Ett vällovligt initiativ!

Jag har tidigare efterlyst ett starkare öppet stöd för den svenska internationella militära insatserna hos Regeringen och Hovet, genom att besöka soldaterna vid de tillfällen då det känns som tyngst att vara hemifrån, exempelvis vid jul.

Mil.se publicerade just en artikel om att HKH Kronprinsessan med fästman besökt FS 18 under dagen och gårdagen, vilket media snabbt snappade upp. Ett bra initiativ av Hovet!

Jag uppskattar också den goda smaken att först i efterhand publicera nyheten om besöket, vilket kanske vissa medlemmar av Regeringen kan lära av. Kungligheter och regering är oerhört högt värderade mål för motståndaren och sätter inte bara sig själva i fara om besöket offentliggörs i förväg utan även eskorten och framförallt tredje man. Motståndaren har upprepade gånger visat att han inte tar någon som helst hänsyn till om civila stryker med, snarare tvärtom. Varken en förlust av personer med VVIP-status eller dödade civila stärker ISAF:s ställning i Afghanistan.

Hovet har definitivt tagit ett steg i rätt riktning. Samtidigt vill jag påminna alla er andra om att inte sluta kommunicera med era bekanta och anhöriga på insats. En liten textrad eller samtal, oavsett om forum är e-mail, facebook eller telefon betyder så otroligt mycket.

DN, SvD, SvD:s ledarblogg, Aftonbladet, Expressen, Expressens opinionsblogg, TV 4, SVT, VK, HD

9 kommentarer:

Anonym sa...
4 januari 2010 18:16  

Ett mycket välkommet besök och samtidigt en skymt av ett nytt sätt att framträda. En ny kunglig stil där objektet, i det här fallet våra soldater, går före protokollära procedurer, mottagningar och media.

Borneo

Simplicio sa...
4 januari 2010 19:15  

Kanske något off topic men, i årets regleringsbrev för försvarsmakten kan konstateras att veteransoldatfrågor - efter många om och men - numera återfinns på agendan.

Inför den utlovade propositionen styrs försvarsmakten i punkt 19 att: ”...tillhandhålla de statistiska uppgifter som föreslås i Veteransoldatutredningens betänkande (SOU 2007:77, s.58). Ett system för detta ska vara infört senast den 30 juni 2010.” Dessutom anges att lägesredovisning skall lämnas såväl den 1 februari som den 1 maj.

Om man nu slår upp s. 58 i det första delbetänkandet, i syfte att skapa klarhet i denna något kryptiska formulering från regeringskansliet, blir man dessvärre inte mycket klokare. Där återfinns vare sig skrivningar om statistik eller några förslag.

Även om det – för undertecknad – för närvarande inte råder full klarhet beträffande till exakt vad så; gratuleras härmed alla veteraner, Allan Widman och hans utredningsteam till denna etappseger på vägen mot en anständig svensk veteranpolitik.

Anonym sa...
4 januari 2010 19:17  

Vilken tajming mot ditt inlägg. Tror nästan på synskhet.

Anonym sa...
4 januari 2010 19:20  

Håller med om att det var ett bra initiativ av hovet som verkar ha skötts bra ur informationssynpunkt. Det som förvånar mig är alla idiotiska kommentarer som färgats av antingen jante eller ren okunskap om vår insats i Afghanistan.

/Sgt C

Cornucopia? sa...
4 januari 2010 19:55  

Hon verkar åtminstone varit välskyddad, men hon kanske inte gick runt i bombdräkten från bilden hos DN hela tiden?

Gott att se iaf. Och det finns förstås ingen som helst anledning att berätta om besöket i förväg.

Anonym sa...
4 januari 2010 21:08  

Det är en fantastiskt fin gest av Victoria och Daniel att besöka afghanistanstyrkan under jul/nyår.

Wiseman börjar också framstå lite som en profet.

Kan vi få lite profetior om ett starkt försvar i en fredlig värld?

Wiseman sa...
4 januari 2010 21:14  

Simplicio: Jag tror det är skrivningarna på s. 59 som avses. Förmodligen tryckfelsnisse som har varit framme.

21.08: Läs nästa inlägg ;)

Lt Johansson sa...
4 januari 2010 21:55  

Victoria, tror ni fortfarande på rödluvan. Lägg ner o koncentrera er på att det är mindre än 6 månader kvar av FM M/Ä

Anonym sa...
4 januari 2010 22:05  

Hovet har ofta stått soldaterna nära. De har visat engagemang i många missionsområden. Jag tycker det är mycket trevligt och uppskattar att även Daniel Westling var på plats. Han har nog länge velat delta, det hade jag iallfall gjort om jag har han.

Jag har sagt det några gånger förut och jag säker det igen med anledning av hovets besök och expresses beslut att öka rapporteringen.

Saker blir sakta men säkert bättre. Mycket återstår, men en del förbättras. Tyvärr tar saker tid och är man ivrig officer i karriären vill man ju att saker händer fort fort.

/Trupparen

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade