SvD fortsätter uppföljningen av kryptohärvan

Krypton rena kryptoniten, heter Claes Arvidssons ledare i SvD fortsätter uppföljningen av avsaknaden av krypterat samband i Flygvapnet.Få nya fakta finns att redovisa i ämnet, men något som inte uppmärksammats av SvD då man skriver om bristen på krypterat samband i Flygvapnet i och med införandet av JAS 39 C/D, är inte bara att man inte kan tala utan risk att avlyssnas, utan även att man inte kan hantera radiostörning. Radiostörning har varit en fundamental del i all modern krigföring sedan radion uppfanns, och ja, till och med "insurgenter" i lågintensitetskonflikter sysslar med sådan telekrigföring.

Det borde inte vara någon överraskning för politikerna att C/D modellerna av JAS 39 enbart är NATO-anpassade med avkall på den svenska förmågan. Det var nämligen den dåvarande socialdemokratiska regeringen med Thage G Peterson som försvarsminister som beställde dem så redan 1997.


Vad som däremot är anmärkningsvärt är att bloggen Strilaren nu är helt raderad. Orsaken är oklar. Dock är det känt att bloggande inte är helt uppskattat i HKV och av insatschefens svar i förra veckan på Mj Neppelbergs öppna brev, kan man utläsa att diskussion i ledningssystemsfrågan undanbedes. Ledarbloggen på SvD (även här) har nu också uppmärksammat att Strilarens blogg försvunnit, liksom flera läsare av den här bloggen påpekat i kommentarer till tidigare inlägg.

Jag hoppas verkligen att detta inte ska vara ett exempel på första ledordet i Försvarsmaktens värdegrund - öppenhet.

16 kommentarer:

Anonym sa...
17 mars 2009 19:52  

Wienerbröd, det får vi väl se på funktionsmöte Stril/Samband på on-to.

Ser fram mot mötet imorgon. Kanske nya insikter..

För övrigt har Neppas rätt...

mvh
Major Error

Anonym sa...
17 mars 2009 19:57  

Rikspolisstyrelsens intresse för Wiseman och Strilaren har ökat senaste veckan...

Tabby sa...
17 mars 2009 19:58  

Jag undrade just varför mitt Live bookmark feed inte uppdaterades..

Anonym sa...
17 mars 2009 20:18  

1. "ÖRA" är relativt.
2. Bajs rinner neråt.
3. HKV och regeringarna verkar tänka mera på sina egna karriärer än nationens bästa.

Intet nytt under solen, alltså.

Anonym sa...
17 mars 2009 20:38  

Tänkte väl det!

Om man går in på Strilarens gamla adress och klickar på

”Jag kan inte hitta min blogg på Internet, var är den?” så hittar man svaret…

........
I can't find my blog on the Web, where is it?

If you can't find your blog online and you're certain you (or one or your team members if you have a team blog) didn't delete your blog, then the first thing to do is make sure you've typed in the correct URL. If your blog is published with a custom domain or if you have an FTP blog, make sure you've correctly entered your settings in order for your blog to appear online.
The final thing to do is review Blogger's policies to see if you may have violated our Terms of Service. If you've typed in the correct URL, haven't deleted your blog yourself, and your FTP/custom domain settings are correct please contact us for further assistance. But if you in any way have been fucking with the wrong people, look no further!
......

Söker du sedan “wrong people” på en.wikipedia.org får du genast svaret: Cosa Nostra, camorra, FML, mafia… följt av Robert de Niro & Andy Garcia….;)

Vart är vi på väg??????????

/L

Anonym sa...
17 mars 2009 20:56  

I demokratins spår!
Det är med stor förfäran som jag ser att man tystar en blogg. Självklart har upphovsmannen ett ansvar för den information som publiceras. Har ej upplevt att den skulle ha varit kränkande eller avhandlat H-info. Det känns som att Blogger har fått kalla fötter när FM har tryckt på.
Ordervägarna fungerar inte. Bedriver FML en kampanj mot underordnade/förbanden?
Om det här är signaler till officerarna, vad kommer att hända med "budbäraren" mj Neppelberg?
Tyvärr finns inget forum inom FM för samtal, läser man "insats och försvar" ( Kallas i folkmun för Pravda) ser man bara positiv och nöjd personal. En ärligare tidning önskas! Varför finns ingen blogg/forum på emil?
Claes Arvidsson har bara lyft på EN liten sten, prova nästa och det kommer mer. Hoppas att FM inte spårar dina källor, ibland undrar man om det finns någon gräns?
Hoppas att Wiseman´s Wisdoms får leva vidare utan påhopp av etablisemanget!!!!
/Johansson

Anonym sa...
17 mars 2009 21:19  

Det vore önskvärt om personen bakom strilaren i vart fall via ombud kunde träda fram och berätta vad som hänt. Nuläget föder och göder obehagliga tankar om vår kära militärledning.

Jag slog in sökordet ÖRA på "mil.se" och fick 6 träff på helt andra saker än jag hade hoppats!!! Det kanske handlar om självsensur eller möjligen någon typ av förnekande...?

Anonym sa...
17 mars 2009 21:29  

Jaa, vad ska man säga. När man inte kan svara på de frågor som med all rätt har ställts, så ser man istället till att frågorna inte kommer fram. Raserandet av nuvarande fungerande ledningssystem måste genomföras, kosta vad det kosta vill. Införandet av GLC/ NOC måste till varje pris drivas igenom. Man tvekar inte att byta namn på projektet, hemligstämpla utredningar rörande ekonomin, försöka tysta kritiker och nu förmodligen lyckas få en blogg stängd (för det förstår vi ju alla att det är vad som har hänt). Det som händer är ovärdigt en demokrati som Sverige. Förtroendet för FML kan inte bli lägre än vad det är just nu.

Anonym sa...
17 mars 2009 23:00  

Kan det tom finnas en tanke bakom långbänken med sambandssystemet? Ingen ifrågasätter behovet av att dela omvärldsbilden, utdela order, osv. Men utgående från det faktum att ESM-förmågorna för närvarande byggs ut på de flesta flygplanssystem, så får man utgå från att man med eget samband samtidigt röjer: sin riktning i ett fi-koordinatsystem (direkt), sin position (momentan krysspejling), sin fart och riktning (upprepade krysspejlingar). Dessutom kan fi dra vissa slutsatser baserat på karaktären hos ens samband. Det finns metoder (hög riktförmåga, anpassad uteffekt och atmosfärsdämpningseffekt) som omöjliggör fi detektering av eget samband, men tekniken är dyr och behöver mogna innan den blir kostnadseffektiv. Så vad är bäst, att snabbt bygga ut (och konsumera resurserna) ett system som i framtiden är nästan lika farligt för en själv som för fi, eller att leva med eftersatt samband ett tag tills vi har råd med något som ger säkra fördelar i strid? Frågan är inte retorisk för jag sitter inte med svaret. Men i ljuset av detta kanske en billig interimslösning vore att föredra?
Sign: Jastrib

Anonym sa...
18 mars 2009 09:22  

Wiseman. Det skulle vara av intresse om Strilaren kunde kommentera något om varför http://stril.blogspot.com/ har tagits bort. Strilaren läser din blogg och följer nog läsarnas förundran över detta.

Bosse sa...
18 mars 2009 13:34  

Carl Bildt var nyligen i Kina. Hemkommen skriver han i sin blogg:

"Att jag inte kunde blogga från den kinesiska huvudstaden berodde – som åtskilliga kommentarer noterat – på de kontroller och spärrar som de kinesiska myndigheterna byggt in i Internet.

Om de sedan betyder så mycket är en annan sak.

Jag fick intrycket av att många hade hittat sina vägar runt dessa begränsningar – hur som helst är bloggandet utomordentligt spritt i Kina, och gör att försök till alltför långt gående informationscensur nog är dömda till ett pinsamt misslyckande."
OBS - detta var à propos kinesiska förhållanden om ni nu trodde nå´t annat!

Anonym sa...
18 mars 2009 18:53  

Undrar om inte problematiken har lämnat gräsrotsnivån och gått över till elitserien.

Anonym sa...
18 mars 2009 19:13  

Ingen kommentar.

Info : Nu är det några fd Marinchefer som stormar mot Tolgfors.
Se http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=12636

Anonym sa...
18 mars 2009 23:28  

Spår av demokrati!
Claes Arvidsson, SVD har gjort ett inlägg om släckning av en blogg!
Jag hoppas att detta är en väckarklocka för de som har makten i denna fråga. Stril är fyllt av sekretess och man kan inte avhandla allt i denna typ av forum. Dock får man inte behandla förmågan Incidentberedskap luft/sjö med odemokratiska verktyg. I regleringsbrevet är det skrivet i första stycket att "Försvarsmakten ska hävda Sveriges territoriella integritet"
Ett otränat öga kan få för sig att man ska utrota förmågan Incidentberedskap?

// Johansson-djupt oroad!

Anonym sa...
20 mars 2009 06:05  

Nu har vi fått svaret när det gäller försvarsmaktsledningens eventuella inblandning i nersläckningen av en blogg. Saxat ur kommentarerna till inlägget "Efter Strilaren I kommer Strilaren II"
( http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=12680):

"Försvarsmakten ägnar sig inte åt att släcka ned enskilda bloggar på internet. Sådana åtgärder är främmande för myndigheten Försvarsmakten och dess ledning. Som ledamot av Försvarsmaktsledningen avvisar jag därför bestämt sådana påståenden eller insinuationer. Stefan Ryding-Berg"

Anonym sa...
21 mars 2009 18:53  

Vem tror att försvarsledningens ledamöter tar tag i skitgörat själv, för sånt finns det underhuggare med karriärambitioner. Så Ryding-Berg har naturligtvis inte uttalat ett enda osant ord.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade