Medelst lappkast, helt om!

Kanske inte helt förvånande har nu alla Allianspartierna deklarerat sig villiga att öka satsningarna på Försvaret, sedan också Centern anslutit sig till denna linje.

Det är med andra ord ett omfattande lappkast som skett det senaste halvåret sedan Folkpartiet med partiledaren Jan Björklund i spetsen gick ut med krav på ökade satsningar på Försvaret, vilket sedan fortsatte under det seminarium man sedan anordnade i Stockholm i maj. Senast för en dryg månad sedan läxades Björklund upp av såväl statsminister som försvarsminister (pudeldags?) för de uttalanden om ökade satsningar på Försvaret som gjordes i samband med nämnda seminarium. Nu har det alltså svängt närapå 180 gr.

Det gör det än mer intressant att se hur säkerhetspolitiken kommer att avhandlas i årets upplaga av Almedalen, där även Försvarsmakten deltar. Hörsamma Chefsingenjörens uppmaning att sända in intressanta frågor i förväg till det säkerhetspolitiska torget! "Du" har väl vad som krävs för att ha en åsikt?

Det är märkligt hur snabbt det svänger. För några månader sedan hade det känts fullkomligt otroligt att Miljöpartiet, men framförallt Vänsterpartiet, skulle ställa sig bakom Solidaritetsförklaringen och Lissabonfördraget. Vad näst? Ska Mona Sahlin förespråka ett medlemskap i NATO?

10 kommentarer:

Åskådaren sa...
2 juli 2010 kl. 23:41  

Jag har en åsikt i en viktig fråga som tyvärr passerade utan debatt. Min åsikt är ointressant men min fråga är tvådelad. 1) Vilken eller vilka politiker har drivit frågan att avskaffa värnplikten?
2) Av vilka och och på vilken nivå har underlaget tagits fram för att ge politikerna fakta för att fatta detta beslut?

Tttore sa...
2 juli 2010 kl. 23:50  

Ena stunden säger staten A och i nästa stund säger de B. Alla som ifrågasätter och påpekar detta ignoreras eller censureras bort samtidigt som all media spelar med.
Det som är gott anses vara ont.
Det som är ont anses vara gott.
Det som är sant anses vara lögn.
Det som är lögn anses vara sant.
Det som är verkligt existerar inte, bara det som godkänts av staten blir en del av den officiella verkligheten.
Det är Sverige år 2010, men vi lever i en faktisk 1984-värld...

Cornucopia? sa...
2 juli 2010 kl. 23:50  

Blir inte direkt upphetsad över att (c) öppnar för höjda försvarsanslag inom 5-8 år...

chefsingenjören sa...
3 juli 2010 kl. 00:43  

Man upphörs aldrig att förvånas. Det intressanta blir att se vad de nya pengarna är öronmärkta till.

L10, nya helikoptrar, Gripen E/F etc...

Våra armékollegor nöjer sig nog med enkla saker som tillräckligt med ökenuniformer och bra skyddsvästar.

Eller varför inte träna lite mer?

Anonym sa...
3 juli 2010 kl. 09:55  

Alltså, låt se om jag förstått det rätt: allianspartierna säger sig kunna överväga ökade försvarsanslag i någon form av avlägsen framtid, om det skulle behövas? Känns ju ju ganska vagt och icke-förpliktande. Är nog bara ett sätt att skapa en illusion av försvarsvänlighet inför valet. De är säkert fullt medvetna om att vi luttrade är beredda att gripa efter och lita på varje halmstrå, vilket väl bekräftas av många kommentarer på denna blogg. Men faktum är att, om jag minns rätt, alliansen lovade höjda försvarsanslag inför förra valet, ett betydligt hårdare löfte som ju visade sig ganska innehållslöst...

/Karl

Soldaten sa...
3 juli 2010 kl. 11:20  

ÄNTLIGEN!

Som herr Fylking skulle sagt.

Nu kanske vi får det vi behöver i utrustningsväg. I teorin i alla fall.

Duke sa...
3 juli 2010 kl. 11:44  

Ett helt meningslöst utspel från Alliansen gjort enbart för att skapa en illusion av ansvarstagande i försvarsfrågan. Alla med en uns av logiskt tänkande ser att tidsramen inte ens ligger inom nästa mandatperiod och ökningen enbart sker om behov finns, vilket är självklart ändå.

Man kan skriva om detta så här:

Vi kommer inte öka försvarsanslaget under nästa mandatperiod. Kanske under näst-nästa mandatperiod, om vi även vinner nästa val, men bara om det behövs m.h.t. säkerhetsläget då.

Summering: Meningslöst valfläsk.

-Duke

Magnus Redin sa...
3 juli 2010 kl. 22:35  

Det tar flera år att avgöra om det är ett meningslöst utspel eller fortsättningen på en ny trend. Försvaret har under många år sönderfallit kaotiskt så det är inte konstigt att se det som meningslöst fören motsatsen har bevisats.

En anledning att se det som mer än en meningslöshet är att Alliansen har visat sig regeringsduglig och det alliansparti som får med hela Alliansen på en riktningsändring har extremt goda möjligheter att få det genomfört under nästa mandatperiod.

En riktningsändring påbörjades i konvulsionerna efter Odenbergs avhopp och det här är en utmärkt logisk fortsättning på den.

Om man vill att den skall fortsätta behöver flera saker hända.

Försvaret behöver skärpa sig och kontinuerligt bli lite bättre på alla löpande verksamheter inklusive stödverksamheter som inköp och PR.
Det visar regeringstjänstemännen, politikerna och allmänheten att man kan göra något vettigt med pengarna när man får större budget.

Försvarets ledning, gräsrötterna som är anställda och hemvärnet, leverantörerna och deras lobbyister och lokalpolitiker behöver dra åt samma håll. De måste vara överens om att det är viktigare att försvaret fungerar än att just deras särintresse vinner sin lilla batalj. Utan den samsynen försvinner vartefter allas budgetkaka och om det dessutom blir krig så försvaret behöves blir det annars en katastrof.

Politiskt är det viktigt att alla associerar ett fungerande försvar med en seriös och välfungerande stat. Den associationen finns inom finanspolitiken och vad ni än säger om Borg - Odenberg konflikten är hanteringen av resurser otroligt viktig.

För att det skall bli bra måste politiken vara stabil, realistisk, och hantera sådana hot som brukar uppkomma enligt historien. Det där är skitsvårt eftersom krig enligt vår våra vardagserfarenheter inte är något realistiskt. Jag tror chansen att den röda oppositionen klarar av detta är obefintlig så vi behöver i närtid även en Alliansseger i valet. Detta är kritiskt ända tills SAP och helst fler partier än dem förnyar sin politik så den stämmer bättre med den tid som är och de förändringar som sker i världen.

Anonym sa...
4 juli 2010 kl. 00:21  

Flertalet politiker vill inte stöta sig med någon, utan tenderar att hålla med den eller dem som de sist talade med. I praktiken är politiker alltså lika entydiga och principfasta som vindflöjlar. Att det återigen blivit "inne" med försvarspolitik har sannolikt att göra med att den utländska signalspaningen mot Sverige har ökat väsentligt under den senaste tiden. Så vi försvarsvänner står paradoxalt nog i tacksamhetsskuld till främmande makt.

Flygsoldat 113 Bom.

Per A. sa...
4 juli 2010 kl. 02:43  

"Vårt ansvarstagande i försvarsfrågor de seneste fyra åren (minst) har varit något tveksamt, men om ni röstar på oss så kanske vi skärper oss."

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade