Pekfingervalsens ryttare

Polisen ska återigen beredas möjlighet att elektroniskt på plats kolla bilnummer och skicka rapporter utan att behöva åka in till stationen och fylla i ett antal formulär. Svenska polisen är idag förmodligen den enda polisen i västvärlden som saknar ett datorsystem att använda på fältet. Effektiviteten blir naturligtvis därefter.

Redan för snart 20 år sedan fanns den möjligheten med bärbara datorer inmonterade i radiobilarna, men förmågan dödades snabbt av datainspektionen.

"Systemet var en revolution, fullt fungerande i verkligheten – och förmodligen det bästa som hänt svensk polis sedan bilen uppfanns. Effektiviteten ökade enormt, och poliser i yttre tjänst kunde för första gången i modern tid också sägas vara i yttre tjänst.

Åtminstone tills Datainspektionen upptäckte saken. Då kom någon finurlig byråkrat på att någon faktiskt kunde göra inbrott i polisbilarna, stjäla det PCMCIA-kort anmälningarna sparades på och läsa uppgifterna.

....

Att man kunde gå in på vilken polisstation som helst, begära och få ut uppgifterna som fanns på det ‘hemliga’ PCMCIA-kortet över disk spelade dessutom ingen roll för Datainspektionen (Det rörde sig nämligen i princip uteslutande om offentliga uppgifter och handlingar).

Några mobila dataterminaler finns fortfarande – 2009 – inte i polisens bilar."


Läs resten av det citerade hos Morgonsur.

2 kommentarer:

Anonym sa...
11 februari 2010 12:05  

Varför accepterar vi att regeras av idioter, undrar jag. Återigen.

Sverige utvecklas mer och mer till nåt slags bisarrt experiment i maximal ineffektivitet.

Anonym sa...
12 februari 2010 21:30  

Jag kan inte annat än lida med personen som nämns i en av artiklarna. Även om han säkert är en duglig människa som gör så gott han kan i en seg organisation avundas jag inte hans titel 'ansvarig för IT-utvecklingen inom polisen'.

Hur sjutton ser det ut i ens CV när man skall söka nästa jobb egentligen?

Det är som att sälja in sig som landslagstränare i fitness på meriten att ha 'varit personlig tränare åt Jabba the Hutt'.

/Morgonsur

http://morgonsur.wordpress.com

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade