Ännu ett förmågeglapp

I förra veckan togs det formella beslutet i HKV att avveckla bombkapsel 90. Inriktningen har stått klar sedan länge i och med att Sverige skrev under Oslokonventionen. Min inställning till avvecklingsbeslutet har jag beskrivit i flera inlägg under etiketten "Klustervapen". Det är dock inte det som är pudelns kärna.

Helt enligt svensk tradition avvecklas BK 90 innan någon ersättare anskaffats. Vidare enligt traditionen kommer ersättaren med stor sannolikhet att få utgöra budgetregulator och skjutas på en obestämd framtid.

Ergo har ännu ett förmågeglapp uppstått.

8 kommentarer:

Anonym sa...
6 februari 2010 11:30  

Är det någon som är förvånad....

Cornucopia? sa...
6 februari 2010 11:47  

Är det medvetet man ser till att inte kunna försvara landet? Avvecklingen sker så målmedvetet att det måste finnas en plan för detta.

Åskådaren sa...
6 februari 2010 13:01  

Finns det ingen strategi i stort. Blir det skit även i smått. En verksamhet (Försvaret) som föst in i ett hörn och blivit reaktiv, blir bara ett offer för omständigheterna.
Både den ljusblåa och rödgröna röran har ett tidsperspektiv på Försvaret som överensstämmer med bäst före på färska räkor.

Anonym sa...
6 februari 2010 14:00  

Är det Small Diameter Bombs som är den tänka ersättaren någon gång i framtiden när hkp 14 ute i insatsorganisationen och all ledning sköts från en åker utanför Enköping?
Då när de som är födda på 00-talet är i 'lumpen' åldern..

;)

Unknown sa...
6 februari 2010 15:10  

Det finns nog ingen plan. Underskatta inte vad gammal hederlig politisk inkompetens och kortsiktighet kan åstadkomma.

Anonym sa...
6 februari 2010 23:56  

Min vapendragare cybersoldaten Magnus,(nyss hemkommen från en månads landwarriorsamövning), kom in och frågade mig om jag sett de senaste besparingsåtgärderna.
Jag tittade givetvis frågande på honom och funderade på vilka jag hört senast.

Titta,sa han och visade mig en artikel om löner rörande FML.
Dessa skulle enligt artikeln bli prestationrelaterde.
Prestationslöner,sa Magnus, ska man gå efter detta kommer väl många att få ett inbetalningskort istället.
Det blir en rejäl besparing, avslutade han.

Hur ska det gå med med firman med sådana anställda?
Han är ju dessutom i karriären.
Tala om förmågeglapp.
Suck!
Teaterdirektören.

Anonym sa...
8 februari 2010 23:25  

Dylika beslut vore att betrakta som landsförräderi i Finland. Där har man tvingats inse vad som kan krävas för att bibehålla sina medborgerliga rättigheter och frihet som nation utan förtryck. Det finns inga medel och hinder som ska kunna hindra att försvara dessa ideal om så krävs igen. Minor, klustervapen, spelar ingen roll. Kommer aldrig till användning i Finland om finnarna får bestämma! Sveriges och svenskarna blåögdhet är naivt så naivt. Vi har aldrig behövt kämpa för våra liv och rättigheter. Vi kan aldrig förstå!

Anonym sa...
12 april 2010 22:49  

Bombkapsel 90 har börjat bli gammalmodig. Den har för kort "stand off" för att på ett säkert sätt användas mot en motståndare med bra luftvärn. Men om en ersättare kommer avgörs nog om JAS ska användas vid internationella uppdrag eller inte. Säkert dröjer det i alla fall oerhört länge innan våra folkvalda betalar för ett alternativ.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade