Att låta fjädern bli ett hönshus

Få har väl undgått att höra om JAS-planen som kraschar så fort de kommer i närheten av ett vindkraftverk, varvid Försvarsmakten säger nej till alla kraftverk inom 4 mil från militära flygplatser. (DN, SvD, Sydsvenskan, Expressen, BLT, Corren, 2, HP, Dagen, UNT, Aftonbladet, NLT)
I Skåne har nog många också hört om hur Armén låtit sig väl trakteras och rullat sig i dunbolster på Sjöbo Gästgivaregård. I båda fallen handlar det om små hörn av mynten som Försvarsmaktens infoavdelning låter stå oemotsagda, men som väcker mycket ont blod hos de försvarsmaktsanställda som indirekt utpekas och förlöjligas.

I båda fallen hade det varit ytterst enkelt för Försvarsmakten att kommentera de bägge nyheterna på ett konkret sätt på Försvarsmaktens egen hemsida. Det bästa är naturligtvis att komma med korrekta uppgifter i media, men genom att tillhandahålla korrekt, utförlig och lätt hittad information på sin egen hemsida, kommer informationen till slut rätt i alla fall. Istället har Försvarsmakten låtit göra sig till fullständigt åtlöje och fått riksdagsledamöter att fråga om allt verkligen står rätt till i organisationen när man försöker stoppa vindkraften. (Ledamoten i fråga - Centerpartiets Staffan Danielsson har nu ändrat sig till att nu, liksom denna blogg, ifrågasätta Försvarsmaktens mediahantering)

Allt som skulle krävas hade varit att presentera en tydlig länk på forsvarsmakten.se förstasida till information om dessa nyheter. Låt sedan informationen vara utförligt beskrivande av det faktiska problemet med vindkraftverk, dopplerradar och stridsflygförband som ska starta i dåliga molnbaser (vilket är bra långt ifrån den beskrivningen som ges i media). Helst kompletterar man informationen med snygg grafik som gör det hela mer förståeligt. Det är i dessa lägen bättre att skriva utförligt än för lite, så länge man ställer upp det snyggt och förklarande med bilder. Avseende officerarna som vräkt sig på Sjöbo Herrgård hade en förklaring av vad blågula personer gör vid förbandsövningar och vad kollektivavtalen föreskriver i dessa situationer varit lämplig tillsammans med länkar till gällande avtal. Inte särskilt svårt och inga konstigheter. Förståelsen för kraven på hög flygsäkerhet och kollektivavtalen som Försvarsmakten måste efterleva skulle säkerhet vara hög, bara ordentliga fakta presenterades.

Vad Infostaben i HKV nu lyckats med är att istället än mer sänka sitt förtroende hos Försvarsmaktens personal och framförallt även sänka förtroendet för Försvarsmakten hos allmänheten som tagit del av dessa nyheter, och därtill även våra beslutsfattare. Inte minst i fråga om "vindkraftsförbudet" har man låtit en fjäder bli till ett helt hönshus. Vad man istället har prioriterat är att presentera att det faktum att kostnaderna för PRIO nu är 4 mdr kr istället för 2 mdr kr "är helt enligt plan". Vi är nog flera som hört siffran 4 mdr kr för första gången i Statskontorets rapport av idag. Allt beror visserligen på hur man redovisar mot olika konton, men det förefaller ändå mindre begåvat att först hävda en betydligt mindre siffra och sedan ändra sig när man får den korrekta påpekad för sig.

Jämför informationen på dessa två olika sidor på forsvarsmakten.se: Projekt Prio (2,5 mdr kr) och "Införandet enligt plan" (4 mdr kr)

Upp och ner på skokartongen fortsätter att vara okänt.


Ny Teknik

14 kommentarer:

Lundmark sa...
14 juni 2010 21:55  

Slutklämmen på detta inlägg räddade min kväll =)

Anonym sa...
14 juni 2010 22:07  

Hela situationen är helt absurd! Ska FM stoppa vindkraftens utbyggnad bara för att JAS 39 skall kunna flyga??? Fixa flygplanen och sluta dra ett löjets skimmer över vår organisation! det är dags att krypa ut ur grottan!

Maskinisten sa...
14 juni 2010 22:08  

Det är väl inga problem med att PRIO fördubblat sina kostnader. När alla sitter låsta framför datorn med att arbeta i PRIO så drar det inga ytterligare kostnader, det är ingen som kommer att ha tid att flyga, åka båt eller köra fordon, så vad är problemet med att PRIO stigit lite i kostnadsläge, det kommer att bli århundradets besparing i FM.

Wiseman sa...
14 juni 2010 22:14  

22.07: Informationen är som sagt enormt överdriven, men Försvarsmaktens Infostab verkar inte ha något som helst intresse av att korrigera den. Läs gärna hos Staffan Danielsson.

C sa...
14 juni 2010 22:23  

Nu verkar det som FM fått tummen ur och lagt upp lite info om vindkraften :)

http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/centralanyheter/Inga-beslut-tagna-nar-det-galler-vindkraftverk/

C

Anonym sa...
14 juni 2010 22:42  

Maskinisten
Så det är planen?

låter som det enda logiska ju mer man tänker på det.
/trupparen

Anonym sa...
14 juni 2010 22:43  

Sverker - stoppa en gång för alla in Erik Lagersten i den berömda skokartongen och släng ut både kartongen & Erik ur FM...

Han är en större katastrof för oss än vad Dopping var !

Wiseman sa...
14 juni 2010 23:25  

C: Det var verkligen raskt marscherat. Intressant är tidsangivelsen för artikeln. Den fanns inte publicerad där när inlägget på bloggen skrevs, strax efter nämnda tidsnr.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige sa...
14 juni 2010 23:43  

Har inte du Wiseman skrivit att av någon anledning så har inte försvarsmakten lyckats hålla företaget (IBM) ekonomiskt ansvarigt för fördyringen av PRIO? Tänk om hela projektet i Sverige är en amerikansk fälla för att pressa så mycket pengar som möjligt ur svenska staten? Vi har Opel-affären och Daimler AG-affären och Greklands-affären med Tyskland där amerikanerna försöker pressa tyskarna på pengar! (I Greklands-affären bara indirekt, där är det mer övriga EU som är drivande.) Låt oss först och främst ställa oss frågan: Hur fan kan amerikanska försvaret inte ha några problem med PRIO, eller har de det? Jag har i alla fall inte hört talas om det.

Om jag har rätt så kan vi vänta oss fördyringar i alla sex införandeprojekten. Du vet väl om att USA has lost it? PAX USA (en variant av den romerska freden - PAX Romana - i Europa under delar av romarnas regeringstid) är dött. Vår allierade är Tyskland nu. Du vet säkert inte om att national- och makroekonomi handlar om kvinnor bland annat. Låt det sistnämnda få stå för mig! Men du kan också läsa Riksbankens ekonomipristagare till Alfred Nobels minne 1998 - Amartya sen´s bok "Utveckling som Frihet", om du har problem med att tro mig.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige

Anonym sa...
15 juni 2010 06:48  

Försvarsmaktens mediahantering kanske inte är så effektiv när trovärdigheten för informationstjänstens professionalism är ifrågasatt: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bluffreklam-ska-locka-unga-till-forsvaret_4865061.svd.

Jag brukar hävda att organisationen FM är inkompetent, inte nödvändigtvis enskilda medarbetare i allmänhet, med den samlade effekten av FM åtgärder på de flesta arenor utom de faktiska insatserna blir inkompetent. Så blir det när man definierar kärnverksamhet som endast en av många nödvändiga komponenter i ett system. Som att bara lägga pengar på motorn i en bil. Till sist står det rostiga vraket med trasig drivlina och punkterade däck. Motorn brummar fint dock, men den tar sig ingenstans...

Det är beklämmande.

GLIS sa...
15 juni 2010 07:26  

Wiseman skrev: Jämför informationen på dessa två olika sidor på forsvarsmakten.se: Projekt Prio (2,5 mdr kr) och "Införandet enligt plan" (4 mdr kr)

Är det bara jag som har farhågan att det blir 2,5+4=6,5 miljarder. Dvs själva framtagandet kostade 2,5 och sedan själva införandet 4 mijardet, det skulle ju faktiskt inte vara någon omöjlighet!

Focus sa...
18 juni 2010 19:47  

Mer notiser om PRIO.
IDG

Intressanta uttalanden

"Enligt Försvarsmakten ligger problemet inte i själva SAP-lösningen, utan i hårdvaran"
Detta uttalande är intressant beaktat att det är en systemleverans (dvs. man har köpt ett koncept med utlovad funktion). Om det är problem med hårdvara borde väl leverantören stå för fiolerna.
Detta är givetvis ett helt felaktigt uttalande eller citat.

Alla som jobbar i FM vet att problemet ligger i att ordinarie klienter inte är godkända för att hantera hemlig information. Detta fakum verkar "magiskt" ha fallit i glömska fram tills nu då verkligheten närmar sig.

"Hur mycket det kommer att kosta är belagt med sekretess."

Hur lyckas man med detta ???

Sekretess enligt vilken paragraf ???

Det är ju knappast en hemlig uppgift och då skulle jag vilja veta vilken paragraf man hänvisar till i sekretesslagen.

Det måste finnas starka motiv till att INTE tala om för skattebetalarna hur mycket av deras pengar man avser nyttja på detta system.

Wiseman sa...
18 juni 2010 20:04  

Focus: Att sekretessbelägga ekonomin är ju ett känt knep från GLC/NOC när det visade sig att jämförelsen inte blev riktigt som man ville ha den.

Anonym sa...
19 juni 2010 03:03  

Andra myndigheter tänker annorlunda.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade