Man behöver inte gräva djupt i minnet för att minnas de dystopier som man för några år sedan överröstes av i media rörande Iraks framtid. Mycket få skulle 2007 ha vågat stå för åsikten att innan 00-talet är slut kommer antalet amerikanska stupade i Irak vara nere på noll under en hel månad och siffran över dödade civila halverad. Det är precis vad som nu har inträffat under december, respektive hela 2009. För första gången sedan Irakkriget inleddes har inte enda amerikansk soldat dödats i Irak till följd av stridshandlingar under en månad, samtidigt som antalet civila som dödats sjunkit från 9226 till 4497 under 2009, vilket är de lägsta siffrorna sedan invasionen 2003.
Ofta är människan alldeles för snabb att ge upp hoppet. På samma sätt som mycket få såg en framtid för Irak för tre år sedan, var det få som på 80-talet trodde det skulle bli fred i Nordirland, få som i början av 90-talet som trodde att det skulle bli fred på Balkan, och i princip ingen som 1984 trodde att Berlinmuren skulle raseras 5 år senare och Sovjet upplösas ytterligare två år senare.
Idag är den vedertagna sanningen att det inte går att skapa ett demokratiskt och fredligt Afghanistan. På samma sätt kommer det aldrig mer finnas något som kan hota freden i Sveriges närområde.
Studerar man historien, finner man rätt snart att framtiden aldrig är förutsägbar.
Pentagon Pauses Once Again V-22 Osprey Flight Operations
3 timmar sedan
10 kommentarer:
Historien är förutsägbar så tillvida att det går att förutsäga att vi aldrig kommer att kunna förutsäga den.
Tv-sofforna belamras nu dagligen efter årskiftet med den ene experten efter den andre. Allt avhandlas, från tvärsäkra uttalande om utvecklingen i Afghanistan till vilka OS-medaljer Sverige kommer att ta i stundande Vinter-OS. Pannor läggs i djupa veck när man försöker prediktera vilken klädstil som kommer att vara inne under kommande år. Allvarliga och bekymrade miner står att återfinna i TV-kommentatorernas ansikten när de försöker reda ut hur det blir med världsekonomin.
Mona Sahlin (av alla) anlägger en landsmoderlig ton då hon förutsäger konsekvenserna av Alliansens styre, som om hon någonsin haft rätt.
Det enda alla dessa tyckare har gemensamt är att de kommer att ha fel, mer eller mindre.
Borneo
Tiderna förändras.
Jag kommer väl ihåg runt 04-05 då Afghanistan kallades 'the forgotten war' i ett cCBS 60 minutes repotage. CBS hade vart inbäddade med amerikanska förband för att visa att det fortfarande var krig i Afghanistan.
Och för att inte tala om hur tongångarna var när Bush gick in i Irak. Det enda reportagen jag såg i media angående Irak nu under den senaste hösten rörde civila dödsfall. Inte en enda gång hörde jag att hur mycket de civila dödsfallen har sjunkit.
"Det enda som är konstant är förändringen"
Det borde kanske klargöras i texten att siffran för de civila dödsoffren gäller för hela året. Nu fick jag vid en snabb genomläsning uppfattningen att även detta tal gällde för december 2009 (vilket skulle vara en aningen för morbid tankengång)
UBS: Man kan inte vara nog tydlig. Har ändrat texten något.
Hovet verkar läsa din blogg.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6380757.ab
Det finns vissa orsaker till detta...
- Sunni-motståndare får betalt för att inte angripa ockupationsstyrkorna.
- Shia-ledarna har sedan en längre tid hållit fast vid ett ensidigt vapenstillestånd som de när som helst kan bryta....
- Ockupationsstyrkorna befinner sig numera mest i sina stora starkt befästa baser och rör sig inte så mycket utanför dessa.
- Den etniska rensningen som stöddes av USA är avklarad - därmed har Irak ca 2 miljoner interna flyktingar och minst lika många i utlandet, främst Jordanien och Syrien.
Det synes mig som att man försöker lindra och normalisera en olaglig aggression i form av en olaglig ockupation och angrepp på en stat, massmord och skapandet av en av de största flyktingkatastroferna i modern tid med att söka med ljus och lykta efter siffror som på något sätt skall påskina normalisering.
Vilken uppmuntran - vi dödar bara hälften så många civila som mänaden innan... Om man ens får reda på de verkliga siffrorna eftersom attityden hos USA är att man "do not perform body counts on Iraqis.."
Sluta upp att försvara aggression... Ledarna blev hängda i Nürnberg p g a aggression...
17.12: Hade du läst bloggen tidigare, hade du sett att jag definitivt inte förordade USA:s invasion av Irak.
Däremot håller jag lika mycket idag som 2004 fast vid åsikten att en snabb amerikansk urdragning endast ytterligare skulle förvärra situationen och definitivt riskera att störta Mellanöstern ännu djupare ner i fördärvet.
Sist jag kollade var inte IBC ett statligt amerikanskt projekt utan drevs av motståndare av Irakkampanjen som försöker få fram så objektiva siffror som möjligt genom data insamlade i regionen. Med din argumentation borde alltså eventuella officiella amerikanska siffror ligga högre.
Det har aldrig varit USAs avsikt att lämna Irak, världens största "ambassad" tillsammans med 14 tungt befästa baser med minst 1 -2 brigader var vid oljeinstallationerna är ett klart tecken på detta. Så det är inte frågan om att USA kommer att ha minst 50 000 soldater i Irak p g a regional stabilitet - de kommer att vara kvar för att kontrollera vilka som får tillgång till oljan och dess intäkter. De kommer inte att ha några andra medel att konkurrera med Asien och till viss del Europa förutom att ha tillgång till strypsnaran kring oljan i Mellanöstern.
Problemet för vår del är om vi som nation går med på att leverera ut kanonmat till USAs alltmer desperata försök att hämma främst Kina och Ryssland via operationer i Kaukasus och kring Iran. Vi får nog inom loppet av ett par år förfrågan om att leverera kanonmat till insatser i Iran och Kaukasus. Och vår militärledning kommer att svara upp mot dessa locktoner eftersom de verkligen vill visa att även de kan slåss.
Ryggraden i militärledningen och valda delar av det politiska etabilissemanget är sedan länge borta efter alla kringelkrokar för att med manipulationer tvinga in Sverige i Nato.
Min huvudsakliga invändning mot Irakkriget, sedan långt innan det inleddes, är att det var idiotiskt.
Hur kan någon se den långa rad av naiva förödmjukande misslyckanden som avlöste varandra under de första tre åren efter invasionen och fortfarande tro att allt skedde, och sker, i enlighet med en stor amerikansk konspiration är för mig obegripligt.
Det är inte USA:s intressen som gått stärkta ur Irakkriget utan Irans.
När det begav sig var jag själv helt övertygad om att det inte skulle gå att avbryta den Irakiska dödsspiralen med några medel och att "The Surge" var en meningslös gest innan det oundvikliga "helikopter från Amerikanska ambassadens tak"-ögonblicket.
Jag hade fel.
@Anonym 18:19
Det kommer inte att finnas några amerikanska manöverbrigader kvar i Irak efter sista december 2011. Exakt hur den amerikanska militära närvaron kommer att se ut efter det är ännu oklart.
http://en.wikipedia.org/wiki/U.S.%E2%80%93Iraq_Status_of_Forces_Agreement
Irakinvasionen hade ingenting med NATO att göra och interventionen i Afghanistan var lika självklar som folkrättsligt oantastlig.
Jag tycker att alla som är intresserade av situationen i Irak ska lyssna på en intervju med Robert Baer, författare och fd CIA.
http://www.youtube.com/watch?v=G0Qf6dEtK0M
http://www.youtube.com/watch?v=ecZryaYJphE
http://www.youtube.com/watch?v=Ti90z8QLjkU
http://www.youtube.com/watch?v=L4j6hByD0M0
Det handlar om Iran, men han anser att situationen i Irak bestäms därifrån pga dess inflytande över Shia i Irak. Överraskande nog tycker han att det är bra, eftersom Shia är disciplinerat till skillnad från Sunni och att stabilitet i Irak ligger i Irans intresse.
Han berör också Iran-Contras och Bin Laden och har mycket intressanta åsikter.
Han berör Afghanistan mycket kort, men om jag får spekulera ser jag paraleller med Irak. På samma sätt finns det ett grannland som är avgörande för utvecklingen, nämligen Pakistan. Problemet är att det inflytandet för mig ser ut att vara negativt. Pakistan är självt instabilt och än värre är att det ligger i deras intresse att Afghanistan inte stabiliseras.
Så länge Afghanistan fortsätter att vara ett problem kan de hoppas på amerikanskt militärt stöd, vilket är viktigt i konflikten med Indien.
Men lyssna på intervjun, den är oerhört intressant och är värd tiden. Att den är ett år gammal gör den inte sämre, t.ex. så var det då många som spekulerade i ett israeliskt anfall på Iran. Med facit i hand är hans bedömning intressant.
Skicka en kommentar