK släppte sin rapport kallades "damage control". Några få ord från chefen om att ta hänsyn till de anhöriga men sedan handlade det bara om att möta mediastormen med vilseledning och omvinkling. SHK lade stort fokus på organisationens problem och lite på pilotfel. FM gjorde tvärtom! Jag vill inte påstå att man ljög på mil.se MEN eftersom jag kan en del om mediastrategi så syntes det så tydligt att man genom att vinkla om historian lite samt publicera den dagen innnan SHK rapporten kom i vanlig media kunde man på något sätt mildra effekten. Men då undrar jag: Varför inte göra en pudel eller åtminstone en halv pudel som LO kvinnan! VI ÄR INTE BÄTTRE ÄN SÅ HÄR, FÖRLÅT!!! Men icke!!!! En av cheferna såg t.o.m detta som ett pradigmskifte, hur kan FM få skulden? Wake up! Vart har du varit sedan 1997? SHK har kritiserat organisationen sedan vi började slå ihjäl helikopterpiloter.
Stödjer någon tidigare talare som tyckte att vissa chefer bör bytas ut...om FM går genom en förändring kanske även de gamla cheferna bör flytta på sig? Dom har ju trots allt skapat det "gamla" systemet! MEN vänta dom tycker ju att det är personalen som är det strategiska problemet... Den vill ju inte göra det den blir tillsagd..... Löser det problemet?

Anonym sa...
26 mars 2009 20:10  

Appropå pinsamt kontra skerhetshot!
Sitter och bläddrar i den ultimata pinsamheten Försvarets Forum. Två sidor propaganda med av o pågående ÖB. Det kastas floskler fram och tillbaka mellan dem. Undrar hur mycket som är deras uttalande och vad som är fabricerat av anställda spökskrivare hos informationsdirektören.
Idag såg jag också filmen från installationen på Karlberg, producerad av säkhotets förespråkare Combat Camera.
Att Sverker vill ta över stafettpinnen och beordra oss officerare i utlandstjänst förstår jag mycket väl. Även fast jag inte är Rocket Scientist, skånske Sverker vill väl också fjäska in sig till en framftående position vid en stab efter några år som ÖB. Det verkar som om våra generaler har fått ett nytt mål att sträva emot, Stabsofficer i utlandstjänst. Det verkar som om C isats också fikar efter något liknande nu när han skall placera flyg i målet, Tp 84 i Masari Shariff.
OK, jag anmäler mig frivilligt till ett slikt jobb vid någon stab med EU förmåner.
CV: 55 år, Lt, varit på en o samma arbetsplats i snart 30 år, 2 utlandsmissioner, lönekrav (och nu tar jag i) 35000 sek. Kan skriva och läsa engelska bra, tyska sisådär. Franska glöm det!
Men jag räknas väl som säkerhetsrisk med min begränsade erfarenhet.
Ner med Sverker ätten
och fram för de Erikska götarna!
ARN

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade