Neppelberg fick svar

Svaret står att läsa i SvD. Inte oväntat är det en skopa ovett inbakat, vilket Strilaren analyserar mera, liksom svaret.

För egen del kan jag bara konstatera att det känns mycket, mycket märkligt att vi frivilligt ser till att sänka vår egen förmåga så pass mycket som vi gör genom att sluta använda stridatalänk. Man sänder Flygvapnet stridsledning tillbaka till andra världskrigsnivå. Måhända man inte tror att den behövs idag eller nästa år, eller tre år efter det för det nationella försvaret, men varför har vi i så fall överhuvudtaget ett försvar? Varför inte utrusta Hemvärnet med batong?

Strilaren återkommer till just länkförlusten, liksom det nya ledningscentralprojektet (som ju verkar vara av samma typ som tunnelprojektet i Hallandsåsen - så mycket prestige att det aldrig går att stoppa...) i ett annat inlägg. Se gärna också filmen nedan som han länkar till. Genom datalänk blir man mycket mindre känslig för den störning som visas. Vad som inte visas är radiostörning som man blir fullständigt handikappad av utan stridatalänk och hoppfrekvenser.
För jägare, pansarknektar och sjöbjörnar kan detta förefalla som ytterligare en dyr leksak för Flygvapnet. Men fundera hur ni skulle lösa er krigsuppgift om man för jägaren tog bort Ra 195 och ersatte med en brevduva, för pansarknekten plockade bort alla Ra 180 och istället lät strvkompanichefen försöka leda förbandet med en rapportkarl, och till sjöss ersatte radiosambandet med de gamla semaforerna. Vi kommer ju ändå inte att behöva något av ovanstående eftersom det inte blir krig. Glöm försvarsgrensrevir utan försök tänka försvarsmaktshelhet.

Jag har en känsla av att det kommer att dröja mycket länge innan man lyckats återta den förmåga vi nu lägger ner, om någonsin, eftersom ersättningssystemet bygger på ett NATO-medlemskap för full funktionalitet (annars får man inga koder till krypteringen).

12 kommentarer:

Anonym sa...
11 mars 2009 23:39  

Slå på ljudet och avnjut radarfilmen - en speaker förklarar vad som händer.

För övrigt kan nämnas att ÖB höll anförande vid FHS häromdagen och uttalade sig då vid tre tillfällen i ytterst negativt om bloggande officerare.

Anonym sa...
12 mars 2009 06:06  

Bekräftar väl bara att ÖRA var ett luftslott som aldrig var meningen att förverkligas - på riktigt !

Wiseman sa...
12 mars 2009 06:41  

Strilaren: Så trevligt. Var han negativ i största allmänhet eller var det mot någon speciell grupp av bloggare? På vilket sätt var han negativ?

Anonym sa...
12 mars 2009 09:07  

Kan någon upplysa mer exakt om hur ÖB uttryckte sig om bloggande officerare under sitt anförande på FHS? Det känns som om FM återigen inte förstått det här med demokrati, åsiktsfrihet, offentlighetsprincip mm. Högt i tak det har man möjligen i kyrkan nuförtiden. I FM är nog en liggande ställning att föredra för att inte köra huvudet genom taket.

Anonym sa...
12 mars 2009 19:33  

Jag förstår att ÖB tycker de är jobbigt med bloggande officerare.
Då kommer de ju fram sanningar, något som bevisligen inte finns på FML:s agenda. Och min teori är att lojaliteten bland officerare nu är så låg, att yttrandefriheten kommer nyttjas frekvent några år framåt. Denna lag borde för övrigt C insats läsa in sig på..., snacka om att lyckas klampa i klaveret! Näe de é nog dags att generalerna förstår att det finns tänkande individer även bland fotfolket! /En av fötterna

Anonym sa...
12 mars 2009 19:43  

So if you are having a problem with people you are not alone. President Clinton once said running a country is a lot like running a cemetery; you've got a lot of people under you and nobody's listening.— in a speech at Galesburg, III.

Anonym sa...
12 mars 2009 19:54  

Det finns säkert försvarsanställda som tycker att det är ett j...a gnäll över avsaknad av stridatalänkar och byggandet av GLC/ NOC. Men om detta vansinne inte stoppas väldigt fort så har FM snart fått en gökunge i boet alt svart hål, kalla det vad ni vill.
Risken är att vi kommer att fortsätta kasta miljarder in i ett projekt som dessutom är sämre än det vi redan har eller kan skaffa oss med betydligt mindre medel.
Nya miljardexperiment gagnar ingen i FM, de pengar som vi inte kastar in i detta projekt kan användas på andra håll inom FM.
Därför är det viktigt att detta stoppas för FM:s bästa.
För övrigt är det tragikomiskt att FML med ÖB och C Insats i spetsen går ut och med brösttoner försöker stoppa debatten på bloggar.
Låt inte sanningen stoppas, upp med skiten till ytan.
/FM anställd och skattebetalare.

Anonym sa...
12 mars 2009 19:56  

Det ÖB sade (eller snarare antydde) vid sitt anförande på FHS var att han INTE tyckte att mail direkt till honom var den "rätta vägen". Deta återkom han till vid tre tillfälen under sitt anförande, och det kan nog anses vara ganska direkt riktat mot Major Neppelberg. Han nämnde också att han inte tyckte det var att agera enligt ÖRA att undvika chain of command och istället kortsluta systemet med nämnda mail direkt till "toppen"
Här kan nämnas att detta har initierade inom strilorganisationen gjort och gensvaret har varit noll och intet. Dessa påpekande har i sann försvarsanda hållits inom organisationen, i linjen och därmed har de kunnat ingorerats...
ÖB nämnde även våran länkförmåga och i sådana ordalag att han lät förstå att vissa inlägg, tyckande etc. angående denna förmåga inte gynnat FM. ÖB menar at media tacksamt hakar på sådana inlägg för att kunna skriva negativa saker om FM...
Han talade om den medvetna risk vi tar med avsaknad av stridatalänk för att uppnå interoperabilitet.

Det enda han nämnde om bloggandet i övrigt var det faktum att han kände till det och tack vare den
snabba nyhetsspridningen via dessa medier, var det desto viktigare att snabbt få ut info på EMIL.

/FHS åhörare!

Anonym sa...
12 mars 2009 21:52  

Förutsättningen för att snabbt få ut någonting på eMIL är de drygt 30 med( eller möjligtvis mot-)arbetarna på INFOS kan enas om en tillräckligt urvattnad och politiskt korrekt kommentar. När detta är gjort så har bloggosfären redan vaknat, agerat och gått i vila inför nästa rond...

Anonym sa...
12 mars 2009 22:31  

"Förutsättningen för att snabbt få ut någonting på eMIL är de drygt 30 med( eller möjligtvis mot-)arbetarna på INFOS kan enas om en tillräckligt urvattnad och politiskt korrekt kommentar. När detta är gjort så har bloggosfären redan vaknat, agerat och gått i vila inför nästa rond..."

...och det är precis det som just nu känns helt fantastiskt!
Heder åt Wiseman, strilaren Neppelberg mfl.!
Äntligen kommer allt vi pratat om i fikarummen och tyst svurit om fram offentligt!

Samma fhs-åhörare!

Anonym sa...
12 mars 2009 22:38  

Ang /FHS åhörare! och "den medvetna risk vi tar med avsaknad av stridatalänk ".

Undrar vilken tidshorisont det syftades på ?

Vilka situationer än enkel incident kan man hantera utan datalänkar ?

Skulle vara intressant att läsa om risktagandet.

Anonym sa...
17 mars 2009 05:59  

Strilarens blogg har tystnat ! Någon som vet varför ????

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade