Försvarsministern trippelt KU-anmäld

På ett halvår har nu försvarsministern lyckats dra på sig tre KU-anmälningar. Den här gången rör det omständigheterna kring Regeringens framtagande av en ny materielförsörjningsstrategi för Försvarsmakten, vilka framkommit i och med Riksrevisionens granskning. Dessa beskrevs ingående i inlägget Amatörernas afton får svidande kritik av Riksrevisionen.

Härom veckan KU-anmäldes försvarsministern för härvan kring vapensamarbetet med Saudi-Arabien och i höstas blev det ytterligare en KU-anmälan då det framkommit att försvarsdepartementet förbjudit en pensionerade generalmajor att hålla ett föredrag om solidaritetsförklaringen å Kungliga Krigsvetenskapsakademins vägnar under arméinspektörens fältövning.


De senaste opinionsmätningarna har visat på en stark återhämtning för Socialdemokraterna samtidigt som Moderaterna tappar. Frågan är om Regeringen har råd med ytterligare bad-will eller om man nu på allvar måste börja positionera sig inför valet 2014.


SR, SvD, SvD, DN

14 kommentarer:

Anonym sa...
21 mars 2012 kl. 16:13  

Problemet med KU anmälningar är att dessa förlorat sin betydelse och att det gått inflation i dessa anmälningar. På samma sätt som de här i detta fall behövs, kan de i andra sammanhang snarare ses som ett kvitto på att någon faktiskt gör något som behövs göras - men raskt blir ku-anmäld av någon misshagsam.

Det är inte för inte man undrar varför Sverige inte har en författningsdomstol för de fall som verkligen behöver granskas och krävas ansvar i. (på samma sätt är det väldigt lätt att inse varför Sverige INTE har denna institution. Det blir så mycket enklare då...)

Anonym sa...
21 mars 2012 kl. 16:32  

För mig är det fullständigt obegripligt hur en vapenvägrare kan bli försvarsminister. Detta kan ju jämföras med att en kåkfarare blir justitieminister. Eller att en präst blir bödel.

Rätta mig om jag har fel.

Flygsoldat 113 Bom

Anonym sa...
21 mars 2012 kl. 18:57  

@ 113 bom

Att en vapenvägrare tar tjänsten som Försvarsminister säger väl något om hur hungrig man är på en ministerpost...

Jag gör vad som helst - bara jag får vara minister...

Sumatra sa...
21 mars 2012 kl. 20:05  

Själv är jag lite imponerad av Riksrevisionsverkets oväld. Brraaa för Sväärrrje, som utrikesministern brukar säga.

Ännu bättre vore om Riksrevisionen låg under Riksdagen istället för under Regeringen.

Bäst vore om fallet kunde komma upp i en riktig Författningsdomstol, istället för i ett utskott, satt att vakta konstitutionen (grundlagarna) med politiker av tveksam kaliber i panelen.

Allra bäst vore ändå om vi kunde finna former för att balansera den verkställande makten mot den lagstiftande och den dömande makten. Som det är nu så kan nog inte riksdagen få godkänt som balanserande makt. Rösta utan underlag och konsekvensbeskrivning?

Landet annorlunda. Dock mest åt fel håll. Tyvärr.

gruelse sa...
22 mars 2012 kl. 03:05  

Sumatra,
Riksrevisionen (RR) ligger under Riksdagen, och inte under Regeringen. RR:s uppdrag är bland annat att kontrollera att Regeringen använder våra skattepengar på ett så effektivt, dokumenterat och ändmålsenligt sätt som möjligt.

Alliansregeringen seglar, med tanke på det svensk-saudiska vapensamarbetet och besparingsplanen för försvarsmateriel, falsktflaggat under "regeringsduglighetens fana" bort från den stolta oxenstiernska förvaltningstraditionen, som bland annat säger att ”ämbetsmannen skall handla med rikets bästa för ögonen och även sträva efter att underlätta andra ämbetsmäns arbete. I stället fattas mer och mer luddiga beslut, vars uppenbara syfte är att kunna avsvära sig eventuellt negativt resultatansvar.

Även våra internationella militära insatser, med en årlig kostnad på 3 mdr kr, har granskats av RR. http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/10853/Anpassad_11_14%20Svenska%20bidrag%20till%20internationella%20insatser.pdf

NIL sa...
22 mars 2012 kl. 06:07  

Helt kort:
Riksrevisionen ligger under Riksdagen.

Anonym sa...
22 mars 2012 kl. 13:53  

Ok att Tomhylsan jagas med blåslampa eftersom han både ljuger och skyller på alla andra.

Men varför är det så tyst om att det faktiskt var (S)-regeringen som startade samarbetet redan 2005?

Följdfråga: vad har Saudi att erbjuda Sverige förutom stålar? Varför samarbetar vi med dem..?

Anonym sa...
22 mars 2012 kl. 16:00  

Har inget med detta inlägget att göra men kommer du (Wiseman) att skriva något om FOIs nya rapport "Rysslands militär förmåga i ett tioårsperspektiv - 2011"?

Det hölls igår ett intressant seminarium på Folk och försvar (http://folkochforsvar.se/index.php/fofplay_reader/items/rysk-militaer-foermaga-nu-och-i-framtiden.html).

Wiseman sa...
22 mars 2012 kl. 18:26  

16.00:

Bra att du lobbar för det. Ambitionen har varit att kommentera, men det är långt ifrån säkert att tiden räcker.

Sumatra sa...
22 mars 2012 kl. 18:32  

@Gruelse och NIL

Inte alltid man blir glad av att ha fel, men just i detta fallet är jag nöjd.

Det jag tänkte på var det gamla citatet av Inga-Britt Ahlenius när hon var chef för "gamla" Riksrevisionsverket:

"Oberoende revision var som att svära i kyrkan. Jag insåg behovet först vid en jämförelse med andra OECD-länder där det visade sig att vi var ensamma om att ha revisionen underställd regeringen".

Sedan dess har som sagt myndigheten bytt namn till Riksrevisionen och underställts Riksdagen. Det var bra det. Gamla kunskaper blir inte alltid som nya ;-)

Anonym sa...
24 mars 2012 kl. 11:22  

SvD ledare idag; Vilka är det som bestämmer det svenska försvarets öde?

Det vore på sin plats att synliggöra de ca 10 personer som driver det svenska försvaret mot totalkollaps. Där finns statssekreterare och även officerare.

Ta fram dessa herrar i ljuset-de kör över Riksdagsbeslut och demokratiska värderingar. De kör över god ämbetsmannased i Sverige och de gör ogenomtänkta och fördyrande åtgärder.

Skriv gärna om Jevrell, Moore och Ljöstad-mycket mer.

Vilka är de-och varför tillåts de köra det svenska försvaret i diket oerhört mycket mer än vad storspionen Wennerström gjorde?

Finns ingen ansvarig? Vad gör reellt Riksdagen? Käbblar?

Anonym sa...
29 mars 2012 kl. 10:53  

Och nu avgår herr Tolgfors - på som det heter - egen begäran...

Anonym sa...
29 mars 2012 kl. 11:46  

Och vad visste andra på Försvarsdepartementet om Saudihistorien?

Är helt otroligt om inte genmj Michael Moore visste om ärendet. Det är såpass få inom Försvarsdeparetementet som drivit allt att det i praktiken är omöjligt att fler, bl a gnmj Moore, inte visste om händelsen med bulvanföretagsaffärer med Saudiarabien.

Media, fortsätt gräva! Gå inte på att Tolgfors ensam ska ta ansvar för händelsen. Gräv!!

Anonym sa...
29 mars 2012 kl. 12:05  

Vad vet egentligen Fredrik Reinfeldt kring den här historien?

Denna trojka, Reinfelt, Borg och Tolgfors har med Tolgfors som utförare fullständigt konkursat Sveriges Totalförsvar.

Samarbete, informellt, bara måste äga rum många, många gånger. Att inte Fredrik Reinfeldt skulle känna till något avseende bulvanaffärer med Saudiarabien, en av världens hårdaste diktaturer, om hans försvarsminister gör det-hur troligt är det?

Media, fortsätt gräva!!

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade