Skinn på näsan

Dagens Industri Weekend har intervjuat Nationella Insatsstyrkans nya chef Marie Jarnérus om hennes jobb och NI:s uppgifter. Inför kronprinsessans bröllop har NI bokats upp av Stockholmspolisen för att skydda alla VVIP som kommer att gästa bröllopet. Jarnérus verkar vara en intressant person och hennes uttalande om antagningsprocessen till NI väcker säkert ont blod i många kretsar:

109 poliser har sökt, varav många är ”unga och hungriga”, enligt Marie Jarnérus. Ingen är kvinna. Det har aldrig funnits någon kvinna inom Nationella insatsstyrkan.

”Man måste till exempel klara av att komma från en gummijolle och borda en båt genom att klättra upp på sidan med en utrustning på 30–40 kilo på ryggen. Kvinnor stupar ofta på att de inte har tillräcklig armstyrka. Jag tror att en kvinna som vill jobba hos oss måste börja träna för det väldigt tidigt, kanske redan fem år innan hon söker.”

Marie Jarnérus är inte beredd att ändra de fysiska antagningskraven för att få in fler kvinnor.

”Då skulle vi få ett A- och ett B-lag, och det vill vi inte ha. Alla operatörer ska klara alla uppgifter, även om var och en har sin specialitet.”


8 kommentarer:

Anonym sa...
6 juni 2010 kl. 11:15  

hon kommer inte att bli långvarig på posten, det är inte politiskt korrekt att säga att tjejer är svagare än killar och inte passar till yrken som kräver större fysisk styrka.

/Stefan S

Gustav Wasa sa...
6 juni 2010 kl. 16:20  

Polisens nationella insatsstyrka (NI) har inte ens en flotta med i närheten samma kapacitet som Försvarsmaktens 20 st HKP 15 till sitt förfogande.

De förväntas åka Dodge minivan från Stockholm till kärnkraftverk som Ringhals och riksanstalter som Tidaholm. Självklart med gott stöd av framkomlighetsbefrämjande hjälp från länstrafikgrupper längs vägen. Det kommer emellertid ta sin tid och helt utvilade torde de inte anlända till platsen för den särskilda händelsen.

Hellre än att förlita sig på transporthjälp av Försvarsmakten vill RPS anskaffa ett (1) exemplar av helikoptern EC-145.

Däremot har man förberett och övat transporthjälp med Kustbevakningens RIB:ar. Sjöpolisen finns ju numera bara sommartid i Stockholm och Göteborg.

Borneo sa...
6 juni 2010 kl. 19:32  

Marie Jarneus har rätt i att det aldrig går att likställa män och kvinnors fysiska förmåga, i så fall borde väl de två könen tävla om samma medaljer inom idrotten också.

FM har som myndighet gått i jämlikhetsfällan då man låter kvinnor deltaga i hårda uttagningar, som, exempelvis, till SF-soldat,under valspråket "Alla tjänster är öppna för alla".

Däremot välkomnar jag gärna fler kvinnliga sökande till pilotyrket inom FM.

Jonas sa...
6 juni 2010 kl. 20:39  

Det som är mer anmärkningsvärt är hur hon påpekar svårigheten i att leda polisiära styrkor där majoriteten är kvinnor. Detta längre ner i artikeln.

Anonym sa...
6 juni 2010 kl. 22:17  

Inget särkilt nytt eller uppseendeväckande i detta. Detta har människor i alla tider vetat om. Det perverterade är att man inte får presentera fakta som just fakta utan att råka illa ut. Lite drag av medeltid i modern tappning. Det är snarare en grad- än en artskillnad jämfört med historiska förföljelser av oliktänkande. Det lite unika för vår tid är emellertid att genom att hävda självklarheter, "sunt förnuft" och vetenskapliga fakta så kan du vara rökt.

Marie Jarnérus kommer nog att överleva sitt utspel, inte enbart för att hon har rätt i sak, utan för att hon är kvinna. Hade hon varit av något annat kön hade hon nog varit rökt.

Anonym sa...
6 juni 2010 kl. 23:40  

"har inte ens en flotta med i närheten samma kapacitet som Försvarsmaktens 20 st HKP 15 till sitt förfogande"
Klokt att inte RPS förlitar sig på FM som har så få flygande HKP15 och med så begränsad TP-kapacitet att den är nära noll. Kan man flyga 2 eller 3 utrustade insatspoliser med en HKP15? Ge dom en tre HKP4 istället. /SvartaMaja

Anonym sa...
7 juni 2010 kl. 16:19  

Borneo skriver "FM har som myndighet gått i jämlikhetsfällan" samtidigt välkommnas fler sökande till kvinnliga piloter!
Inte minst Borneo borde veta att det är olika fysiska krav, för sökande till pilot för kvinnor jämfört med män, trots samma arbetsuppgifter.

Anonym sa...
7 juni 2010 kl. 21:17  

Tycker hon verkar skärpt och uppgiftsinriktad, och det kan väl aldrig vara fel när man är chef över skattebetalares verksamheter?

Kan en kommande arbetsuppgift vara att du skall klättra upp på sidan av en båt med 30-40 kg utrustning så är det väl relevant att testa om den sökande klarar av det.

Kunskapslucka: Hur ser fysiska kraven ut för kvinnor respektive män som skall bli pilot?

/M

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade