Av fel orsaker

I somras när jag först skrev om det gula bandet, framförde jag starka önskemål om att våra politiker och media skulle engagera sig och visa sitt stöd för svenska soldater, såväl i utlandet som här hemma i Sverige. Politikerna, med Allan Widman i spetsen och nu senast Åsa Lindestam var inte sena att nappa. Till sist har så även media i form av Expressen nappat. (SvD har också skrivit om det gula bandet tidigare)

Tänk om det istället hade skett tidigare, liksom om debatten och informationen i media ägt rum tidigare istället för nu i efterhand. Då hade det förmodligen blivit ett än mindre chockartat uppvaknande för allmänheten.

Antalet bloggar som lagt till det gula bandet växer. På Facebook har många nu börjat byta ut sina profilbilder mot det gula bandet för att visa sitt stöd för svenska soldater. Om än temporär, så ändå en vacker gest.

Synd bara att det skulle krävas ytterligare stupade för att intresset skulle väckas.

9 kommentarer:

Borneo sa...
9 februari 2010 07:52  

I en intervju nu på morgonen i P1 kunde vi höra Anna Jonsson, mor till Jesper Lindblom som tillsammans med ytterligare en soldat dog i ett bombattentat 2005 i Afghanistan. Med i programmet var även Thomas Eriksson, f.d. försvarspsykiater med erfarenhet från Bosninen.
Anna kunde berätta att det stöd hon och övriga anhöriga fick efter attacken var bra och tillräckligt samt fortfarande pågår. Nu tillhörde hennes son Jesper SSG där man har bättre och anpassade resurser men även den vanliga utlandsstyrkan har fått mer resurser de senaste åren och ger idag ett bra stöd. Även våra militära chefer har agerat föredömligt med värme och omtanke, så även Tolgfors.

Men det Anna pekade på var just eftervården rent generellt för våra soldater och anhöriga. Här aktualiserade hon återigen planerna på ett veterancenter. Minnesfonden efter Jesper har nyligen tagit initiativet till att försöka samordna alla aktörer till att skapa ett sådant center. Detta har tidigare berörts hos Wiseman men förtjänar att upprepas.

Problemet är nog främst finansieriengen. Svensk försvarsindustri samt flera andra ekonomiskt starka organisationer har här en möjlighet att göra en insats för Sverige, en humanitär sådan.

Tvärtemot Orly så tror jag att svenska folket inser att Sverige,vilket,tillsammans med 43 andra nationer befinner sig i krig mot en värlsfiende, kommer att sluta leden och ställa upp än mer för våra soldater.

Till slut, benämn saker vid dess rätta namn. Sverige är i krig, sluta med att prata om "närvaro" och "utlandsinsatser" eller andra omskrivningar.

Sverige är i krig, fatta...

Jarl sa...
9 februari 2010 09:16  

Det är väldigt hedersamt att du promotar det gula bandet, fortsätt gärna med det!

Men jag stör mig mer och mer på att du insinuerar att du på något sätt skulle vara fadern bakom denna tradition. Det gula bandet och traditionen med att bära det är hundratals år gammal och kommer ej från Sverige. Var gärna ärlig med det!

Jantelagsvarning på inlägget kanske, men jag reagerar lite på hur du lägger fram din reklam för bandet...

. sa...
9 februari 2010 10:09  

Borneo:

Nej, Sverige är inte i krig. Sverige är underleverantör till ISAF som styrs av NATO på uppdrag av FN. Sverige är inte själv part i konflikten.

Norge och Danmark, t. ex., är dock part i den i den interna väpnade konflikten (inbördeskriget) i Afganistan på regeringssidan.

Tyskland tror jag inte ens erkänner att det förekommer en väpnad konflikt (krig) i Afganistan.

Politikens vägar äro outgrundliga.

Anonym sa...
9 februari 2010 14:37  

Jarl:

Följ Wisemans inläggshistoria bakpt lite så hittar du det här inlägget:
http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2009/07/stod-vara-soldater.html

Hade du läst allt han skrivit om gula bandet så hade du inte behövt drabbas av jante.

TTT....

Halldin sa...
9 februari 2010 15:09  

Bara jag som fann Tolgfors Vs Ohly i SvD chatt extremt roande? Tolgfors var mycket bra och Ohly mycket dålig.

Borneo sa...
9 februari 2010 18:05  

Garuda Jag bevistade ett föredrag på FHS för en tid sedan där ämnet var just huruvida Sverige var i krig eller inte. som Du nämner så är politikens väg outgrundliga men efter en längre stunds brytande i de olika styrande dokumenten av de närvarande experterna, med bl.a. Danmark som exempel kom man fram till att Sverige inte är i krig men egentligen så är man i krig. tyskland är definitivt inte i krig men är det egentligen så är man också i krig.

I min enkla värld, där svenska soldater utsätts för krigshandlingar av en identifierad part, är Sverige i krig, vilket Du också, Garuda, förmodligen tycker.

Torbjörn J sa...
9 februari 2010 18:08  

I dagens DN listade experter ämnen som kommer vara viktiga i valrörelsen. En av dem nämnde Afghanistan, ingen nämnde i övrigt försvaret eller säkerhetspolitik.

I min mening kommer de frågorna bli allt viktigare under året och det parti som fokuserar på dessa frågor har röster att vinna. Eller är jag kanske påverkad av mitt intresse för politik och omvärlden och tror för mycket om de politiska partierna?

Gustav Wasa sa...
9 februari 2010 18:25  

När den första Herkan med svenska i Tsunamin förolyckade turister landade på Ärna, så mötte statschefen, regeringschefen, biskop och militärdistriktschefen kistorna, som svepta i svenska flaggor mitt i natten bars ut på plattan av en hedersvakt från Hemvärnet.

Därmed är ribban satt.

Mig veterligen reste få till Thailand på svenska statens uppdrag. De som kommer hem i natt gjorde det.

Daniel Eriksson sa...
9 februari 2010 22:04  

Problemet Gustav Wasa är att i Sverige är det fult att vara soldat och speciellt att dö i strid. Att förolyckas som turist är bara tragiskt.

Därför kommer våra soldater inte behandlas lika bra, även fast dom är hjältar och borde få alla möjliga medaljer post mortum...

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade