Nu börjas det

I gårdagens inlägg med anledning av Johanne Hildebrandts kolumn i Aftonbladet, förutspåddes att nästa stora debattvåg från vänsterhåll kommer att röra de flygövningar USA kommer att genomföra i Norrbotten om en månad. Det tog inte lång tid innan det blev realitet.

I SvD kritiserar idag bl a ett antal vänsterpartister att Regeringen tillåter USA att öva i Sverige och dessutom fälla bomber. Hur ska man veta vad de hemska amerikanerna ska släppa för bomber, undrar vänsterpartisterna? USA fäller ju "napalm- kluster-, utarmat uran-, vit fosfor- och kemiska bombningar i masskala", enligt artikelförfattarna. Att USA "enligt Försvarsmakten planerar att använda övningsammunition" blidkar inte artikelförfattarna.

Eftersom författarna lyckats få ut dokument från såväl Regeringen och Försvarsmakten, borde man även kunna vända sig till FMV för att få ut det avtal som egentligen reglerar de amerikanska skarpskjutningarna. Det är nämligen FMV som äger Vidselområdet. Och eftersom Vidsel inte är ett skjutområde utan i grunden en försöksplats, plockar FMV av miljöskäl upp all ammunition som skjutits/fällts, vilket gör att övningsammunition är vad "kunderna" tillåts använda. Definitivt inte "napalm, utarmat uran, vit fosfor eller kemiska vapen".

Naturligtvis blir inte lika roliga rubriker om man tar reda på sådana här saker innan man skriver en debattartikel. Man får ju heller inte skriva om napalm, kluster, utarmat uran och kemiska vapen. Men politiskt genomslag har inte alltid med fakta att göra.


I enlighet med den svenska solidaritetsförklaringen är det högst önskvärt att USA, såväl som EU-länder övar så mycket som möjligt i Sverige. Det svenska försvaret är idag helt beroende av att få internationellt stöd för att lösa uppgiften att försvara Sverige och detta låter sig aldrig göras utan att man samövar och arbetar fram rutiner. Det är en mycket viktig aspekt på den stundande övningen. Det borde även Vänsterpartiet kunna uppskatta i och med att man i helgen föll in i det socialdemokratiska ledet och ställde sig bakom solidaritetsförklaringen.

6 kommentarer:

Borneo sa...
28 juni 2010 14:17  

Desperat valmanöver! är vad detta bör klassas som. Nu handlar det om Vidsel. Det är inte så svårt att i öppna källor få fram att Vidselbasen har använts av andra nationers flyg i decennier för olika vapenprov. Lika lätt är det att få fram att det på andra platser i Sverige finns provplatser där andra länder köpt resurser för att testa militär materiel, ammunition och fordon.

Det är således, vilket W mycket riktigt påpekar, en del av det samarbete Sverige har, och har haft under lång tid, för att utveckla de verktyg som ska användas för vårt gemensamma skydd.

Sedan kan man ju undra över hur det gick att få så många personer att skriva under något så dåligt underbyggt.

Anonym sa...
28 juni 2010 17:31  

"Sedan kan man ju undra över hur det gick att få så många personer att skriva under något så dåligt underbyggt."

-Desperation?

Anonym sa...
29 juni 2010 09:29  

Politik liksom religion kännetecknas av att de underliggande teoremen inte är vetenskapligt bevisbara men upp till utövaren att bedöma rationalen.

Anonym sa...
29 juni 2010 11:44  

Det som är mest oroande är risken att USA förbereder snabb-basering för hot mot Murmansk - att använda F21 som en plattform för angrepp mot nordvästra Ryssland. En variant av anti-missil-systemen i Polen.

Mitten av 80-talet så publicerade The Times hur engelska bombplan planerades korsa södra Sverige, följa östkusten upp mot Bottenviken för vidare flygning över norra Finland för att angripa Murmansk. Ansågs vara den säkraste rutten istället för nordnorge. Med en basering i Luleå kan varningstiderna och snabbheten in insatserna öka betydligt.

Para detta med planerade angrepp på Iran under sommaren så blir bilden av övningen i Luleå lite annorlunda. Ett angrepp på Iran kan ställa Ryssland mot USA snabbare än vi tror.

Svenska regeringen bör tillse att personal med strålningsmätningsutrustning kan besiktiga den utrustning som kommer med övningsmaterielen...

Anonym sa...
29 juni 2010 19:35  

Och så har det kommit ett svavelosande svar.
Jag får känslan av att någon har blivit stött.

http://blogg.aftonbladet.se/kulturbloggen/2010/06/johanne-hildebrandt-och-andra-nyttiga-idioter

Wiseman sa...
29 juni 2010 20:17  

Tack!

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade